Bydel Frogner informerer

Ungdommer som har fått seg sommerjobb i regi av Bydel Frogner. Her i bakgården til et eldrehjem i Frognerveien 54 hvor de kastet gamle møbler.
Ungdommer som har fått seg sommerjobb i regi av Bydel Frogner. Her i bakgården til et eldrehjem i Frognerveien 54 hvor de kastet gamle møbler.

Over 90 ungdommer har fått sommerjobb i regi av Bydel Frogner

-- Vi jobber en hel dag med en park og på slutten av dagen ser det helt strøkent ut. Det er gøy å se resultatet, sier Selma Lou Reinhart (18) om sommerjobben i regi av Bydel Frogner.

Publisert

Bydel Frogners Ungdomstjeneste har gjennom prosjektet UngJobb sørget for at over 90 ungdommer har fått sommerjobb over noen uker. I tillegg blir det jobber i høstferien og i vinterferien til neste år.

— Alle er hjertelig velkommen til å søke hos oss, sier Ungdomstjenestens Ivan Daniloff. Daniloff følger opp ungdommene i prosjektperioden.

— Vi ønsker å tilrettelegge for at alle kommer seg ut i jobb. Når man er 15-20 år er det kanskje ikke så lett komme seg inn i arbeidsmarkedet, og da har de i hvert fall en liten inngangsport her, sier Daniloff.

— Gøy å se resultatet

— Vi jobber en hel dag med en park, og på slutten av dagen ser det strøkent ut. Det er gøy å se resultatet av det man har gjort. Så er det veldig fint å bli kjent med de andre her, sier Selma Lou Reinhart (18).

Selma, som jobbet i uke 27, bor i Bydel Østensjø, men går på Hartvig Nissen videregående skole i Bydel Frogner.

— Jeg synes det er et veldig bra initiativ av kommunen å gi penger til dette, for det er veldig viktig å få ungdom ut i arbeid. Jeg har ikke hatt sommerjobb før, så dette har gitt meg muligheten til å begynne å jobbe. Å bli kjent med de andre, er en bonus, sier Selma.

Selma Lou Reinhart fikk sommerjobb og en introduksjon til arbeidslivet av Bydel Frogner.
Selma Lou Reinhart fikk sommerjobb og en introduksjon til arbeidslivet av Bydel Frogner.

Verdifull jobberfaring

UngJobb er åpent for alle ungdommer i alderen 15-20 år som bor eller går på skole i Bydel Frogner. De får en verdifull jobberfaring og et møte med arbeidslivet, i tillegg til 5000 kroner i lønn.

Her får Tinker'n en ansiktsløftning.
Her får Tinker'n en ansiktsløftning.

Satser på manuelt arbeid

Jobbene varer i én uke, i ukene 27 og 28 i juli og 32 og 33 i august. Prosjektet samarbeider med vedlikeholdsgruppa i bydelen om forefallende oppgaver, som å få det pent i parker og andre fellesarealer. I tillegg samarbeider de med Rusken.

— Når det gjelder parker, prøver vi å dekke alle de kommunale parkene i området. Vi sjauer, trimmer hekker og busker, luker og fjerner alt som skal vekk. Vi feier, raker og plukker mye søppel — for det er utrolig mye søppel rundt omkring. Vi har noe elektrisk utstyr med oss også, men vi vil gjøre mest mulig selv for mestringsfølelsen, sier Daniloff i Ungdomstjenesten.

Ungdommer i gang med å rake og luke på Tinker'n.
Ungdommer i gang med å rake og luke på Tinker'n.

— Vedlikeholdsgruppa er veldig fornøyd med jobben vi gjør. Ungdommene skal kjenne at de gjør et godt arbeide. Samtidig blir de kjent med hverandre på tvers av skoler, og det er jo litt gøy, sier han.

Groruddalen representert

Zakaria Mohamed (18) og Ask Rønaasen (17) er begge fra Groruddalen, Zakaria fra Furuset og Ask fra Høybråten. Zakaria går på Hartvig Nissen mens Ask går på Oslo handelsgym. Det er tydelig at de har funnet tonen i sommerjobben.

Ask Rønaasen (t.v.) og Zakaria Mohamed tjener 5000 hver og får jobberfaring.
Ask Rønaasen (t.v.) og Zakaria Mohamed tjener 5000 hver og får jobberfaring.

— Motivasjonen min er å jobbe meg opp fra bunnen, for det er veldig vanskelig for ungdommer å få jobb. Det handler om å bygge CVen din og skaffe seg nettverk. I tillegg tjener jeg penger og får nye venner, sier Zakaria.

— De som driver prosjektet er flinke, sosiale og følger oss virkelig opp, sier han.

17-åring på jobbjakt

Også Ask ser på UngJobb som en gyllen mulighet.

— Det er veldig vanskelig å få seg jobb, uansett om det er sommerjobb eller noe annet, når man er under 18 og ikke ferdig med videregående. Jeg har søkt på mange jobber. Tidligere har jeg jobbet litt på et tannlegekontor, men det var via nettverket til pappa, som kjente tannlegen, sier 17-åringen.

— Her får jeg mulighet til å få litt jobberfaring og tjene penger. Det vil være bra senere når jeg skal søke flere jobber, sier han.

De to skoleelevene må sjaue og gjøre forefallende arbeid. Foto: Tarjei Olsen
De to skoleelevene må sjaue og gjøre forefallende arbeid. Foto: Tarjei Olsen

— Til slutt vil jeg bare si at dette er en veldig fin jobb, og som Rusken sier: Er vi sammen om en ren by, kan vi lage en ren by, sier Zakaria.

— Alle skal få muligheten

Selv om UngJobb er for alle, uansett bakgrunn, og samarbeider tett med skoler, har prosjektet også kontakt med NAV og barnevernstjenesten for å nå frem til dem som sliter litt ekstra med å få seg jobb.

— Jeg har veldig inntrykk av at ungdommer har lyst til å få seg jobb, forbedre livet og suge til seg lærdom og ferdigheter. Uansett om de har det vanskelig. Vi ønsker at alle skal få muligheten, sier Daniloff.

— Det gir en mestringsfølelse når folk kommer bort og gir oss komplimenter for å ha gjort en god jobb. Det er fine øyeblikk. I tillegg får ungdommene en slags eierskapsfølelse til de offentlige rommene de har vært med og vedlikeholde, sier han.

Ungjobb på Tinker'n

Sommerjobb for andre gang

Hamid Sharifi (19) hadde sommerjobb i regi av UngJobb i høstferien i fjor. I år er han tilbake - som erfaringskonsulent.

— Jeg er veldig takknemlig for at jeg får bli med her igjen, for sist jeg var her, var det både gøy og lærerrikt. Jeg synes det er helt topp å få muligheten til å være med nå, veilede og få litt ekstra ansvar. Min jobb er å sørge for god stemning, at ungdommene har en å prate med og å gi en klapp på skulderen når de gjør noe bra, sier Hamid.

Hamid Sharifi på Tinker'n gir tommelen opp for sommerjobben. Han er tilbake for andre gang, nå som erfaringskonsulent.
Hamid Sharifi på Tinker'n gir tommelen opp for sommerjobben. Han er tilbake for andre gang, nå som erfaringskonsulent.

— Så vil jeg legge til at jeg er veldig stolt av Ivan og kollegene hans Pernille, Leyla, Numan og Mai Britt i UngJobb. Jeg synes de gjør en knalljobb som gir ungdommer muligheter. Jeg har stor respekt for dem, og det er en av tingene som gjør meg veldig motivert. Det de gjør er veldig viktig, sier erfaringskonsulenten.

Prosjektet sponses av prosjektmidler fra statlige Barne-, ungdoms- og familieetaten (Bufdir), via etatens satsing Nasjonalt tilskudd mot barnefattigdom. I tillegg fikk bydelen penger fra byrådet øremerket til forebyggende arbeid, inkludert jobb til ungdommer.

Powered by Labrador CMS