Annonsørinnhold

Hotelldirkektør Wilhelm Hartvig ønsker velkommen til det nye hotellet, Amerikalinjen, ved Jernbanetorget. Det gjør også to havvesener ved inngangen. Foto: Vegard Velle

Etter 40 år i dvale, våkner ærverdige Amerikalinjen til live igjen som hotell

I et landemerke av et bygg ved Jernbanetorget, stedet hvor folk startet sin ferd til Amerika, åpner det nye hotellet Amerikalinjen.

Rett ved Norges travleste knutepunkt, Jernbanetorget, ligger et dyp rødt og grått bygg. Fasaden ser ut slik den gjorde for nøyaktig 100 år siden, da Amerikalinjen ble tatt i bruk første gang. Hovedinngangen voktes av to mytologiske havvesener, et mannlig og et kvinnelig.

– Dette handler om er å revitalisere en maritim stolthet i Norge. Hos Amerikalinjen fantes billettkontor, administrasjon og hyrekontor. Det var startpunktet for de håpefulle. Herfra ble drømmene vitalisert. Utrolig mange kjøpte sin billett til Amerika her, forteller hotelldirektør Wilhelm Hartwig.

Ærverdige Amerikalinjen er gjenoppstått, i dyp rødt og grått. Foto: Francisco Nogueira

Fakta

  • Amerikalinjen ble stiftet i 1910 og hadde sin første jomfrutur i 1913. Linjen ble en stor suksess. Før dette reiste nordmenn fra Danmark eller andre land.
  • Amerikalinjen, på Jernbanetorget 2, var det første bygget i Norge med air condition og heis. Det fungerte som hovedkontor for amerikabåtene til 1983.
  • Bygget til Amerikalinjen sto klart i 1919. Det er tegnet av arkitektene Bjerke og Eliassen, som også tegnet Lysverket på Solli plass.
  • På sitt største hadde Amerikalinjen en flåte med 19 båter. Under haydays på femti- og sekstitallet, var Amerikalinjen et cruiserederi, med stolte cruisebåter som Sagafjord og Vistafjord.

Gikk i dvale

Fra 1919 vrimlet det av aktivitet i bygget. Men gradvis, fra 70-årene, tok flytrafikken over for amerikabåten over Atlanteren. Og bygget gikk over i en slags dvale.

– Jeg er selv oslogutt og har gått forbi dette bygget utallige ganger uten å løfte blikket. Men det ser både majestetisk og fantastisk flott ut. Vi ønsker å videreføre en norsk maritim historie, sier Hartwig.

Kjøkkensjef Steffen Hansen vil lede nye Gustav brasseri på Amerikalinjen. Foto: Vegard Velle

De fleste norske familier har på en eller annen måte hatt kontakt med Amerikalinjen. Nå vil bygget igjen bli åpnet, som et pulserende hotell og restauranthus, med god mat og drikke.

I første etasje og underetasjen har tankegangen «Oslo først» blitt vektlagt, med spennende mat og drikke og sosiale arenaer som treffer oslofolk. Brasseri, restaurant, bar, atrium og jazzklubb skal appellere til folk som bor og ferdes i Oslo.

– Vi ønsker ikke et hotellkonsept bare for internasjonale gjester. Vi ønsker å treffe oslofolk, sier hotelldirektøren.

Atlas brasserie & Café

Hartwig forteller at selv om de 122 rommene er upscale og vakkert utsmykket, med kunst fra amerikafarten, vil hotellhuset holde en lav terskel og oppleves som varmt, inkluderende og raust. Gjester skal føle seg ivaretatt og få lyst til å tilbringe tiden sin her.

122 rom blir nå tilgjengelig rett ved Jernbanetorget. Foto: Francisco Nogueira

I første etasje ligger Atlas brasserie & Café, hvor Steffen Hansen styrer kjøkkenet. Han står blant annet bak Grefsekollen restaurant, Vaaghals i Dronning Eufemias gate og Astral på Torshov. Atlas brasserie er inspirert av de kulinariske tradisjonene fra hele det europeiske kontinentet, være de seg franske, italienske eller polske.

På dagtid serveres også kaffe og deilige havregrøt som har stått og vætet seg over natta. Eller du kan nyte supper og klassisk norsk vaffel med laks og avocado. I lyset fra de høye vinduene, kan besøkende sitte med laptopen og jobbe.

I Atlas Brasserie & Café kan oslofolk sitte på dagtid og jobbe. I pausen kan de nyte en vaffel med med laks og avocado. Foto: Francisco Nogueira

Eget bagelsbakeri

I første etasje ligger også et bagelsbakeri. For mange er bagels erkeamerikansk. Sannheten er at bagels ble brakt til New York City av polske jøder. En polsk baker vil ivareta bagelstradisjonen på huset. Til frokost serverer hotellet bagels i stedet for brød.

På Pier 42, oppkalt etter den legendariske havna til Amerikalinjen på Manhatten i New York, har barpersonellet tatt hotellbaren til et nytt nivå. Baren blir ledet av Slavomir Kytka, og bartenderne vil servere de klassiske drinkene som var vanlige på amerikabåtene. I tillegg serverer de en serie med drinker kalt ten decades-drinker, cocktailer inspirert av store hendelser fra de ti tiårene siden 1919.

Slavomir Kytka står i spisse for et team av dyktige bartendere ved Pier 42. Foto: Vegard Velle

Klubb Gustav

I underetasjen fins Klubb Gustav. Her blir det 91 sitteplasser, en bar og en scene. Hver fredag kveld blir det Friday night jazz at Gustav, med topp jazzmusikere. Førstemann ut var Staffan William-Olsson trio. Ellers i uka blir det plass til private eventer.

Klubben er oppkalt etter Gustav Severin Henriksen, grunnleggeren av Amerikalinjen. – Musikken blir et DNA hos oss, et grunntema, forteller Wilhelm Hartwig.

Eget hotellbibliotek

Underveis i forberedelsesfasen, har den nye hotelledelsen satt seg godt inn i historien til Amerikalinjen og utvandringen til Amerika. Hartwig har selv møtt flere av personene og vitnesbyrdene som spilte en viktig rolle i Amerikalinjen, for eksempel Bjørn Hegre, som jobbet som kaptein på Amerikalinjen i 27 år.

Noe av denne historien formidles i et eget lite bibliotek, hvor det er høyt under taket og dype lenestoler å slappe av i.

For å gjøre historikken levende, har hotellet inngått et samarbeid med Røde Kors’ hjelpeprogram for flyktninger.

Hver måned skal en av de seks personene i hotelledelsen sette av en dag til frivillig arbeid for Røde kors i Oslo. For eksempel som flyktningguide eller leksehjelper. Hotellet har også selv ansatt tre flyktninger. I tillegg oppfordrer hotellet alle sine ansatte til å bidra frivillige for Røde kors.

Powered by Labrador CMS