Annonsørinnhold

Najah Ahmed og Tasmia Abdifatah prøver seg på å lage et insekthotell med trebiter og andre ombruksdeler. De har fått en innføring fra Oscar Honeyman-Novotny i Kroloftet og bruker utstyr fra Kroloftets mobile verksted.

Ombruksmagi på Tøyen torg

Nylig var det ombruksmagi på Tøyen Torg. Brukte ting ble omgjort til nye gjenstander i et ombruksverksted på «Bærekraftig dag». – Naturen er jo viktig, påpekte Eila (7), som fikk diplom i en miljøkonkurranse.

Publisert

Bærekraftig dag ble gjennomført på Tøyen Torg for andre gang lørdag 12. oktober, som en offisiell del av programmet for Oslo Miljøhovedstad. Her kunne man prøve seg på ombruk, bærekraft og kildesortering.

I løpet av dagen kunne de oppmøtte fikse sykkelen for vinteren, lage nye skatter av gamle ting, bli med på bærekraftig rebusløp, reparere klær hos Simple Repair Corner, finne en gammel skatt hos EIR-vintages pop-up, og ikke minst møte den særdeles populære sorteringsroboten Bagsy. Alt sammen helt gratis.

Sorteringsroboten Bagsy tok turen innom Tøyen torg, til stor begeistring for de oppmøtte barna. Her hilser en liten jente på Bagsy. Foto: Tarjei Kidd Olsen

I bærekraftig rebusløp var hensikten at nabolaget skulle få oppleve hva som er på innsiden av byggene deres på Tøyen, og samtidig dele kunnskap knyttet til bærekraftige løsninger.

– Tøyen Torg er en av Oslos flotteste og mest levende møteplasser. Det er et levende torg og svært godt besøkt. Derfor inviterte vi hele byen hit for å oppleve og lære hva bærekraft betyr i praksis, forklarer administrerende direktør i Entra, Sonja Horn. Bærekraftig dag ble gjennomført av Entra, sammen med Norsk Gjenvinning og flere andre miljøorienterte aktører.

Det bærekraftige rebusløpet på Tøyen torg slo an stort. Foto: Tarjei Kidd Olsen

Skuffer forvandlet til «bil»

I mars, på første Bærekraftig dag på Tøyen, leverte en rekke barn tegninger i en tegnekonkurranse, og denne gangen kåret Entra vinneren. Vinnerbidraget ble så realisert til et ekte ombruksmøbel av kyndige møbelsnekkere fra Kroloftet, et verksted- og kontorfellesskap for kreative bedrifter, i deres mobile ombruksverksted på Tøyen torg.

Vinnerutkastet ble tegnet av Gustav Meyer Homlund (13), som så for seg en «bil» og kunstinstallasjon laget av blant annet en skuffeseksjon og lys.

— Jeg tenkte vel bare på å tegne og lage noe morsomt, sier en fornøyd Homlund, som likevel har noen tanker om klimavennlige løsninger: — Å bruke gamle ting om igjen og å gjøre dem om til noe nytt. Eller for eksempel å plukke søpla si og å sortere søppel, sier han.

Gustav Meyer Homlund (13) og Sonja Horn, direktør i Entra, med diplomet som Gustav vant for hans tegning av en «bil» og kunstinstallasjon laget av blant annet en skuffeseksjon og lys. Foto: Tarjei Kidd Olsen

Halvor (7): — En ren og fin verden uten søppel

7-åringene Martin, Eila og Halvor endte på delt andreplass, og fikk diplom alle sammen. Også de satte stor pris på konkurransen. — Det var morsomt, sier Eila. – Og gøy, supplerer Martin (7). – Jeg synes det var veldig gøy og spennende, utbroderer Halvor.

I mars, på første Bærekraftig dag på Tøyen, leverte en rekke barn tegninger i en tegnekonkurranse, og nå på andre Bærekraftige dag kåret Entra vinneren. Vinnerbidraget ble så realisert til et ekte ombruksmøbel av Kroloftet. 7-åringene (f.v.) Martin, Halvor og Eila endte på delt andreplass, og fikk diplom alle sammen. Her sammen med (f.v.) direktør Sonja Horn i Entra og Oscar Honeyman-Novotny i Kroloftet. Foto: Entra

Verken Eila eller Martin husker helt hva de tegnet i mars, som tross alt er flere år siden i 7-åringers virkelighet, men Eila tror det var «noe med en stol». Halvor husker litt mer fra den fjerne vinterdagen: — Jeg tegnet en verden som var ren og fin, uten søppel og slikt, forteller han.

— Hvis man har en stol hjemme, kan dere komme på noe annet man kan lage av den?

— Ja, hvis man skjærer det ene benet av stolen, kan man ta den delen opp på toppen. Så kan man skjære av den andre delen, og ta den på toppen. Så kan man holde fast i delene slik, sier Halvor, og demonstrerer med armene bruken av det som muligens er en slags stolbasert bil eller okse med horn.

Dawod Safdari og Nebil Zaman i Kroloftet i gang med ombruk i praksis i det mobile verkstedet. Foto: Tarjei Kidd Olsen

Setter pris på naturen

— Det som er skikkelig kult er å skjære av beina, og så tar du stolen på et skateboard og limer den fast. Da er den en slags lekebil man kan bruke for barn, og som er miljøvennlig, legger Eila til.

Her har ombruksbilen til Gustav Meyer Homlund (13) blitt realisert i praksis av de flinke snekkerne i Kroloftet, komplett med hjul og lys. Mon tro om den er veidyktig? Foto: Espen Sare

— Hva tenker du på når jeg sier «miljøvennlig»?

— Jeg tenker på miljøet, at man kan gjenvinne ting og lage ting av gamle ting, og ikke forsøpler jorda med søppel overalt. Jeg liker å ha miljøet fordi det passer på naturen, og naturen er jo viktig. Uten naturen ville det ikke vært så pent, påpeker Eila.

Tullinløkka får fullskala ombruksbygg

Møbelet skal stilles ut i det nye Tullinkvartalet i Oslo sentrum, som er tilknyttet Entras fullskala ombruksbygg i Kristian Augusts gate 13. Målet er å formidle verdien av re-design og ombruk til barn og unge.

I Kristian Augusts gate 13 bygger Entra nytt med brukte materialer. Det er første gang noen bygger fullskala ombruksbygg i Norge i denne størrelsen. Entra ønsker med dette å bidra til å gjøre ombruksbygg konkurransedyktige på lik linje med ordinære bygg, gjennom å utvikle løsninger som setter eiendomsbransjen i stand til å redusere sitt miljøfotavtrykk.

– I naturen eksisterer det ikke avfall, og Norsk Gjenvinning som var med oss på lørdag har slagordet «det finnes ikke søppel mer». Entras pilot i Kristian Augusts gate 13 utfordrer byggebransjen med tanke på hva som er mulig å gjenbruke. Denne spennende reisen ønsker vi å invitere barna med på, sier Horn.

Foto: Tarjei Kidd Olsen
Powered by Labrador CMS