Disse jentene har ikke
rett til trygg abort
Hjelper du en jente med å ta abort etter uke seks i svangerskapet, kan du bli bøtelagt med 90.000 kroner. Dette er realiteten i Texas nå.
I september innførte Texas USAs strengeste abortlov. Den nye loven forbyr abort etter sjette svangerskapsuke. Det er så tidlig i svangerskapet at mange kvinner ikke engang er klar over at de er gravide.
Den nye loven gjør det også mulig å saksøke privatpersoner som hjelper noen som ønsker å ta abort.
Nå frykter Amnesty at minst 21 delstater vil følge etter Texas, og stramme inn sine abortlover. Det vil ramme jenter over hele USA.
Vi møtte tre unge kvinner i Texas som rammes av den mye kritiserte loven.
«Det er så mye som er vakkert i denne staten. Det gjør vondt at jeg ikke føler meg ivaretatt i min egen stat.»
Madison (35)
Hårreisende lover
Madison bor i Texas og har selv måttet ta en abort. Heldigvis hadde hun rettighetene på sin side den gangen – da hun gjennomførte aborten i 2014.
– Dette er dypt personlig for meg. Jeg har ikke delt dette før, og har ikke vært klar for å prate om det, men jeg tok en abort, og var gjennom en veldig vanskelig periode den gangen, forteller hun.
Hun synes det er hårreisende at jenter og kvinner nå mister retten til å velge om de vil gjennomføre et svangerskap eller ikke.
Den mye diskuterte loven har også ført til et sterkt engasjement blant nordmenn. Mer enn 20.000 har signert Amnesty Norges underskriftskampanje som krever at USA stanser de strenge abortlovene.
Du kan stå opp mot de strenge abortlovene – klikk her for å signere Amnestys aksjon.
«Ikke nok med at du som barn, 13-åring, blir voldtatt av din egen bestefar - du blir gravid, og så vil en lov som dette gjøre det umulig for deg å ta abort. Det er så sinnssykt at jeg har ikke ord for å beskrive hvor vanvittig det er.»
Kristin Gjelsvik (35), influencer
Vil beskytte kvinners rettigheter
– Med dette er kvinner ikke bare fratatt retten til å bestemme selv over egen kropp og eget liv, men blir også nektet retten til nødvendige helsetjenester på en diskriminerende måte, sier generalsekretær i Amnesty Norge, John Peder Egenæs.
På verdensbasis dør rundt 22.000 kvinner og jenter hvert år som følge av utrygge aborter.
– Loven gjør ikke unntak for jenter og kvinner som er blitt gravide etter å ha vært utsatt for voldtekt eller incest. Dette betyr i realiteten at det nærmest er innført et totalforbud mot abort i Texas, sier Egenæs, og legger til:
– Det som er ekstra skummelt nå, er at det ser ut til å kunne bre seg til andre stater, som nå avventer om Høyesterett vil stanse denne loven eller gir grønt lys til å kunne videreføre den.
Amnesty jobber nå på spreng for å hindre at flere strenge abortlover skal rulles ut. Organisasjonen har lansert en global underskriftskampanje rettet mot Kongressen i USA, for å kreve at det blir innført en føderal lov som beskytter retten til trygg og lovlig abort.
– Her håper vi at så mange som mulig vil bidra og signere aksjonen! Det er viktig at vi viser USA at verden er mot den negative utviklingen. Hver signatur teller, sier Egenæs.
Din signatur kan bidra til å stoppe de strenge abortlovene – signer Amnestys aksjon her.
– USA ser seg selv som en «verdensleder»
Tarah Demant bor i USA og jobber i Amnesty International. Hun forteller at organisasjonen jobber beinhardt for å oppheve de strenge abortlovene, og at det betyr en hel del at også nordmenn engasjerer seg.
– Handling fra nordmenn viser amerikanske beslutningstakere som kongressen og presidenten at verden følger med, og at USA er totalt i utakt med globale fremskritt når det gjelder seksuelle og reproduktive rettigheter – spesielt retten til abort.
I løpet av de siste 25 årene har mer enn 50 land endret sine lover for å gi kvinner og andre som kan bli gravide større tilgang til trygg og lovlig abort. Senest Irland i 2018 og Argentina i 2020.
– USA liker generelt å forestille seg selv som en «verdensleder». At nordmenn hever stemmen, bidrar til å vise USA at vi er på etterskudd, sier Demant
«Fattige kvinner og minoriteter blir allerede hindret tilgang til helsehjelp i USA og er spesielt utsatt for denne lovendringen.»
Tarah Demant, leder av Amnesty USAs program for kjønn, seksualitet og identitet.
– Jeg reagerte med frykt
18 år gamle Ashley studerer ved University of Texas i Austin. Hun forteller at hun og vennene hennes har reagert kraftig på den absurde abortloven, men at de frykter å prate høyt om det.
Loven gir borgere i den amerikanske delstaten rett til å gå til sivilt søksmål mot alle som hjelper en gravid person som forsøker å ta abort etter sjette svangerskapsuke. Det vil si at for eksempel moren til en voldtatt jente som vil hjelpe datteren sin, taxisjåføren som har kjørt jenta til klinikken eller resepsjonisten ved klinikken kan bli saksøkt og få en bot. I praksis kan du altså bli saksøkt av hvem som helst.
Ifølge loven kan de som har hjulpet en kvinne med å ta en abort bli straffet med en bot på 10.000 dollar - noe som tilsvarer rundt 90.000 norske kroner.
Dette reagerer studenten i Texas på.
– Det er en veldig gammeldags tankegang. Det er skremmende at vi har kommet til det punktet hvor andre mennesker kan «sladre» på deg og ønske at du skal havne i trøbbel for noe du gjør med din egen kropp, sier Ashley.
– Jeg reagerte definitivt med frykt over denne loven, for vi har ingenting vi skulle ha sagt når det gjelder vår egen kropp.
Les mer om Amnestys arbeid for å stoppe abortlovene, og signer aksjonen her.
«Hvis vi tar abort anses det som ulovlig. Konsekvensene av det er veldig, veldig skremmende.»
Ashley (18)
– Økning i utrygge aborter
Under de første ukene etter at abortloven trådte i kraft i Texas, så man en halvering av lovlige aborter.
– Disse dataene kartlegger kun aborter som ble offisielt utført på abortklinikker. Vi kan ikke anslå hvor mange mennesker som oppsøkte eller gjennomførte abort med usikre metoder for å prøve å avslutte svangerskapet. Allerede nå har vi sett at flere kvinner som søker abort har måttet kjøre hundrevis av mil til andre stater for å prøve å få gjennomført en trygg abort, sier Tarah Demant.
Ifølge Amnesty viser global statistikk at en streng abortlov ikke fører til færre aborter, men til færre trygge aborter. Svangerskapene blir likevel avbrutt, men på ulovlig vis, og ofte på en utrygg måte.
Texas er en gigantisk stat, og det er en kun de som har økonomien til reise ut av staten, som får gjennomført en trygg abort i andre stater.
– Jentene eller kvinnene må ha råd til selve reisen, og de må også ha råd til å ta seg fri fra arbeid. Dette rammer helt klart hardest de svakeste i samfunnet.
«De fleste av oss har ikke midler til å reise ut av staten hvis vi skulle trenge en abort. Det er ikke et alternativ. Det er dyrt å reise, det er dyrt å bo, og det har jeg ikke råd til.»
Christina (19)
– Jeg vet ikke hvem jeg kan stole på
Christina er 19 år og studerer internasjonal politikk i Texas. Hun er svært redd for å havne i en situasjon hvor abort er det eneste valget.
– Den nye loven gjør meg sint, redd og paranoid. Jeg tør nesten ikke å lese om sex og abort, fordi jeg blir redd for at noen skal finne det ut via IP-adressen min og tro at jeg planlegger å ta abort.
– Hvis jeg noen gang skulle trenge det, hvem kunne jeg stolt på? Det er skummelt å tenke på.
Christina mener abort ofte blir fremstilt som noe unge kvinner gjør bare fordi de ikke vil bli mødre. Men det er stemmer ikke.
– Hva med de tusenvis av andre situasjonene som gjør at noen tar abort? Voldtekt og incest eksisterer, og det skjer rundt oss.
Hver signatur teller. Bli med på Amnestys underskriftsaksjon for å stoppe de strenge abortlovene: