Annonsørinnhold

Ordfører Marianne Borgen og elever fra 6. klasse på Lakkegata skole åpner Sundtbroa, Akerselvas 51. bro.

Akerselvas 51. bro har åpnet

-- Det er en flott og stor dag for byen at vi får en ny bro over elva, sier ordfører Marianne Borgen på den offisielle åpningen av Sundtbroa.

Publisert

Sundtbroa. Smak på navnet. Byens nyeste bro knytter bydel Gamle Oslo tettere sammen med Grünerløkka og sentrum av Oslo.

Gang- og sykkelbroa går over Akerselva, fra Elgesletta ved Sundtkvartalet og over til Slåmotgangen, nedenfor Christian Krohgs gate.

Broa løfter det til tider litt lyssky området mellom Legevakten og Sundtkvartalet betydelig, både igjennom å bli en viktig transportakse og ved å skape mer aktivitet i parken, Elgsletta. For eksempel åpner broa en ny og enklere rute fra vest til øst for studentene på Westerdals i Christian Krohgs gate.

Sundtbroa åpner for eksempel en ny og enklere rute fra vest til øst for studentene på Westerdals i Christian Krohgs gate. Her ser vi broa fra vestsiden.

— En liten snarvei

Sundtbroa er et samarbeid mellom Oslo kommune og Entra, Anton B Nilsen Eiendom, Obos og Skanska, store firmaer som er basert i nærområdet. Alle var med på et felles spleiselag. Bydel Gamle Oslo og Tøyenløftet har også vært involvert og gitt god støtte til prosjektet.

— Sundtbroa viser hvordan vi lykkes med byutvikling når private aktører går sammen og engasjerer kommunen som blir med på spleiselaget. Her bidrar eiendomsutviklere i stor grad utover sin egen tomtegrense, som ofte er primærfokuset, og utvikler helhetlige løsninger for både byen og et område, påpeker Arve Regland, administrerende direktør i Entra.

Arve Regland, administrerende direktør i Entra, taler ved åpningen av Sundtbroa.

Entra står også bak Sundtkvartalet, et stort nytt forretningsdistrikt som løfter hele området.

— Jeg tenker at Sundtbroa blir et godt supplement til Nybrua og Hausmanns bru. Begge er utpregede bilbroer. Sundtbroa er mellom de to, som en stille liten snarvei som knytter sammen to sider av elva som har vært litt underutviklet, sier Regland.

— Utrolig viktig

Utbyggerne og kommunen ønsker å bidra til mer folkeliv, kafeer og butikker i området, samt at det skal bli tryggere å ferdes langs den nedre delen av Akerselva.

For å lykkes med dette ble det gjort en kartlegging av området i 2015, og bro var ett av tiltakene som ble løftet frem for utviklingen av Elgsletta og områdene rundt.

-- Ikke bare en vanlig, kjedelig bro: Reyhan (t.v.) og Hulda, begge 11 år og fra 6. klasse på Lakkegata skole, er strålende fornøyd med broa. -- Nå slipper folk å ta bilen og kan heller gå. Det er jo bra for helsa og folk kan møte andre folk også, mener Hulda. -- Den er ganske kul. Det er ikke bare en vanlig, kjedelig bro, den er litt kunstnerisk, legger Reyhan til.
Kunstnerblikk på Sundtbroa: Elevene i 6. klasse på Lakkegata skole fikk i oppdrag å tegne Sundtbroa slik de så for seg den før den var ferdig. Eleven bak denne tegningen fikk likevel helt korrekt med seg den beryktede Akerselva-ormen som bor under broa og venter på intetanende brokryssere.

— Jeg husker at noen av oss satt og drodlet for noen år siden og sa at en ny bro over Akerselva hadde vært veldig fint. Da synes jeg det er ekstra gøy at det faktisk skjer. Tusen takk for samarbeidet på vegne av Oslos befolkning, sier ordfører Borgen til de oppmøtte på dagens broåpning.

— Vi må bygge byen sammen, det vil si bygninger men også grønne områder og fellesarealer. Jeg tror dette blir et bedre område med broa og ikke minst det nye Sundtkvartalet. Jeg tenker at det som skjer her er utrolig viktig og blir som en del av områdeløftet for Grønland, sier Borgen.

Fra venstre: Adm. direktør Peder Løvenskiold i Anthon B. Nilsen Eiendom, konsernsjef Ståle Rød i Skanska Norge, ordfører Marianne Borgen, adm. direktør Arve Regland i Entra og noen av elevene fra Lakkegata skole jubler etter åpningen av Sundtbroa.

Nye Elgsletta

Det at Elgsletta kan dyrkes fram som en endestasjon på en fantastisk flott turløype nedover langs Akerselva skal gjøre parken mye mer attraktiv for familier i helgene. Og ikke minst for personer som bor og jobber i nærheten som kan ta med barna dit i helgene.

Anne på landet sørget for at de oppmøtte på åpningen av Sundtbroa ikke sultet...
... og Den norske studentersangforening sørget for musikalsk foring.

Rodeo arkitekter har tegnet broa. Byggingen startet på forsommeren 2018 og litt tidligere i september var Sundtbroa ferdig og brukstillatelsen klar.

I en bok utgitt i 2016 er det listet opp 49 bruer over Akerselva. Siden den gang har det kommet til én ny bro ved Fjerdingen, slik at det totalt er 50 broer som krysser Akerselva. Sundtbroa blir derfor Akerselvas 51. bro.

Velkommen til Sundtbroa!
Powered by Labrador CMS