Annonsørinnhold

Spennende gatekunst, lysinstallasjoner, restauranter, kaféer, møtesteder og mye mer skal gjøre Tullinkvartalet til et godt sted å være fra tidlig om morgenen til sent på kveld.

Bill. mrk.: Nytt og banebrytende kvartal på Tullinløkka søker brukte dører, glassvegger og gulv

Tullinkvartalet får Norges første fullskala ombruksbygg. Eksisterende materialer fra kvartalet og andre prosjekter brukes på nytt, fra gulv til toaletter. -- Vi kjenner på miljøansvaret, sier prosjektlederen.

Publisert

Eiendomsselskapet Entra pusser opp et helt kvartal på Tullinløkka, og i Kristian Augusts gate 13, som er en del av kvartalet, foregår det en banebrytende miljøsatsing.

Her er en videointroduksjon til det nye kvartalet:

I den pågående restaureringsfasen av bygget, fra 1950-tallet, har Entra lett etter materialer som kan brukes på nytt, og mye på innsiden blir bevart som det er. Derfor har de i lang tid vært på jakt etter blant annet hulldekkere (etasjeskillere og gulv), vinduer, himlinger, dører og vasker fra rivningsklare bygg.

Prosjektleder Håvar Haugen Espelid i Entra, i bygget i Kristian Augusts gate 13, som blir Norges første helskala ombruksbygg.

Jakten, logistikken og lovverket har gjort byggeprosjektet til en tidkrevende oppgave, som allerede har pågått i flere år. Entra har klart å spore opp mye av bygningsmaterialet de trenger for å fullføre prosjektet. Men fortsatt jakter prosjektleder Håvar Haugen Espelid på helt essensielle materialer.

— Tenk deg at du snekrer en olabil. Du snekrer en kasse eller et gulv fra pallplanker, setter på hjul fra en barnevogn, og finner et tau du kan bruke til å styre med. Slik er det med ombruk! Akkurat nå bruker kollegene mine mye tid på å spore opp tre og stål til innervegger og himling. Vi er helt avhengige av å finne de rette produktene for å komme videre i rehabiliteringen og byggingen. Vi ønsker at alle i bransjen som skal rive eller rehabilitere tar kontakt, sier Espelid.

Tullinløkka får mer liv

Revitaliseringen av Tullinkvartalet er et kjempeprosjekt. Blant annet skal Det juridiske fakultet ved Universitetet i Oslo flytte inn i Kristian August gate 15-21, hvor Entra bygger et helt nytt bygg.

Kvartalet skal i tillegg åpnes opp med gatetun og passasjer fra Kristian Augusts gate til Universitetsgata, Pilestredet og St. Olavs gate. Det skal bli enklere å komme seg fra A til B i området enn i dag, og kvartalet skal fylles med mennesker.

Spennende gatekunst, lysinstallasjoner, restauranter, kaféer, møtesteder og mye mer skal gjøre Tullinkvartalet til et godt sted å være, fra tidlig om morgenen til sent på kveld. I bakgården blir det kulturhus og amfi. Et sterkt ønske er å gjøre Tullinkvartalet til et sted hvor alle føler seg velkommen, der man kan sette seg ned på en benk og koble av.

Kvartalet skal åpnes opp med gatetun og passasjer fra Kristian Augusts gate til Universitetsgata, Pilestredet og St. Olavs gate.

Selve Kristian Augusts gate 13 blir en flott del av kvartalet. Også den originale 1950-tallsfasaden bevares og pusses opp, slik at den fremstår som "ny".

— Like morsomt hver gang vi får napp

Funnene i Kristian August gate 13 er flere. I en av inngangene skal lysegule fliser få være med videre. Gammelt treverk skal få nytt liv som parkett. Entra skal, så langt det lar seg gjøre, ombruke brukte materialer, både i tak- og veggkonstruksjoner, sanitærinstallasjoner og ventilasjon.

Også et helt nytt tilbygg skal være et resultat av ombrukte materialer.

— Det er utrolig gøy når vi gjør funn som passer til vårt prosjekt på Tullinløkka. Mye skal klaffe for å finne de rette materialene. Nylig har vi fått overlevert såkalte kjølebafler, et kjølesystem fra Dronning Eufemias gate 8, som skal rehabiliteres. Det er like morsomt hver gang vi får napp, sier Espelid.

Prosjektleder Håvar Haugen Espelid viser frem de gule flisene som skal ombrukes i Kristian Augusts gate 13.
Fagfolkene som la disse flisene for mange tiår siden ante nok ikke at flisene skulle få et så langt, og fornyet, liv.

Bygg- og anlegg er en klimaversting

I en vanlig rehabiliterings- eller riveprosess skrotes belysning og gulvbelegg som kun er noen år gamle, uten at det en gang blir vurdert om det er mulig å gjenbruke det på stedet eller i andre bygg.

– Bygg som er oppført med ressurs- og energikrevende stålkonstruksjoner og betongelementer rives i dag før ti prosent av levetiden er brukt opp. Disse kan med riktig håndtering plukkes fra hverandre og settes sammen et annet sted, sier Espelid i Entra.

Trappene i Kristian Augusts gate 13 skal ombrukes. Entra håper på å kunne ombruke også rekkverket, men må i så fall justere avstanden mellom metallstavene for å følge nyere regler som skal forhindre at barn faller gjennom sprekkene.

Hele 40 prosent av verdens klimagassutslipp stammer fra bygg- og anleggsbransjen. Men også byggematerialer forsvinner i en svimlende fart, for eksempel betong. 20 år gamle betongbygg blir revet, uten å tenke på at lagrene for sand og sement tømmes.

Norges første fullskala ombruksbygg

Skal industrien bli mer bærekraftig, må flere komme opp med løsninger for å ombruke gamle materialer.

– Vi er først ut med dette pilotprosjektet. Aldri før har noen bygget fullskala ombruksbygg. Det blir dyrere enn først antatt, men vi fortsetter vårt arbeid. Målet er selvsagt at ombruksprosjekter på sikt ikke bare er lønnsomt for miljøet, men også økonomisk lønnsomt, sier Espelid.

Disse dørene i Kristian Augusts gate 13 skal ombrukes.

Entra og kommunale FutureBuilt håper på en grunnleggende endring i hvordan prosjekter blir planlagt og bygget. For at dette skal være mulig må et nytt regelverk, krav til fremdrift og sted for mellomlagring av materialer komme på plass.

– Vi bruker mye ressurser på å kartlegge, gå gjennom lovverk og inspirere flere til å bli med på dette. Vi er en stor aktør, vi kjenner på miljøansvaret og vi har midlene til å gå i front. Derfor gjør vi dette, sier Espelid.

Slik fremstår en av passasjene i Tullinkvartalet i dag. Mellom byggene blir det snarveier, gatekunst, lysinstallasjoner, restauranter, kaféer, møtesteder, og mye mer.

Leietaker med ombruksmøbler

Til og med leietakeren som skal flytte inn i det ferdige bygget satser på ombruk.

Entra har allerede sikret seg en leieavtale for hele bygget med Spaces, et internasjonalt firma som lager kontorfelleskap for små og store bedrifter. Nå samarbeider Spaces tett med Entra for å sikre ombruk også i selve innredningen av lokalene, uten at det går på bekostning av kvalitet og stil.

— Dette prosjektet utfordrer oss, fordi det er krevende å opprettholde designkonseptet vårt uten at det går på bekostning av ombruks- og miljøambisjonen. Men vi har forpliktet oss til, og er svært motiverte for, å klare begge deler. Vi har en tydelig miljøprofil, det har også våre kunder, og derfor ønsket vi å være med på denne spennende reisen. Nå gleder vi oss til bygget står ferdig og vi kan flytte inn, sier Thomas Weeden, norgessjef for Spaces.

Etter planen skal nye Kristian Augusts gate 13 stå ferdig høsten 2020.

Tullinkvartalet sett fra sør, med Tullinløkka foran, Historisk museum på venstre side og det utflyttede Nasjonalgalleriet på høyre side. Selve løkka var en parkeringsplass i nesten 100 år, men er nå en enkel grønn park.
Powered by Labrador CMS