Annonsørinnhold
Oslos nye mat- og drikkemekka: Youngskvartalet har fått en «energy shot»
I 2007 havnet falleferdige Tukthuskvartalet på byantikvarens offisielle verstingliste. Nå roser hun det nye "Youngskvartalet" opp i skyene.
De tre verneverdige murgårdene Torggata 13 og Youngs gate 7-9 stod og råtnet på rot. Nå har LO-forbundet Industri Energi sammen med eiendomsselskapet Entra løftet det tidligere svært nedslitte hjørnet av Youngstorget.
Byggene er en del av det opprinnelige Tukthuskvartalet, som fikk sitt navn etter Christiania Tugthus, en arbeids- og straffeanstalt som sto ferdig helt tilbake i 1741.
Svært mange forskjellige bedrifter har holdt til der gjennom århundrene, fra slakter og stall, til brygghus og systue – og ikke minst bingo. Faren til Samuel Steinmann – den norske jøden som overlevde nazistenes konsentrasjonsleir Auschwitz og døde i 2015 – hadde konfeksjonsforretning i Torggata 13 frem til tyskernes jødeaksjoner i Oslo under krigen.
På byantikvarens verstingliste
Kvartalet ble kjøpt av Entra i 2002. Da var byggene i svært dårlig stand, med betydelige setningsskader og hussopp. Situasjonen var så ille at bygningene havnet på byantikvarens "verstingliste" over falleferdige bygg i 2007.
I 2012 ble kvartalet solgt til Industri Energi. De inngikk et samarbeid med Entra, som gikk fra å være eier til byggherre for det 9000 kvadratmeter store prosjektet.
Nå har byggene blitt fullstendig rehabilitert, og i forrige uke ble det nye Youngskvartalet offisielt åpnet.
— Området har fått en "energy shot"
På åpningen roste byantikvar Janne Willberg prosessen opp i skyene. — Dette er et mønsterprosjekt når det gjelder samarbeid med byantikvaren for å få gjennomført et slikt prosjekt, sa hun.
Når Industri Energi kjøpte det fremtidige Youngskvartalet var situasjonen «ganske prekær». Det var tvilsomt om kvartalet i det hele tatt kunne reddes. — Vaktmesteren dro på ferie på ubestemt tid, fleipet Willberg.
Hun trakk blant annet frem den historiske fasaden som man har klart å redde.
— Det var en gledens dag da Industri Energi kom på banen. Sammen med Entra har de klart å balansere historiske verdier med mer moderne behov. Det er en av de beste prosessene vi har vært med på. Takket være prosjektet har hele området fått en "energy shot", og det passer bra til forbundsnavnet Industri Energi, sa hun til de fremmøtte.
Skryt fra omverdenen
Industri Energi har sitt nye hovedkontor i Youngskvartalet, i et lyst og topp moderne åtte etasjers høyt kontorbygg som er nyoppført i gårdsrommet.
— Jeg er glad for vi har sikret et veldig flott bygg som er i nærheten av Folkets hus og øvrig fagbevegelse. Og vi har fått veldig mye skryt fra omverdenen for å ha klart å ivareta den gamle biten og sørge for at den står i stil med øvrige bygg, sier Frode Alfheim, forbundsleder i Industri Energi.
— Vi har allerede vært lokalisert i bygget, men i to etasjer i den biten ut mot Hammersborgata. Nå gjennom påbygg har vi kontorlokaler nok til alle ansatte på Oslokontoret på ett plan, legger han til.
— Et mønsterbygg
På åpningen fortalte direktør for prosjekt og utvikling i Entra Ove Ågedal at hele byggeprosessen ble gjennomført uten en eneste skade med sykemeldt fravær. Det er en meget stor prestasjon i en bransje med tunge byggematerialer og store maskiner, samt høyrisikoarbeid inne i en falleferdig bygningsmasse.
— Vi har ønsket at dette skal være et mønsterbygg i en bransje som har et ry på seg for å ikke alltid følge spillereglene i norsk arbeidsliv. Vi ville at alt skulle skje etter boka når det er med oss, og det tror jeg vi har greid, sier Alfheim i Industri Energi.
— Jeg ønsker særlig å fremheve at Entra og entreprenør Veidekke har gjort en god jobb i den sammenhengen, en veldig god jobb, sier han.
Et av byens mest spennende områder
I tillegg til at Youngskvartalet huser hovedkontoret til Industri Energi, flyttet sju serveringssteder inn allerede ved starten av året.
Serveringsstedene deler på hele 2500 kvadratmeter i de vernede bygårdene, inkludert flere bakgårder. Kvartalet har dermed allerede rukket å bli et av byens mest spennende nye områder, også for folk flest.
Oslos minste kaffebar
Her finner man Oslos minste kaffebar og brenneri, en vin- og cocktailbar innredet som en leilighet, en slakter OG ølbar, og et konsept som serverer frokost fra 07 om morgenen til 03:30 på natta. Endelig kan du snu døgnet og likevel spise frokost, altså.
I tillegg byr kvartalet på en sushi- og sakerestaurant, og selvfølgelig en pizzeria. Eller hva med en tur på restaurant "med mat i særklasse"?
— Vi har greid å tiltrekke oss gode leverandører innen uteliv i første etasje, med både restauranter og pub, frokostrestaurant og kafe. Jeg prøvde å ta med meg folk ditt for å spise på en torsdag ettermidag, men det var ikke mulig. Det var smekkfult, sier Alfheim.
— Vi har folk som spør om lokaler. Vi har ikke problemer med skaffe leietakere, for å si det slik. Dette er blitt et attraktivt kvartal i et attraktivt område, sier han.
Hva venter du på? Ta deg et glass vin i hjemlige omgivelser, nyt litt mat i særklasse, stikk innom slakter'n, og rund av med deilig midnattsfrokost som tukthusets innsatte bare kunne drømme om.