Bydel Frogner informerer

Håndtrykk mellom konstituert bydelsdirektør Odd Rune Andersen i Bydel Frogner og generalsekretær i Nasjonalforeningen for folkehelsen, Lisbet Rugtvedt, som nettopp har signert avtalene om å tilpasse Bydel Frogner for demente og tilby
Håndtrykk mellom konstituert bydelsdirektør Odd Rune Andersen i Bydel Frogner og generalsekretær i Nasjonalforeningen for folkehelsen, Lisbet Rugtvedt, som nettopp har signert avtalene om å tilpasse Bydel Frogner for demente og tilby "aktivitetsvenner". Foto: Nasjonalforeningen for folkehelsen

Bydel Frogner skal tilpasse samfunnet for demente, og tilby "aktivitetsvenner"

Publisert

For demente kan det være utfordrende å gjennomføre aktiviteter som andre tar for gitt, som å handle eller ta trikken. Det vil Bydel Frogner gjøre noe med.

På fredag inngikk Bydel Frogner avtaler med Nasjonalforeningen for folkehelsen om å jobbe for et mer demensvennlig samfunn og å etablere en ordning med aktivitetsvenner.

Aktivitetsvenn

Er du er interessert i å bli en frivillig aktivitetsvenn? Ta kontakt med Bydel Frogners frivillighetskoordinator Elize Liljenkvist:

E-post: [email protected]
Telefon: 907 38 367

Har du demens eller er pårørende av en person med demens og vil vite mer om aktivitetsvennordningen? Da kan du ta kontakt med Stine Leonora Bech Grøndal i Bydel Frogners hukommelsesteam:

E-post: [email protected] kommune.no
Telefon: 941 66 091

Som mange med demens og deres pårørende allerede vet, kan denne sykdommen føre til utfordringer med å gjennomføre hverdagslige aktiviteter som å ta en tur på butikken, bruke offentlig transport eller delta i kulturaktiviteter.

Bydel Frogner ønsker å gjøre hverdagen lettere for personer med demens. Derfor legges det nå til rette for en målrettet innsats for å styrke fremkommeligheten, attraktive møteplasser og trivelige nærområder.

Dugnad for demente

Bydel Frogner har nettopp vært "følgebydel" til prosjektet Alders- og demensvennlig bydel 2015–2017 i Bydel Nordre Aker. Det betyr rett og slett at de har fulgt ekstra godt med på erfaringene med prosjektet som har fokusert på å utvikle aldersvennlige tiltak.

Som del av prosjektet inngikk Nordre Aker avtaler med Nasjonalforeningen for folkehelsen. Samarbeidet har vist seg å fungere så godt at Bydel Frogner har valgt å inngå de nevnte avtalene om demensvennlig samfunn og aktivitetsvenner. Avtalene med Nasjonalforeningen har ingen sluttdato, men ved behov skal de gjennomgås og vurderes.

Samarbeidsavtalene signeres av konstituert bydelsdirektør Odd Rune Andersen i bydel Frogner og generalsekretær i Nasjonalforeningen for folkehelsen, Lisbet Rugtvedt. Foto: Nasjonalforeningen for folkehelsen
Samarbeidsavtalene signeres av konstituert bydelsdirektør Odd Rune Andersen i bydel Frogner og generalsekretær i Nasjonalforeningen for folkehelsen, Lisbet Rugtvedt. Foto: Nasjonalforeningen for folkehelsen

Bydel Frogner mener at en aldersvennlig bydel skal legge til rette for sosial inkludering, aktivitet og samfunnsdeltakelse. Arbeidet krever samarbeid med nøkkelorganisasjoner og lokalt næringsliv, som er av betydning for hverdagslivet til personer med demens.

Direkte tiltak som kan utrettes på for eksempel et apotek, for å gjøre apoteket mer brukervennlig for personer med demens, er å synliggjøre køsystemet, sikre nok venteplasser, plassere forstørrelsesglass i hyllene og ha forstørrelsesglass og krykkeholder ved hver disk.

Sosial inkludering med aktivitetsvenner

Å gjøre livet bedre for personer med demens handler likevel ikke bare om å gjøre det lettere å finne frem. Utfordringene med ensomhet som mange i Norge sliter med, kan lett bli mer akutte for demente.

På grunn av dette har Bydel Frogner inngått avtalen om å etablere en ordning med aktivitetsvenner; det vil si frivillige som gjør aktiviteter med personer med demens.

Målet er å bidra til flere aktiviteter og gode opplevelser i hverdagen for disse nevnte personene.

La oss ta en tur på kino

Aktivitetene varierer utfra interessene til den som er aktivitetsvenn og personen med demens. Det kan være alt fra å lese sammen, gå tur, gå på kino, fiske, male eller ta en kopp kaffe og snakke sammen.

Med en aktivitetsvenn vil personer med demens kunne fortsette med sine fritidsaktiviteter, som kan ha en veldig positiv effekt på livskvaliteten deres.

Frivillig aktivitet har i tillegg generelt en stor verdi og er viktig både for enkeltpersoner og for samfunnet.

Bydel Frogner regner med at ordningen med aktivitetsvenn også vil virke helsefremmende på den som bidrar som frivillig aktivitetsvenn, ved at vedkommende kan bruke egne ressurser til å øke livskvaliteten til sine medmennesker.

Arbeidsgruppene for de to ordningene samlet, i tillegg til konstituert bydelsdirektør Andersen og generalsekretær Rugtvedt. Foto: Nasjonalforeningen for folkehelsen
Arbeidsgruppene for de to ordningene samlet, i tillegg til konstituert bydelsdirektør Andersen og generalsekretær Rugtvedt. Foto: Nasjonalforeningen for folkehelsen

 

Powered by Labrador CMS