Annonsørinnhold

Kjøkkensjef Steffen Hansen og hans fremragende team står for Thanksgiving-maten på Amerikalinjen. Foto: Atle Enersen

Nå kan du feire Thanksgiving i Oslo

Den siste torsdagen i november er Thanksgiving, høytiden som er større enn selveste julen i USA. I Oslo feires det med en tradisjonell Thanksgiving-meny i historiske omgivelser hos Amerikalinjen.

Publisert

— Vi har en forankring i migrasjonen fra Norge til USA og alt som det representerer. Nesten 900 000 mennesker emigrerte, veldig mange med Amerikalinjen, og den forankringen har vi lyst til å videreføre med blant annet en skikkelig Thanksgiving-meny nå på torsdag, fredag og lørdag, forteller kommersiell leder hos Amerikalinjen, Martin Andersen.

Thanksgiving-menyen som serveres hos Amerikalinjen 28.-30. november kan du lese mer om lenger ned i saken. Den er svært tradisjonell og passer perfekt inn i lokalene til det populære nye hotellet. Amerikalinjen holder nemlig til i det historiske bygget til det legendariske rederiet med samme navn på Jernbanetorget 2 i sentrum.

Hvis du vil sikre deg et bord til Thanksgiving-måltidet allerede nå, gjør du det her.

Martin Andersen, kommersiell leder i Amerikalinjen, inne på hotellets flotte Atlas brasserie hvor Thanksgiving-måltidet skal serveres. Foto: Atle Enersen

En av USAs eldste tradisjoner

Den fjerde torsdagen i november hvert år feirer amerikanerne Thanksgiving, også kjent som høsttakkefest i Norge. Denne over 400 år gamle høytiden regnes som den største høytiden i USA, og var opprinnelig ment som en kristen høytidsdag for å uttrykke takknemlighet for høstens avlinger og livets privilegier.

Opprinnelsen til den amerikanske feiringa begynte med pilegrimsfedrenes første høsttakkefest i 1621. 46 medlemmer av kolonien omkom den første strenge vinteren, men takket være gode råd fra indianeren Squanto, som snakket engelsk etter å ha bodd flere år i London, fikk de en fin maisavling på de 80 målene de hadde plantet.

De engelske nybyggerne takket Gud for naturens gaver, ifølge tradisjonen sammen med indianerne.

Maleriet "Den første Thanksgiving ved Plymouth" (1914) av Jennie Augusta Brownscombe.

Viktigere enn jul

I dag er Thanksgiving nasjonal fridag og feires av alle fra selve torsdagen frem til søndag, uansett trosretning. Som høytidsdag er Thanksgiving derfor viktigere enn både julefeiring og Halloween i USA.

Høytiden feires gjennom sosiale samlinger med familie og nær slekt, hvor deltakerne viser takknemlighet for nettopp familien og slekten. Raushet, omsorg og sosialt fellesskap er verdier som står sentralt i tradisjonene.

Helgen preges av stor utfart i trafikken, men foregår ellers fredelig, og innleder i tillegg den omfattende julehandelen.

Amerikalinjens flotte julepyntede fasade. Men før julen kommer Thanksgiving, nå også i Oslo! Foto: Atle Enersen

Kalkun, yams og gresskarpai

Det sentrale i feiringen er selvsagt også maten, og høytidens store helt er kalkunen. På Thanksgiving spises det nesten uten unntak helstekt kalkun, mens tilbehøret varierer med hvor i USA du befinner deg og familiens tradisjoner.

Mais og tranebær er to sentrale ingredienser som ofte inngår i menyen. Tranebær og mais var gjerne råvarer som pilegrimene kunne høste i store mengder, og på den måten sikre seg mat gjennom vinteren.

Til feiringen er det dessuten vanlig at gjestene får i oppgave å bidra med litt mat selv. Noen lager stuffing til kalkunen, mens andre gjerne tar med grønnsaksretter eller dessert. Vanlig markering er å spise thanksgiving-frokost/middag sammen med familie og slekt, der hovedretten vanligvis er fylt kalkun, yams (yam) og gelé av tranebær, samt gresskarpai til dessert.

Et amerikansk Thankgsgiving-måltid. Foto: Ms Jones / Wikimedia Commons

Innholdet i menyen har vært relativt konstant gjennom fire hundre år, men ikke helt. Gresskar ble nok spist, men ikke i pai, for man manglet kveg og hadde derfor ingen melkeprodukter. Og all villfugl ble kalt «turkey» (kalkun) av nybyggerne, så det er faktisk ikke sikkert at det var kalkun de hadde fanget!

Norske tradisjoner

I Norge er høsttakkefesten knyttet til Mikkelsmess, 29. september. Denne søndagen var i katolsk tid viet til Erkeengelen Mikael, engelen som veide sjelene som ville inn i himmelen.

I nyere tid markeres Mikkelsmess som en kirkelig høsttakkefest. Mange steder pyntes alteret med kornband og annen grøde fra åker og eng under messen. I løpet av de senere årene kan en også her i landet finne kalkun på tilbud i november og desember, men ellers har denne skikken ingen norske paralleller.

Hos Amerikalinjen, nærmere bestemt i deres flotte Atlas brasserie, er det likevel mulig å oppleve et ekte tradisjonelt Thanksgiving-stormåltid i disse dager.

«Give thanks» hos Amerikalinjen

— Det er en veldig tradisjonell meny både i presentasjon og ingredienser. Thanksgiving er ikke en tradisjon som vi kjenner så godt i Norge, og det har vi tenkt å bidra vårt til å bøte på, forteller Martin Andersen i Amerikalinjen.

Kjøkkensjef Steffen Hansen og hans fremragende team står for maten, som altså er basert på tradisjonelle Thanksgiving-retter.

Dette teamet gleder seg til å levere Thanksgiving til deg hos Amerikalinjen! Fra venstre: servitør Sarlota Szabová, Food & Beverage-direktør Ørjan Lundmark, sous chef Kristine Skaarer, kjøkkensjef Steffen Hansen, servitør Lilly Horseng, og kommersiell leder Martin Andersen. Foto: Atle Enersen

Teamet byr på helstekt organisk Black Turkey fra Homalgarden, servert med siderettene søtpotetmos, potetpuré, Skaarer-fylling, bakt grønn bønnegryte, ristede rosenkål med bacon, hushpuppies, bakte rødbeter, mac & ost, sjy og tyttebærsaus. Dessert er den klassiske amerikanske paien key lime pie, med røtter fra Florida Keys.

Her kan du få med deg Amerikalinjens appetittvekkende video om Thanksgiving-menyen:

Hotellet har slått an hos lokale Oslofolk nettopp på grunn av det spennende mat- og drikketilbudet, og de flotte historiske omgivelsene. — Amerikalinjen er i seg selv et møtested for lokale reisende som bringer venner og familie sammen. På Thanksgiving hos oss kan vi alle «give thanks» for positive ting som har skjedd i løpet av året og som vi har i livene våre, avslutter Andersen.

Måltidet, med Thanksgiving-opplevelse med på kjøpet, serveres nå på torsdag, fredag og lørdag, 28.-30. november. Bestill bord her.

Powered by Labrador CMS