Bydel St. Hanshaugen informerer

Benedicte Isabel Mortensen i Bydel St. Hanshaugen er kostholdsekspert og personen som startet frokostprosjektet. På onsdager står hun for selve frokosten i Haugenkafeen på Fagerborg skole.

Elevene på Fagerborg skole får gratis frokost og fungerer bedre i skolehverdagen

Elever som klarer seg bedre på skolen, er mer til stede og mer våkne, er resultatet av gratis frokost en dag per uke på Fagerborg skole. Nå utvides tilbudet til tre dager i uken.

— Dette er veldig bra, det er digg og deilig at de tilbyr gratis frokost, konstaterer Gabriel (15), en av Fagerborg-elevene som har møtt opp morgenen 28. februar på skolens egen, hippe kafe, Haugenkafeen. Her myldrer det av 14-16-åringer som har latt seg friste av sunn og gratis frokost.

Menyen varierer, men er hovedsakelig vegetarisk og økologisk. Elevene får blant annet havregrøt, «kjøleskapsgrøt» (chiafrø, yoghurt og havregryn som står i kjøleskapet over natta), ostesmørbrød, eggwrap, smoothie og «smoothiebowl, (skål med smoothie, granola og bær/ frukt på toppen).

Rapport fra WHO

  • Helsevaner blant skoleelever – en WHO-undersøkelse i flere land» blant skoleelever i 6., 8. og 10. klasse og 1. VGS gjøres hvert fjerde år.
  • I undersøkelsen svarer elevene på om de spiser frokost daglig: 15-åringer: 59% (gutter: 64%, jenter: 55%). Andre aldersgrupper: 6. klasse: 82%, 8. klasse: 66%, 1.VGS: 56%.
    Kilde: HEMIL-rapport 2016

Nå utvides frokosttilbudet fra en dag til tre dager i uken og byr på frokost onsdager, torsdager og fredager. I tillegg fortsetter skolen med et separat prosjekt med sunn lunsj til en billig penge (20 kroner) fire dager i uka.

Elever: — Et VELDIG bra tilbud

Milena (14), Gabriel (15), Hussain (16) og Sultan (16) er innom Haugenkafeen sammen for å hive i seg dagens rett: Deilig toast med ost.

Milena (14) forteller at mange venner satser på usunne alternativer til frokost, gjerne fra Bunnpris rett i nærheten av skolen.

De er alle enige i at gratis skolefrokost er et verdifullt tilbud, mye bedre enn «tradisjonen» med å droppe den eller å hive i seg noe fra en butikk, kiosk, eller et gatekjøkken i nærheten.

— Mange av vennene mine går på Bunnpris og sitter på taket her og spiser frokost akkurat nå. Mange andre kommer ikke så tidlig og må løpe rett inn til undervisningen, sier Milena.

— Ja, de får ikke sunn energi, verken om morgenen eller i friminuttene. De fleste jeg kjenner kjøper cookies på Bunnpris, veldig usunn mat, istemmer Hussain. – Så dette er et kjempebra tilbud.

— Hva tenker dere om at skolefrokosten nå utvides til tre dager?

— Skal den det? Da er det et VELDIG bra tilbud, konstaterer Sultan.

Rundt halvparten dropper frokost

Begge prosjektene finansieres av Bydel St. Hanshaugen.

Bare rundt halvparten av norske ungdommer i første klasse på videregående får i seg mat før de starter skoledagen, ifølge en undersøkelse fra Verdens helseorganisasjon (WHO). På Fagerborg har rundt 50-80 elever møtt opp til frokost hver onsdag frem til nå.

— Vi har kommet på banen med gratis frokost fordi mange ungdommer ikke spiser frokost. De tenker kanskje ikke over det før et par timer senere, og da kan cola og boller være en lettvint løsning, som gir rask energi fra sukkeret. Da får de et ustabilt blodsukkernivå som kan påvirke trivsel, prestasjonsevner og konsentrasjon i løpet av dagen, sier Benedicte Isabel Mortensen i Bydel St. Hanshaugen.

Hussain (16), Gabriel (15) og Sultan (16) er innom Haugenkafeen for å hive i seg dagens rett: deilig toast med ost. De er alle veldig positive til tilbudet.

Ernæringsekspert står bak

Mortensen har permisjon fra stillingen som ungdomskonsulent i bydelen for å ta en master i folkehelsevitenskap. Fra før har hun bachelor i ernæring, og det var hun som startet frokostserveringen. Mortensen har frem til nå laget og servert maten i kantina på Fagerborg. Nå, når tilbudet utvides til tre dager, får hun selskap av to kolleger.

Elin Brandsæter, rektor på Fagerborg skole, roser tiltaket.

— Vi setter stor pris på og er veldig takknemlige for samarbeidet med bydelen. Vi ser at skolefrokosten er godt besøkt av ungdommene og at mange profiterer på å få gratis frokost, sier Brandsæter.

Elever blir mer presise

— Det vi ser er at elevene klarer seg bedre på skolen, de er mer til stede og mer våkne. De fungerer bedre i skolehverdagen. Flere kommer også mer presis på skolen for å rekke frokosten, og er «koblet på» før de går inn til undervisningen, sier rektoren.

Rektor Elin Brandsæter ved Fagerborg skole. Foto: Privat

— Vi ser også at det har en sosial effekt, for frokosten og lunsjen bidrar til at de aller fleste holder til i kantinen i friminuttene, og ikke på Burger King og andre herligheter spredt rundt omkring. Det blir et mer samlet miljø med Haugenkafeen som vi har hos oss, sier hun.

— Frokost er viktig

Bydel St. Hanshaugen bekrefter at de mener at skolefrokost er vel anvendte penger. — Frokosten er viktig for utjevning, trivsel, miljø og skoleprestasjoner og får en helt annen betydning nå når tilbudet tredobles, sier Ida Elisabeth Welta Myrene, Seksjonssjef, Folkehelse, kultur og fritid.

Myrene leder avdelingen som står bak både frokosten og lunsjen.

— Fra helseundersøkelser, blant annet utført av Helsedirektoratet, vet vi at måltidsmønster og kosthold ofte henger sammen med sosioøkonomisk status. Elever fra familier med høyere sosioøkonomisk status spiser oftere frokost, frukt og grønnsaker enn elever fra familier med lav sosioøkonomisk status, sier seksjonssjefen.

Reduserer sosiale forskjeller

Utvidelsen av tilbudet er resultatet av et verbalvedtak i bydelsutvalget under budsjettprosessen for 2019. Bydelsutvalget ser det som viktig å tilrettelegge for sunne måltider som inkluderer alle.

— Frokosttilbudet bidrar til å gi elevene gode muligheter til å etablere et helsefremmende og godt kosthold som de tar med seg videre i livet. Dette kan igjen bidra til å redusere sosiale forskjeller i kostholdet, sier Anne Christine Kroepelien, leder i Bydelsutvalget (H).

Powered by Labrador CMS