Bydel Frogner informerer

En bybetjent (parkeringsvakt som også har andre oppgaver) på Fagerborg, som er det eksisterende prøveområdet for beboerparkering i Bydel Frogner. Foto: Bymiljøetaten

Snart rulles beboerparkering ut i Bydel Frogner. Så mye vil det koste deg

Publisert

Beboerparkering gjøres permanent på Fagerborg 2. oktober, og i midten av november utvides ordningen til hele bydelen.

Beboerparkering innebærer at beboere tilhørende Bydel Frogner betaler 3000,- hvis de registrerer seg i ordningen, og kan da parkere fritt i bydelen. Andre må betale en parkeringsavgift hver gang de parkerer.

Elbiler parkerer gratis på kommunale p-plasser og trenger ikke beboerparkeringstillatelse.

Formålet med beboerparkering er å bedre mulighetene for byens beboere til å parkere på offentlige parkeringsplasser. Ordningen skal også redusere arbeidsreiseparkering, og dermed bedre miljøet og luftkvaliteten.

Husk å søke om nytt beboerkort

Deler av Fagerborg, som er et strøk i Bydel Frogner, har hatt en prøveperiode med beboerparkering siden 2009, og 28 flere gater ble lagt til for et par år siden.

Når kommunen innfører den permanente ordningen, avsluttes samtidig prøveordningen i samme område. Det betyr at har du beboerkort i prøveordningen, må du nå søke Bymiljøetaten på nytt. Det gamle kortet blir ugyldig samtidig som den nye ordningen innføres.

Det viktigste du må vite

Søke om beboerparkering: Hvis du bor i prøveområdet i Bydel Frogner og eier bil, kan du nå søke om beboerparkering. Det gjør du her.

Beboerparkeringstillatelsen fornyes ikke automatisk. Når du søker kan du krysse av slik at du får en SMS-melding på mobil 3-4 uker før den gamle utløper. Så må du søke på nytt.

Hovedregelen er at du må være folkeregistrert på en adresse som er inkludert i ordningen, og at du er oppført som eier eller deleier av kjøretøyet. Du må legge inn bilens registreringsnummer, så ha det klart før du logger deg inn.

Næringsdrivende kan også søke, men her er nåløyet nokså trangt. Får å få dette må næringsdrivende i en søknad dokumentere at de har et «særlig behov for biloppstillingsplasser for egne servicebiler».

Hva koster det?

Pris: For privatpersoner koster ordningen 3000 kroner per år. For virksomheter gjelder andre priser. Mer informasjon finner du her.

Hvis du ikke bor i bydel Frogner, er det normal parkeringsavgift som gjelder. Parkeringsavgift kan kjøpes på mobil med appen «Bil i Oslo» , Easypark-appen eller på Oslo kommunes P-automater.

I tabellen nedenfor ser du hva det kommer til å koste. Det skal være en progressiv takst slik at de siste timene er dyrere enn de første timene.

TidTotalkostPer time
125,-25,-
251,-26,-
377,-26,-
4103,-26,-
5129,-26,-
6 – 24129,-0,-

Gratis parkering kvelder og søndager

Ordningen med beboerparkering vil gjelde i perioden kl. 09–20 på hverdager og lørdager. Det vil si at det er gratis å parkere for alle utenom disse tidene. Det blir altså ikke nødvendig å betale hvis man parkerer på kvelden og drar neste morgen, eller er på søndagsvisitt.

Det blir ikke maks P-tid, men det går kun an å kjøpe parkering for 24 timer av gangen.

Du som har beboerparkering kan selvfølgelig parkere så lenge du vil. Men husk som alltid å se til bilen i tilfelle gaten skulle bli skiltet om, for eksempel på grunn av veiarbeid eller gaterengjøring.

Nye skilt

Med den nye og permanente ordningen for beboerparkering, settes det også opp nye skilt.

Andre bydeler

Slik ser de nye beboerparkeringsskiltene ut. Ordningen vil gjelde fra 09-20 på hverdager og fra 09-20 på lørdager. "Sone A" er Bydel Frogner, og disse skiltene dukker opp i bydelens gater veldig snart.

Bydel Frogner er ikke den eneste bydelen som får innført permanent beboerparkering.

Bakgrunnen for innføring av ordningen er vedtak i Oslo bystyre i 2012 og beslutning i bydelsutvalgene i de forskjellige bydelene.

Her er alle bydelene som får innført beboerparkering fremover, med planlagte tidspunkt inkludert.

  • Eksisterende prøveområde i Bydel Frogner: 2. oktober
  • Eksisterende prøveområde i Bydel St. Hanshaugen: 16. oktober
  • Eksisterende prøveområde i Gamle Oslo: 30. oktober
  • Resten av Bydel Frogner (ikke Bygdøy): 20. november
  • Resten av BydelSt. Hanshaugen: Midten av desember
  • Resten av BydelGamle Oslo: Begynnelsen av januar
  • Bydel Grünerløkka, Sagene: Tidlig vår 2018 / etter vinteren 2018
  • Bydel Ullern, Nordre Aker, Alna, Stovner: Sen vår / før sommer 2018
Kart: Fagerborg og Bydel Frogner
Kart: Fagerborg og Bydel Frogner
Powered by Labrador CMS