Bydel Frogner informerer

Osmann Asib Ahmed og Victor Alexander Olofsson synes Guttedagen var meningsfull. Foto: Vegard Velle

– Guttene lever med et utdatert mannsbilde. Også gutter trenger å snakke om følelser

Publisert

Under Guttedagen i Bydel Frogner fikk 200 gutter høre at de ikke trenger å «ta problemene sine som en mann», men at de heller kan finne en samtalepartner.

Det var i forbindelse med verdensdagen for psykisk helse, 10. oktober, at Bydel Frogner inviterte samtlige 10. klassegutter i bydelen til Konserthuset på foredrag og samtaler om følelser, sexliv og psykisk helse.

– Hensikten er å nå ut til de som ikke nødvendigvis roper høyest om følelser til vanlig, de som blir fortalt at de må «ta ting som en mann» og overse følelsene sine. Jeg håper vi kan utstyre denne gruppen med noen flere verktøy, slik at det blir lettere i hverdagen, sier helsebror Per Arthur Andersen.

Helsebror Per Arthur Andersen oppfordret 10. klassingene til å oppsøke helsetjenesten for gutter. Foto: Vegard Velle

Helsestasjon bare for gutter

Bydel Frogner har tatt inn over seg det økende behovet for helseveiledning til gutter. Bare en femdel av de unge som oppsøker skolehelsetjenesten er gutter, viser statistikken. Bydelen har derfor sørget for å legge til rette, slik at helsestasjonen én dag i uken er åpen kun for gutter (onsdag fra 15.30-19.00).

– Opplegget her er bra. Vi får høre at det er bedre å søke hjelp hos andre, enn å holde de vanskelige tankene for deg selv, sier Victor Alexander Olofsson og Osmann Asib Ahmed, elever på Majorstua skole.

Holder på utdatert mannsbilde

– Gutter føler ikke de har den samme muligheten til å være åpne om følelsene sine som jenter. Det bunner i at de skal opprettholde et mannsbilde som er utdatert. Men jeg merket i løpet av dagen på Konserthuset at mange av guttene var interesserte, noe jeg tar som en bekreftelse på at også gutter har behov for å snakke om følelsene sine, sier Andersen.

Helsebroren ønsker å skape økt forståelse for at vi alle er forskjellige og har ulike behov og interesser. Ikke minst er det viktig at guttene vet hvor de kan be om hjelp.

– Begrepet «å ta det som en mann» er nok dessverre ikke på vei ut. Guttene får fremdeles høre at de er en pingle eller homo hvis de viser følelser eller griner. Noe som er ganske destruktivt. Det fører til at guttene distanserer seg fra sine naturlige følelser, sperrer seg mer og mer inne bak en mannemaske og risikerer i verste fall å bli en del av den høye selvmordsstatistikken. Vi må respektere menns ulikheter, og at de kan ha mer eller mindre følelser. Heldigvis tar stadig flere menn pappaperm, og mannsrollen er i endring, sier Andersen.

Trengte å snakke ut om følelsene

Til stede på Guttedagen var også Stig Omland (37), som fikk testikkelkreft allerede da han var 22, og danseren Adil Khan. De mener det er nødvendig for gutter å snakke ut om følelsene sine.

– Kompiser er ofte kompiser når man har det gøy, mens når man får problemer, blir det mer komplisert, sier Omland.

Stig Omland og Adil Khan sendte en sterk oppfordring til 10. klassingene i Frogner om å snakke om følelser. Foto: Vegard Velle

– Jeg fikk cellegift, mistet håret og trengte noen å snakke med om følelsene mine. Jeg lærte at når jeg begynte jeg å snakke med andre om hvordan de har det, ble de også interessert i meg. Kreften gjorde at jeg begynte å se andre mennesker, en lærdom jeg skulle ønske jeg hadde skjønt i 10. klasse.

Helsebror Andersen supplerer: – Har du lyst til å bli sett, må du se andre. Har du lyst til å få hjelp med utfordringene dine, bør du spørre hvordan andre har det. Da får du gjerne hjelp selv også.

Gjemte bort den redde gutten

Adil Khan syntes 10. klasse var en vanskelig tid.

– Jeg tørstet etter å finne forbilder som kunne minne om meg selv. Jeg hadde et bein i hver leir, var både norsk og pakistaner/afghaner. Jeg prøvde veldig hardt å passe inn, slik at jeg skulle bli inkludert og være som alle de andre. Inni meg hadde jeg en redd gutt som jeg gjemte bort.

Senere fant han ut at han ikke trengte noen mal, han kunne gjøre og være den han ville.

– Det å ha ulike identiteter gjorde meg tilpasningsdyktig. Gjennom dansen fant jeg meg selv. Jeg fant etter hvert en fred med det å være hybrid. Jeg lærte meg å snakke ut, vise tårer og følelser.

Livet kan være jævlig

Adil lærte seg til å åpne opp for hele følelsesspekteret. – Det handler om å akseptere at livet er en berg- og dalbane, det går opp og ned. Vi gutta får beskjed om at vi skal ikke bry oss om følelsene våre. Men jeg mener vi ikke må lukke døra for følelsene, vi må klare å være sårbare og å si at vi har det helt jævlig.

Helsebroren er helt enig. – Vi må akseptere at livet noen ganger kan suge. Vi har det bra nå, men så rundt neste sving kan det komme et nytt helvete som vi må karre oss opp fra, sier han.

Han mener vi må bli flinkere til å være ærlige med oss selv.

– Et japansk ordtak sier at vi bærer tre masker, én blant folk når du er på gaten, på skolen eller på jobben. En annen maske med dine nærmeste. Den siste masken er den du bare viser til deg selv. Men denne personen, deg selv, er den du snakker mest med i livet ditt. Derfor er det den viktigste personen i livet ditt. For å klare å hjelpe andre, må du være i stand til å hjelpe andre.

– At jeg ba om hjelp, reddet meg

Også Omland er opptatt av at folk må tørre å be om hjelp. En dag kjente han en klump som satt på testikkelen og som skapte ubehag.

– Heldigvis var jeg smart nok til å spørre et familiemedlem som var lege og som sa jeg burde sjekke meg opp. Mange flere menn dør av føflekkreft enn damer, fordi de er for stolte til å be om hjelp, sier han.

Stigmatiserende å oppsøke helsesøster

Heldigvis merker helsetjenesten for gutter stor pågang fra gutter som sliter med psykiske utfordringer, som ønsker seksuell veiledning eller som bare vil prate. En av dem som tok initiativet til tilbudet, Toril Berg Rønning, er enhetsleder for skolehelsetjenesten i Bydel Frogner.

Toril Berg Rønning innså at bydel Frogner måtte gjøre mer med guttehelsa. Foto: Johannes Hellstrand Frøshaug

– Guttene kan synes det er stigmatiserende og vanskelig å gå til en helsesøster med problemene sine. Jeg tenkte derfor det ville være lettere for dem å snakke med en fagperson av samme kjønn, sier hun.

Hun mente vi måtte prøve å nå ut til guttene på en bedre måte enn i dag.

– Jeg ringte til Per Arthur Andersen, som akkurat var ferdig med helsesøsterstudiet, og spurte om han ville være med å starte opp en helsestasjon for gutter. Han sa ja, og nå ser vi økte besøkstall på helsestasjonen.

– Å be om hjelp krever styrke

Helsestasjon for gutter er åpen for gutter fra hele byen. Her kan du skaffe deg kondom eller ta en selvtest for klamydia.

– Dere er alle hjertelig velkomne til helsestasjon for gutter. Det er ikke alltid lett å be om hjelp. Å innse at man trenger hjelp, kan være vanskelig. Å gjøre noe vanskelig krever styrke. Men det «å menneske oss opp» er en seier i seg selv. Vi trenger alle litt hjelp gjennom livene våre, oppsummerer Andersen.

helsebror Per Arthur Andersen oppfordrer folk om å kommunisere med han på Snapchat. Foto: Bydel Frogner
Powered by Labrador CMS