Bydel Frogner informerer

Med denne nye piruetten på Tinker'n kan de fleste bli med på å snurre. Her med leder for nærmiljø i Bydel Frogner, Brynhild Vestad.

Oslo kommune vant nylig en internasjonal pris for universell utforming og Tinker’n i Bydel Frogner fikk ekstra skryt

Oslo kommune vant nylig en pris for innsatsen med å gjøre byen mer tilgjengelig for eldre og funksjonshemmede. På prisutdelingen fikk parken Tinker'n på Skillebekk skryt.

Publisert

— Slagordet er "bra for alle, nødvendig for noen". Det sier med få ord både hva og hvorfor vi har universell utforming, forklarer Brynhild Vestad, leder for nærmiljø i Bydel Frogner.

Bak det temmelig abstrakte navnet skjuler det seg tiltak som gjør livet bedre for de aller fleste i Oslo.

Universell utforming på Tinker'n

  • Parken har bord uten benker på én side, slik at rullestolbrukere og eldre med rullator kommer frem til bordet.
  • En trampoline har blitt nedsenket i terrenget slik at høyden på den ikke hindrer funksjonshemmede i å delta.
  • En piruett gjør det mulig for alle å bli med på snurreturer rundt.
  • En sandkasse har blitt byttet ut med plaststøpt gummi. Det tilfredstiller sikkerhetsforskrifter for barn, men har også gjort det mulig å lage soner innedelt etter plastfarge. Det gjør det lettere for svaksynte å navigere.
  • Sandkassen var også et hinder for rullestolbrukere. Nå er det mulig for rullestolbrukere å ferdes helt inntil lekestativene. Slik kan de bli med på mer av leken.
  • En forhøyet sandlekebolle gjør det mulig for rullestolbrukere å leke med sand. I tillegg er den lettere å bruke for eldre som har vansker med å bøye seg helt ned. Dermed kan bestemor og bestefar også bli med på leken.
  • Det er minst et par meters avstand mellom sitteplasser og søppelkasser. I tillegg til at det gjør at man slipper dårlig lukt, slipper allergikere vepsene som utforsker søppelkassene.

Universell utforming er enkelt forklart å utforme omgivelser, produkter, tjenester og infrastruktur slik at det kan tas i bruk for alle, uten spesialtilpasninger for de som bruker hjelpemidler.

— Det går jo på at når vi er en så «tett» by med så tett boligstruktur, kan vi ikke tillate oss å la de små grønne lungene, som Tinker'n, bare være tilgjengelige for noen. Vi må bruke våre arealer slik at de gjøres tilgjengelige for alle, påpeker hun.

Brynhild Vestad er meget godt fornøyd med trampolinen som har blitt installert i bakken på Tinker'n. Fordi trampolinen ikke er forhøyd på bein, er den lettere tilgjengelig for alle.

Snømåking

Et klassisk eksempel er trapper inn til forretninger som byttes ut med elegante trinnløse utforminger. Det finnes også mange andre tiltak.

Universell utforming er bra for alle, for eksempel foreldre med barnevogn, syklister og andre som kan oppleve trapper som en hindring. Et annet tiltak, snømåking, har også åpenbare fordeler for alle.

Det er derfor det heter universell utforming. Det er tiltak som skal kunne brukes av alle, slik at spesialløsninger unngås (for eksempel separate innganger for rullestol).

Internasjonal anerkjennelse

I april vant Oslo en internasjonal utmerking for sin pågående innsats for å gjennomføre tiltak med universell utforming som mål.

Diplomet ble utdelt på en konferanse i Wien i regi av Zero Project, en østerriksk organisasjon som jobber for funksjonshemmedes rettigheter globalt.

Byråd for eldre, helse og arbeid, Tone Tellevik Dahl på kommunens markering av prisen i Rådhuset. Foto: Oslo kommune

Zero Project roser blant annet kommunens plan om at hele byen skal være universelt utformet innen 2025. Oslo skal bli en universell by. Tiltakene skal omfatte offentlige bygg, kollektivtransport, IKT, parker og uteområder.

Tinker'n får oppmerksomhet

På konferansen ble det vist en film om universell utforming i parken Tinker'n på Skillebekk i Bydel Frogner. Her har bydelen gjennomført flere tiltak som gjør det mulig også for mennesker med funksjonsnedsettelser og eldre å delta i parkens sosiale liv.

Parken har bord uten benker på én side, slik at rullestolbrukere og eldre med rullator kommer frem til bordet. En trampoline har blitt nedsenket i terrenget slik at høyden på den ikke hindrer funksjonshemmede i å delta. En piruett gjør det mulig for alle å bli med på snurreturer rundt og rundt –og rundt!

Her tar Brynhild Vestad et pust i bakken ved et av bordene på Tinker'n som har benk på tre sider. Dermed er den fjerde siden av bordet mer tilgjengelig for rullestolbrukere.

For å få med deg de andre smarte løsningene i parken, kan du se filmen selv her.

— Vi er veldig stolte av å ha fått til en opprustning av den øvre delen av Tinker'n. Og parken blir et veldig stort prosjekt for oss fremover, for vi har fått 1,5 millioner kroner fra kommunens Handikapfond for å lage grusveien og trappene i parken mer tilgjengelige, sier Vestad i Bydel Frogner.

En forhøyet sandlekebolle gjør det mulig for rullestolbrukere å leke med sand. I tillegg er den lettere å bruke for eldre som har vansker med å bøye seg helt ned.

Flere tiltak i bydelen

Det skal også gjennomføres andre tiltak i bydelen knyttet til universell utforming. Bydelen er nettopp blitt såkalt "fadderbydel i aldersvennlig by", som vil si at det skal gjennomføres tiltak for å gjøre bydelen bedre for eldre på områder som tilpasning av tjenester, bolig, utendørsområder og fysisk aktivitet.

Flere av disse satsingsområdene er relatert til universell utforming.

— Vi ønsker å gjøre bydelen mer tilgjengelig gjennom fadderprosjektet. Vi skal for eksempel få flere benker og sitteplasser langs langruter og oppholdssteder, avslutter Vestad.

Fargede soner på bakken gjør det lettere for svaksynte å finne frem. I tillegg er det mulig å rulle rullestolen frem til lekestativet etter at en gammel sandkasse ble fjernet.
Powered by Labrador CMS