Bydel Frogner informerer
Netthets av barn og unge øker. Det vil ungdom i Oslo vest gjøre noe med
Mobbing og trakassering på nett er et økende problem, ikke minst blant barn og unge. Nylig møttes ungdom i Oslo vest til netthat-workshop.
Barn og unge er flittige brukere av sosiale medier som Facebook, Twitter, Google+, YouTube, LinkedIn, Instagram, Pinterest, Tumblr, Vine, Snapchat og Reddit – for å nevne noen!
Selv om det er mye positivt med mulighetene som slike plattformer gir, gjør de det også veldig enkelt å mobbe og trakassere andre. Fordi man har tilgang til nett stort sett hele tiden på mobil og andre enheter, tar det heller ikke slutt når man kommer hjem.
På fredag 1. og lørdag 2. desember samlet derfor ungdom fra bydelene i Oslo vest seg til en dialogkonferanse om hatprat, i regi av SaLTo region Oslo Vest.
En av fire mobbes
Blant 9–16-åringer har omtrent en av fire opplevd at noen har mobbet eller oppført seg dårlig mot dem på Internett eller via mobiltelefonen i løpet av det siste året, ifølge Barne-, ungdoms og familiedirektoratet. Andelen er høyest blant ungdom i alderen 15–16 år.
To av ti sier at de har blitt sinte eller lei seg fordi noen har lagt ut bilder på nettet. Andelen er langt høyere for de eldre jentene – hele 45 prosent av jentene i alderen 15–16 år har hatt slike opplevelser. Kun 19 prosent av guttene i samme alder har hatt samme opplevelse.
Dialog om hatprat
På fredag drøftet derfor ungdommene på workshop’en hva hatprat og hatefulle ytringer egentlig er, og så på eksempler. De gjennomførte gruppearbeid og fikk se en dokumentar om Utøya.
På lørdag var fokus stilt på utfordringer og forståelse, for eksempel knyttet til utenforskap og mobbing. De jobbet med forskjellige spørsmålsstillinger, og ble enige om å møtes igjen på nyåret for å drøfte mulighetene for å lage en film som omhandler temaet.
«Stopp hatprat»-kampanjen
“Stopp hatprat»-kampanjen ved to representanter var der begge dagene. Heller enn å beskytte ungdom mot hatprat, ønsker kampanjen å myndiggjøre dem til å gjenkjenne og stå opp mot hatprat og for menneskerettigheter både på og av Internett.
Stopp hatprat, som hører til internasjonale No Hate Speech Movement, brukte Bookmarks med ungdommene. Bookmarks er en håndbok for forebygging av hatprat på nettet gjennom menneskerettighetsopplæring. Håndboken består av 21 aktiviteter tilpasset en undervisningsetting.
Målet for disse aktivitetene er å utvikle de nødvendige kunnskapene, ferdighetene og holdningene for at ungdommer kan bli aktive demokratiske borgere på nett.
Voksne lærer av de unge
Gjennom lek, workshop, aktiviteter og samtaler gikk de gjennom blant annet demokrati, menneskerettigheter, hatkriminalitet, hatytringer og politisk motivert vold, for å få ungdommene til å reflektere selv.
– Vi i SaLTo fokuserer på dette og skal fortsette med det. I tillegg er vi opptatt av at barn og unge får muligheten til å gi uttrykk for hverdagen de har. De lærer også oss ting, for det er jo ikke bare negative sider ved Internett. Deres bruk av og forhold til nettet er annerledes enn foreldregenerasjonens, sier Isabel Espinoza, SaLTo-koordinator – Enhet for helse, barn og unge i Bydel Frogner.
Like virkelig selv om det skjer på nett
Hatprat på nett aksepteres i stadig større grad, og det er vanskelig å bryte gjennom og si stopp. Små ulikheter blir ofte en kilde til kraftige og ondskapsfulle utsagn.
— Det har sammenheng med at man ikke helt ser at det som er skrevet på nett også er en del av virkeligheten. Det er vanskelig for mange å skille at det som gjelder på nett gjelder også ellers, sier Espinoza.
— Mange barn og unge er heller ikke klar over at det på nett blir værende på nett og kan forfølge deg videre, sier hun.
Økende problemer – og muligheter
— Hvor stort er problemet med hatprat på nett i Bydel Frogner?
— Det er vel et problem som i alle andre bydeler. Jeg tror ikke det er et større eller mindre problem enn andre steder, selv om jeg har ikke gode tall på det. Men Konfliktrådet i Oslo og Akershus løser stadig flere saker, og bildedeling på nett har det vært fokusert mye på, ikke minst i mediene, sier SaLTo-koordinatoren.
— Samtidig er det viktig å huske på at nett også er en plattform hvor det skjer mye positivt. Å holde kontakt på tvers av land eller bydeler eller grupper er mye enklere på nett. Det gir andre muligheter, større muligheter enn hvordan det var før, avslutter Espinoza.