Bydel St. Hanshaugen informerer
Her kan du stå på skøyter i Bydel St. Hanshaugen
Bydel St. Hanshaugen vedlikeholder hele seks ulike skøytebaner. Les hvor du finner banene og hvor du kan låne eller leie skøyter!
Bydel St. Hanshaugen ønsker å lage gode uteområder og tilrettelegge for aktivitet, lek og gode møteplasser. Om vinteren gir skøytebanene mulighet for god utfoldelse. Har du vært på isen i år?
Forholdene på banene i bydelen er helt avhengig av været fremover. Stabilt, kaldt vær gir mulighet for å skrape, vanne og bevare banene i god stand. Været forandret seg fort, og i skrivende stund er det for eksempel for mildt for vanning. Vi krysser fingrene (ikke skøytene) for flere gode dager med skøyteis denne vinteren.
Når det er stabilt kaldt sprøyter bydelen lag på lag fra 1. desember til 1.mars. Det kan bli vedlikehold også etter 1. mars hvis været tillater.
Disse banene er i bruk nå (per 15. februar)
- Sophus Bugges plass (Bayern), Pilestredet 105. Denne banen har belysning. Her har isen klart seg ganske bra etter regn og mildvær. Den har blitt planere i noen kanter og brukes like mye som før.
- Idioten, Anton Schjøtts gate 23. Denne banen har noe belysning. Store deler av flaten er brukbar, men det er felter som har åpnet seg og er i ferd med å åpne seg.
- Evald Ryghs plass, Evald Ryghs gate. Denne banen har ikke belysning. Is over hele flaten, men ganske ødelagt av tråkk. Illustrerer godt utfordringene tråkk fører til ved mildvær og litt nedbør. Her vurderer bydelen å vanne selv om det er mildt.
Disse banene islegges hvis været gjør det mulig (per 15. februar)
- Lille Bislett, Dalsbergstien 17. Denne banen har delvis belysning. Det er usikkert om bydelen får laget is her i år, værforholdene tatt i betraktning.
- Kristparken, Møllergata 45. Denne banen har belysning. Det er godt grunnlag for å fylle på med nytt vann til is dersom vi får minusgrader igjen. Derfor er det et lite håp her.
Bydelen har også bane på Vannspeilet i Stensparken, Pilestredet 72 (uten belysning). Den kan vi nok utelukke for i år, da den trenger et tykkere lag med is enn mulig i vinter.
I tillegg til skøytebanen bydelen drifter, kan du kan også nyte isen på 24 skøytebaner Oslo kommune drifter i hele byen.
Lån gratis vintersportsutstyr
Har du ikke egne skøyter men lyst til å teste isen? Da kan du leie utstyr på Skattkammeret i Ullevålsveien.
Skattkammeret tilbyr gratis utlån av sport- og friluftsutstyr og gratis aktiviteter for barn og unge opp til 18 år. De over 18 år kan leie utstyr rimelig. Du kan låne utstyret i en uke av gangen, eller etter avtale.
— Vi har en visjon om at alle barn og unge skal ha mulighet til en aktiv hverdag, og ønsker å skape arenaer som er åpne og inkluderende for alle, sier prosjektleder på Skattkammeret i Ullevålsveien, Kristian Randen.
Populært tilbud
Skattkammeret er miljøvennlige og legger til rette for gjenbruk. — Utstyret er derfor brukt men av god kvalitet, og det er mye å velge i. Leier du for eksempel skøyter her er de nyslipt, forteller Randen.
— Har dere stor pågang om dagen?
– Ja, nå vil folk ut! sier Randen. Han forteller at det det flotte vinterværet har ført til at er stor pågang for å leie alt av vinterutstyr.
Slik låner/leier du skøytene
1. Stikk innom Skattkammeret i Ullevålsveien 39. Husk legitimasjon. Åpningstider og mer informasjon finner du på Facebook.
2. Flinke folk hjelper deg med å finne riktig utstyr til både sommer- og vinteraktiviteter. Blant annet til snowboard, alpint, langrenn, skøyter, aking, ulike sommerleker, telt og fiskestenger.
3. Ta med deg utstyret UT. Bruk, nyt og lever tilbake til avtalt tid, slik at flere får glede av utstyret.
Skattkammeret drives av Kirkens Bymisjon, og samarbeider med Bydel St. Hanshaugen. Lurer du på noe? Kontakt kristian.randen@bymisjon.no. Tlf. 470 55 525
Skøytetips
- Øvelse gjør mester. For å få god ferdighet må man rett og slett gå en del på skøyter. Start pent og lek frem trygghet og isglede. Da tar det ikke så lang tid å finne balansen.
- Bøy i knærne, slik at du senker tyngdepunktet. Da blir det blir lettere å holde balansen og du får også større kraft i fraskyvet. Husk god tyngdeoverføring, og å gli godt på en skøyte av gangen.
- Når du starter, og hver gang du setter ned skøyta til et nytt fraskyv, skal skøyta være under kroppen. Det gir god balanse og kraft.
- Ting å øve på: Stå stille med begge beina i isen. Start, stopp. Frem- og bakover på ett og to bein. Beveg deg sideveis. Og på innerskjær (innerste eggen/kanten av stålet) , ytterskjær (ytterste eggen/kanten av stålet) eller på rett skjær (stå/gli med vekten rett over skøyta). Bruk armene aktivt. Se frem.
- Lek og lær! Mange kjente barneleker passer fint på isen og gir morsom læring for store og små.
- Barn skal vokse ut av skøytene sine, ikke inn i dem. Få slipt skøytene riktig før bruk.
- Lær å gå på skøyter med hockeyjern for god generell teknikk
- Å skyve bruskasser er fint for de minste. Da vinkles føttene naturlig ut i fraskyvet slik de skal.
- Sørg for å slipe skøytene skarpe ofte nok. Anbefalingen er helst etter hver tredje gang på is. Tørk av skøytestålet etter bruk og lagre dem uten beskyttelse/kalosjer på stålet. Det bruker du bare etter behov når du går inn og ut fra isen. Husk hjelm!
Kilde: Idrettspedagog og kommunikasjonsrådgiver i Bydel St. Hanshaugen, Christine Thune