Bydel Frogner informerer

10. klassingene Ebba Engen (15) og Sebastian Severin Alstedt (15) forteller om det som oppleves som et stort prestasjonspress på ungdommer fra mange forskjellige fronter, blant annet skole, det motsatte kjønn, venner og bekjente. Foto: Tarjei Kidd Olsen

Ebba (15): – Vår generasjon må prestere i absolutt alt, hver eneste lille ting

Bydel Frogner arrangerte akkurat «Ungdomsdagen» om psykisk helse. 10. klassinger fortalte om jaget etter det «perfekte» utseendet, sosiale livet – og samtidig strålende skolekarakterer.

Publisert

— Jeg synes denne dagen er veldig spennende, og jeg synes det er veldig bra at vi får høre litt om temaene som nevnes her. Jeg opplever jo at vår generasjon føler mye press sammenlignet med det tidligere generasjoner kanskje har følt, sier Ebba Engen (15).

Hun var en av mange 10. klassinger i Bydel Frogner som møtte opp på Chateau Neuf mandag 29. oktober. Det var i forbindelse med at bydelens skolehelsetjeneste og ungdomstjeneste inviterte til «Ungdomsdagen» om psykisk helse blant nettopp ungdommer.

Seminar med kjendiser og politiet

Dagen besto av forelesninger og workshops. Ungdommene fikk informasjon om psykisk helse og metoder for å redusere stress. I tillegg møtte de tjenester som jobber for bedret psykisk helse.

Det ble gjennomført spennende foredrag med kjente og litt mindre kjente fjes. Blant de mer kjente fjesene dukket opp kjendisene Adil Khan, som er danser, «skamløse jente» Nancy Herz og standupkomikerne Sigrid Bonde Tusvik og Lisa Tønne.

I tillegg ble det gjennomført diskusjoner med politimenn om følelser og om å snakke med politiet når de for eksempel kommer til skolene.

Nancy Herz underveis i hennes foredrag til 10. klasse-jentene på Chateau Neuf. Foto: Tarjei Kidd Olsen

— Vi må prestere i alt

— Hva synes du er den største psykiske utfordringen for ungdommer, Ebba?

— Det er er vel kanskje prestasjonspress, både på skolen, på trening og generelt. Fordi i den delen av verden som vi lever ser vi så mye rundt oss både på sosiale medier og i real life. Folk som har prestert er vellykket, men vi har også sett eksempler på hvordan det kan gå hvis vi ikke presterer, sier hun.

— Da opplever vi at vi må prestere i absolutt alt, hver eneste lille ting, for ikke å ende opp sånn. På prøver, på idrettsbanen. Man må jo prestere sosialt, man må ha mange venner, må ha venner med status, må ha mange følgere på Instagram og få mange likes på bildene, og man vil på en måte prestere å se bra ut og være den perfekte versjonen av seg selv, sier Ebba.

— Her i dag får man mange tips og triks for å føle seg stolt over seg selv og være fornøyd med den man er. Og også at man er ikke alene, som gjør det litt lettere. Alle føler seg litt dritt innimellom, det har jeg også følt. Det betyr ikke nødvendigvis at man er deprimert eller har angst, selv om man har selvdiagnotisert som det, sier hun.

Jenter: Horer. Gutter: Helter.

«Skamløse» Nancy Herz poengterte blant annet at jenter, gutter og de med alternative kjønn kan oppleve det hun kaller negativ sosial kontroll annerledes.

— Alle kan oppleve negativ sosial kontroll ulikt. Hvis du identifiserer deg som jente kan du for eksempel oppleve det på en veldig seksualisert måte. Hvordan du ser ut, hvem du er, du kan få trusler om å bli voldtatt. Gutter blir dømt på hva de sier, sa Herz til ungdommene fra scenen.

— Vi lever i et patriarkalsk samfunn, hvis jeg får lov til å si det. For eksempel, hvis jenter ligger med mange gutter er de horer, hvis gutter ligger med mange jenter er de helter. Samtidig tar gutter mye oftere sitt eget liv enn det jenter gjør, sa hun.

Nancy Herz på scenen på Chateau Neuf. Foto: Tarjei Kidd Olsen

— Ryktene går

En av de andre 10. klassingene på Chateau Neuf var Sebastian Severin Alstedt (15). Han roser hele arrangementet og seminarholderne, og satte litt ekstra pris på foredraget til danser Adil Khan fordi han driver med dans selv.

— Det var kult å se Adil Khan med egne øyne. Jeg synes han var ganske reflektert om det å være ærlig og å ikke pynte på sannheten. For å ta egne erfaringer, å snakke med mamma om følelser, da kan hun ofte trekke frem hvordan det var når hun var ungdom. Men hvordan det er i dag er ikke som når hun var ungdom. Khan var litt mer reflektert i forhold til dagens ungdom og han responderte på en slags ungdomsslang, sier han.

Som Ebba mener han at dagens ungdomsgenerasjon føler for mye press. – Både gutter og jenter skal se bra ut med klær og hår og utseende. Bare et eksempel, hvis du går med de samme klærne hele tiden kan du dømmes. Personlig føler jeg også at det er mye slåssing og kan være litt mye dop. Det kan kanskje prege noen, at de ikke orker å stå opp og gå på skolen, for eksempel, sier 15-åringen.

— Og skoler og karakterer. Jeg føler at det har noe å si hvor du ender opp på videregående. Og Oslo er en ganske liten by. De fleste kjenner hverandre eller kjenner venner av venner. Derfor er det viktig at du alltid presterer, for ryktene går, du blir ikke kvitt rykter og det er vanskelig å forandre omdømmet, sier han.

Psykisk «uhelse» på grunn av traumer

Helsebror Per Arthur Andersen var også med på Ungdomsdagen. Han jobber med gutter gjennom Bydel Frogners helsestasjon for gutter. I tillegg jobber han tett mot ungdom generelt, inkludert jenter, for eksempel med forelesninger og via sosiale medier.

— Det vi møter mest av blant ungdommene er jo psykisk «uhelse», negativ psykisk helse som kan komme av skilsmisser, vold, kriminelle ting som har skjedd, mobbing...  Den dårlige psykiske helsen er gjerne en reaksjon på konflikter eller en traume eller en kritisk situasjon som har skjedd, sier helsebror Andersen.

— Dessverre møter vi ofte ikke ungdom før det skjer, slik at vi kan forebygge. I den grad at man kommer til oss er det fordi man sliter med søvn, sliter med rus, sliter med motivasjon, og føler på mye stress og press. Det er en veldig prestasjonsholdning, spesielt inn mot skolene. Vi har de som gjør det bra men ikke føler mestringen og de som ikke mestrer og dermed ikke gjør det bra, sier helsebroren.

Helsebror Per Arthur Andersen på Chateu Neuf. Foto: Tarjei Kidd Olsen

Ikke la forventingene styre deg

— Og hvordan løser man disse utfordringene?

— Det vesentlige er å gi et rom for samtaler om det som er vanskelig. Og å arrangere dager som dette, som handler om å gi ungdommer forståelse for at de ikke skal være best hele tiden og at du ikke trenger å la forventningene styre hvor bra du har det. Vi sitter alle med forventinger fra foreldre, søsken, lærere og samfunnet generelt, sier Andersen.

— I dag har vi delt opp gutter og jenter i forskjellige rom for å gi jentene en mulighet til å snakke om forventningene de føler de har fra guttene, og vice versa for guttene. Så får vi se om vi får samlet dem på slutten av dagen slik at de kan få en liten a-ha opplevelse om at sånn er det jo ikke, sier han.

— Som gutt kan man for eksempel tenke at andre tenker at de skal være tøffe hele tiden. Og jenter kan føle på at guttene forventer at jentene skal være aktive seksuelt. Mens noen gutter sitter og føler på forventninger fra jenter som de ikke klarer å leve opp til. Så det handler om å gi ungdommene en forståelse for hvor viktig det er å snakke om disse tingene og å etablere grenser, sier helsebroren.

— Det er ikke det at vi skal forebygge at man blir lei seg og føler på press. Det går neste ikke an. Men at man lærer å få mer kontroll på det. At man vet når man skal be om hjelp. Å forstå at livet også er vanskelig å leve, og hvem du kan gå til når livet er litt vanskelig, sier han.

Powered by Labrador CMS