Bydel Frogner informerer

Joren (10) er kjempestolt etter å ha funnet den første skatten i dagens skattejakt med gjengen fra Full fart. Fysioterapeut Tilla Lien Larsen til venstre.
Joren (10) er kjempestolt etter å ha funnet den første skatten i dagens skattejakt med gjengen fra Full fart. Fysioterapeut Tilla Lien Larsen til venstre.

Gratis kurs i Bydel Frogner hjelper inaktive og overvektige barn

Full fart er et kurstilbud i Bydel Frogner for barn og unge i første- til femteklasse som er inaktive/overvektige – eller står i fare for å bli det – og deres foreldre.

Publisert

Målet er å inspirere til økt fysisk aktivitet og endringer i kostholdet for hele familien. Tilbudet er gratis.

Trude Hove hadde med seg sin datter (7) på Full fart i fjor.

— De har en veldig fin tilnærming og kommunikasjon på det med kosthold og aktivitet. Hva som er bra for kroppen og hva som ikke er fullt så bra for kroppen. Vekt kan være et sensitivt tema både for barn og voksne og bør behandles nennsomt. Hvordan spise riktig, hvilke aktiviteter man gjør, er det som settes i fokus. Jeg synes de gjør det på en veldig riktig og god måte, sier hun.

Morsomme aktiviteter

De fysiske aktivitetene består blant annet av allidrett og lek i en idrettshall. Foto: Bydel Frogner
De fysiske aktivitetene består blant annet av allidrett og lek i en idrettshall. Foto: Bydel Frogner

Tilbudet er et samarbeid mellom fysioterapeuter og helsesøstre i skolehelsetjenesten og ved Frisklivssentralen. Fysioterapeutene som gjennomfører Full fart ute i felten er Marianne Stange Berg og Tilla Lien Larsen.

Full fart arrangeres en gang i uken. De gjør morsomme aktiviteter og har fokus på endringer av levevaner. Barn og foreldre får tips og erfaringer med ulike typer fysisk aktivitet i samarbeid med fysioterapeutene.

De fysiske aktivitetene består av allidrett og lek i en idrettshall. Forskjellige typer stafetter, løpeleker med fallskjerm, og forskjellige samarbeidsoppgaver. To ganger per sesong tar de også en tur ut for å vise hva man kan gjøre i nærmiljøet, slik som orienteringsleken geo caching, buldring i friluftshuset til DNT på Sørenga, og hinderløyper og turorientering på Bygdøy.

Bra Mat-kurs

Noen av dagene har de felles aktiviteter for barn og foreldre, andre ganger er foreldrene på Bra Mat-kurs mens barna er i aktivitet.

Målet med Bra Mat er å bidra til å øke bevisstheten om matvaner og matvarevalg, øke motivasjonen til å endre vaner, få praktiske råd til hverdagen, øke forståelsen av varedeklarasjoner og utveksle erfaringer.

I tillegg er det tid til smaksprøver og noe matlaging.

Gode resultater

Etter starten i 2016 har ikke resultatene latt vente på seg.

— Det vi ser er at foreldrene får veldig god opplæring i kosthold og mer fokus på sunt kosthold for barn og unge, og egentlig hele familien. Så ser vi at barna som er med trives i aktivitet, sier Marianne Stange Berg, en av bydelens to fysioterapeuter som gjennomfører Full fart.

— Det er fokus. Vi veier ikke og måler ikke resultatene. Dette er ment som et kunnskapsløft for foreldre som trenger et tilbud i en periode. Vi vil inspirere til fysisk aktivitet og gleden ved å bevege seg, og vi ønsker at familiene skal bli litt mer bevisste på hvilke matvaner man etablerer tidlig, sier hun.

Fysioterapeut Marianne Stange Berg hjelper til litt med skattejakten.
Fysioterapeut Marianne Stange Berg hjelper til litt med skattejakten.

— I tillegg er det barn fra fire forskjellige skoler og forskjellige aldersklasser, så de synes det er gøy å møtes. Full fart er sosialt både for foreldre og barn, sier Marianne.

— Jeg synes dette er et veldig bra opplegg. Marianne og Tilla er kunnskapsrike, de er engasjerte, de er veldig populære blant barna — og voksne for såvidt, avslutter Trude.

Slik melder du deg på

For å melde deg på Full fart, ta kontakt med fysioterapeut Tilla Lien Larsen på telefon 948 29 029 eller send en mail til [email protected]

Du kan også ta kontakt med din skolehelsesøster for spørsmål, eller Frisklivssentralen.

Full fart skattejakt

Powered by Labrador CMS