Bydel Frogner informerer
Søk om penger til grønne tiltak i Bydel Frogner innen 1. mars
I fjor mottok Bydel Frogner en drøss med søknader om støtte til grønne tiltak. Nå kan du søke om 2020-støtte, men søknadsfristen er allerede 1. mars – så det gjelder det å hive seg rundt.
Bydelsutvalget har satt av totalt 250 000 kroner i støtte til grønne tiltak og aktiviteter i bydelen. Det er en økning på hele 150 000 sammenlignet med 2019. Frist er allerede 1. mars.
— Vi vil stimulere befolkningen og bydelen til å tenke mer grønt og mobilisere til ulike typer grønne prosjekter. Tilskuddsordningen favner veldig mye: Alt fra grønn mobilitet til urbant landbruk, sier Brynhild Vestad, fagleder for nærmiljø i Bydel Frogner.
— Vi prøvde ut ordningen for første gang i fjor, i forbindelse med miljøhovedstadsåret, og da så vi at det var stor interesse for å tenke grønt. Det var både spennende og inspirerende å se mangfoldet av gode ideer og tiltak.
— Interessen i fjor var så stor at avsatte midler ikke holdt til å støtte flere av de gode prosjektene. Vi så at vi potensielt kunne få igangsatt flere grønne tiltak med større pott, og derfor har vi økt støtten såpass i år, sier hun.
Regler og søknadsskjema finner du her.
Kort frist
Satsningen drar nytte av erfaringene til andre bydeler som har delt ut grønne midler i flere år.
For eksempel er frist for å søke penger allerede 1. mars, slik at de som får tilskudd til dyrking og beplanting kan komme i gang i tide med tanke på vekstsesong.
Eksempler på aktiviteter som kan få støtte
- Ombruk, reparasjonsaktiviteter, byttemarked og liknende
- Aktiviteter som støtter biologisk mangfold som bygging av insekthotell, bievennlig beplanting o.l., miljøformidling (herunder foredrag, teater, workshops)
- Bærekraftige mataktiviteter
- Fremming av grønn mobilitet (f.eks. gange, sykkel og kollektivtrafikk)
- Urbane landbrukstiltak (dyrking, hushold, akvakultur, birøkt)
Disse kan søke
- Enkeltpersoner og uformelle grupper
- Organisasjoner og institusjoner
- Borettslag og sameier
- Lokale lag og foreninger
- Næringsvirksomheter og grønne gründere
- Kommunale virksomheter (herunder bydelens tjenestesteder)
De som vil ha mer informasjon kan spørre i resepsjonen i Bydelens hus i Drammensveien 60. Alternativt finner man regler og søknadsskjema her.
Grønne tak og elvevandring
Søknadene i fjor kom fra privatpersoner, styrer i sameier og organisasjoner, i tillegg til kommunale virksomheter med publikumsrettede grønne aktiviteter (som hagen til aktivitetssenteret Amaldhus på Majorstuen).
Brynhild Vestad forteller at de er veldig fornøyde med den store variasjonen i søknader de mottok. Noen få eksempler som illustrerer bredden er urbant landbruk, sykkel- og syverksted, grønne tak, humlehager og Elvelangs i fakkellys langs Frognerelven/ Frognerbekken.
Fagerborg menighets sykkel- og syverksted
Sykkel- og syverksted var det Fagerborg menighet som sto for. De fikk 15 000 Grønne midler-kroner fra Bydel Frogner for å drive verkstedet.
På verkstedet kan man få fikset både klær og sykler. Så langt har sykkelinnsatsen bestått av gratis vårservice på sykkel i selve kirken i april i fjor, hvor også klima- og miljøminister Ola Elvestuen kom på besøk. — Dette er veldig positivt tiltak fra kirken, sa Elvestuen, som dukket opp med sykkelen sin.
På syverkstedet gjennomfører de enkle reparasjoner av plagg, og benytter seg blant annet av to symaskiner og annet utstyr kjøpt inn med Grønne midler.
Et sted for bier og beboere i Oscars gate
Samtidig skjer det saker ting i Oscars gate 8.
Når mursteingården i sin tid ble bygget ble det også oppført en lavere lagerbygning i bakgården. Taket på lagerbygningen er på 406 kvadratmeter, med tilgang via trapp i bakgården til Oscars gate 8.
— Den har vært dekket i et kjedelig takdekke i alle år, og har ikke bare innsyn fra våre leiligheter, men også alle de andre leilighetene rundt bakgården. Derfor ville vi gjøre noe både for biene og oss selv, forklarer Marianne Ween.
Hun bor i Oscars gate 8, og var med på søknaden om Grønne-midler til å forvandle takdekket til et grønt tak i fjor. Planene er klare og selve taket skal «grønnes» nå i år.
Får ny uteplass
Oscars gate 8 fikk 20 000 Grønne midler-kroner som de kunne bruke på planene, inkludert å plante bievennlige blomster og planter, plantekasser, grillplass, sittebenker, tørkestativ, lekeplass, og på deler av taket en grønn plantematte med sedum, også kjent som bergknapp.
Planen er å lage en penere utsikt for beboerne i Oscars gate 8 og gårdene rundt, en uteplass for beboere og gjester, mindre overvanndammer når det regner, mulighet for å dyrke urter og grønnsaker i kassene, bidrag til en bievennlig passasje og mer plass for natur, og på sikt å få til flere aktiviteter.
Inspirert? Da minner vi om at regler og søknadsskjema, det finner du her.