Bydel Frogner informerer

Fagkonsulentene Christian Ydse og Ida Mørk Alviniussen jobber begge med Aktiv hverdag, et aktivitetstilbud for yngre med demens som drives av bydelene Ullern og Frogner. Foto: Stine Grøndahl

Nytt dagaktivitetstilbud til yngre personer med demenssykdom

Aktiv hverdag tilbyr turer, gode samtaler og sosial stimulans for yngre personer med demens opp til 69 år, og som bor i bydelene Ullern og Frogner.

Publisert

I begynnelsen av august startet Bydel Ullern og Bydel Frogner samarbeidsprosjektet Aktiv hverdag, der de tilbyr varierte aktiviteter for personer med demens opp til 69 år. Tilbudet er et samlingspunkt der folk kan delta i gruppe sammen med andre i lignende livssituasjoner.

Gruppen benytter seg både av det som det urbane Oslo har å by på, så vel som den skjønne naturen vi omgir oss med. Blant annet gjennomføres turer i marka, Oslofjorden, på bowling, teater, kaféer og mye mer.

— Vi har stort fokus på fysisk aktivitet, med turer i Oslo og spesielt i Oslomarka. Vi har vel per i dag aldri gått en skogstur som har vært kortere enn 7,5 kilometer. På onsdager har vi litt mer fokus mot kultur og urban aktivitet, og tar gjerne en kaffe og skillingsbolle etterpå, forteller Ida Mørk Alviniussen, en av to fagkonsulenter på prosjektet.

Her er Aktiv hverdag-gruppen på tur i Oslomarka. Foto: Christian Ydse og Ida Mørk Alviniussen

En meningsfull hverdag

De samarbeider tett med brukerne om aktivitetsønsker. For eksempel har de blitt enige om å ha en månedlig dag med bowling. Teknisk museum, Popsenteret og «kunstløypen» i Ekebergparken er noen av kulturtilbudene de har besøkt i det siste.

— Hensikten er å gi yngre med demensdiagnose en hverdag fylt med meningsfull aktivitet, sier Alviniussen.

— Dette er jo mennesker som er i arbeidsdyktig alder. I teorien skulle de vært i jobb og slitt ut kroppen fysisk eller mentalt. Vi bidrar til at de får nok fysisk aktivitet til å slite seg litt ut slik de i arbeid gjør. I tillegg møter de mennesker i lignende situasjoner og får gode samtaler og opplevelser, sier hun.

Brukerne av Aktiv hverdag-tilbudet har sammen med pårørende og fagkonsulentene på prosjektet blitt enige om å dra på bowling en dag i måneden. Foto: Christian Ydse og Ida Mørk Alviniussen

Startet i august

I mai inviterte Bydel Ullern og Bydel Frogner et knippe yngre personer med demens og deres pårørende til en idémyldring i Drammensveien 60. Bydelene ønsket å høre deres erfaringer, ønsker og innspill på hva tilbudet skulle inneholde.

Resultatet er Aktiv hverdag, som hadde første samling i begynnelsen av august.

Aktivitetene som tilbys skal bidra til å ivareta deltagernes funksjoner i dagliglivet, fremme livskvalitet, og bidra til å forebygge og redusere isolasjon og ensomhetsfølelse. I tillegg kan Aktiv hverdag innebære avlastning og støtte til pårørende.

Popsenteret på Grünerløkka er et at kulturstedene Aktiv hverdag har besøkt. Foto: Christian Ydse og Ida Mørk Alviniussen

Prosjektet varer i første omgang ut 2019. De håper på å kunne videreføre prosjektet, men det er ikke avklart i bydelenes budsjett ennå.

Praktiske detaljer

Slik søker du:
Ta kontakt med Ida Mørk Alviniussen i Aktiv hverdag. Telefon: 47 60 56 38. Mail: ida.alviniussen@bfr.oslo.kommune.no

Alternativt, ta kontakt med Kristin Sørhaug i Hukommelsesteamet i Bydel Frogner. Telefon 90 47 13 29. Mail: kristin.sorhaug@bfr.oslo.kommune.no

Adresse:
De pusser opp lokaler i Niels Jules gate 17 som snart står klare for bruk. Fra august til nå har de møttes ved Majorstuen T-bane.

Åpningstider:
Mandag, onsdag, fredag.
På sikt utvider Aktiv hverdag til alle ukedager.

Pris: Deltakerne dekker selv utgifter i forbindelse med aktiviteter.

Powered by Labrador CMS