Annonsørinnhold

Slik påvirker korona lånemarkedet

Forbruksgjelden går nedover. Finansagenten Axo Finans opplever større etterspørsel etter refinansieringslån. Hvordan påvirker korona det norske lånemarkedet?

Publisert

Finansagenten Axo Finans formidler forbrukslån og refinansiering til sine kunder. Axo Finans opplevde en tilnærmet lik etterspørsel i 2020, men merker likevel en endring i hva slags type lån nordmenn spør om. Det er først og fremst refinansieringslån – ikke forbrukslån – nordmenn er ute etter for tiden.

Denne trenden sammenfaller med en nedgang i forbruksgjeld under koronapandemien. Faktisk viser tall fra Gjeldsregisteret at forbruksgjelden gikk ned hele 15 milliarder i 2020.

Hvordan påvirker korona lånemarkedet?

Først og fremst er det mindre etterspørsel etter forbrukslån. Dette henger sammen med at forbruket har sunket. Egil Årrestad, daglig leder i Gjeldsregisteret, trekker frem flere årsaker i en artikkel på Gjeldsregisteret.com. Han ser på minimal reisevirksomhet, færre sosiale aktiviteter og svak forbruksvekst som viktige årsaker. Spesielt har bruken av kredittkort stupt.

En aldersgruppe skiller seg ut. Det er de under 30 år som har kuttet mest i forbruksgjelden i løpet av 2020. Unge har kvittet seg med 2,6 milliarder i forbruksgjeld – altså rundt 20 %. På landsbasis er nedgangen på 7 %.

Forbruksgjelden har økt de siste årene, men korona har altså satt en stopper for denne utviklingen. I 2020 var den totale forbruksgjelden på 175,8 milliarder.

Om Axo Finans

Axo Finans er finansagent for flere banker. En finansagent fungerer som en mellommann mellom bank og kunde. Kunder som skal søke refinansiering og lån sender inn lånesøknaden via Axo Finans, og får søknaden vurdert blant 21 banker. Målet er å sammenligne bankene for å finne det beste lånetilbudet.

Axo Finans ble grunnlagt i 2008, og er i dag til stede i Norge, Sverige og Finland.

Renteeksempel: Nominell rente 11,9%, eff. rente 13,7%, 100.000 o/5 år, kostnad 35.858, totalt 135.858.

Flere som sliter med å betale ned

Mens gjelden går ned, går antall misligholdte lån opp. Med andre ord er det flere som ikke klarer å betale tilbake lånene sine. Dette har ikke noe med pandemien å gjøre, men handler om høyt forbruk i tiden før korona.

For de med forbruksgjeld kan det lønne seg å refinansiere. Da samler man all gjeld hos én långiver for å få bedre vilkår. Dette fører blant annet til lavere rente, lenger nedbetaling og lavere månedsbeløp. Les flere tips til hvordan du kan betale ned din gjeld nederst i denne saken.

Hvordan ser lånemarkedet ut i 2021?

Hvis utviklingen følger tallene fra januar 2021, vil trenden fortsette. Gjelden har nemlig sunket med 3,6 %, og er nå på 169,5 milliarder. Årrestad i Gjeldsregisteret tror på fortsatt nedgang utover 2021.

Samtidig sier han at vi kan se høyere forbruk etter hvert som samfunnet åpnes igjen. Derfor oppfordrer han nordmenn til å planlegge egen økonomi fremover, og spare litt ekstra til hverdagen blir litt mer normal.

Slik kvitter du deg med forbruksgjelden

Har du gjeld du sliter med å betale ned? Her kommer noen gode tips til deg.

1. Få oversikt over gjelden

Bruk Gjeldsregisteret til å få oversikt over gjelden din. Da er det lettere å kvitte seg med den.

2. Refinansiering

Etterspørselen etter refinansiering har økt under korona, i hvert fall hos Axo Finans. Dersom du bruker en finansagent når du søker refinansiering, kan din søknad bli behandlet av flere långivere samtidig. Da vil du kunne få bedre vilkår på refinansieringslånet ditt. Slik blir du enklere kvitt gjelden, og du kan spare flere titusener i renter.

3. Senk din kredittramme

Husk at en kredittramme teller som gjeld. Hvis du har en ramme på 50 000 kr, betyr det at du har 50 000 kr i gjeld. Dette gjelder selv før du har trukket kortet. Derfor bør du vurdere å senke kredittrammen din.

Hvor ofte bruker du kredittkortet? Trenger du så høy ramme? En lavere ramme kan bety at du får bedre tilbud når du søker om refinansiering eller andre lån.

4. Bruk koronaen for det den er verdt

Forbruket har gått ned under korona, og det er derfor blitt å betale ned gjeld. Det har også blitt lettere å spare. En slags “påtvunget sparing”, vil kanskje noen si. Det bør du bruke for alt det er verdt.

Korona er en gyllen mulighet til å betale ned gjeld, sette av penger til sparing og ta kontroll over privatøkonomien. Du kan også bruke det til å bygge gode økonomiske vaner. Hva må du bruke penger på, og hva klarer du deg uten?

Powered by Labrador CMS