Bydel St. Hanshaugen informerer
Mennesker trenger mennesker. På St. Hanshaugen arrangerer bydelen speedfriending for å skape et hyggeligere nabolag
– Å møte andre er den beste medisin mot ensomhet og psykiske problemer. Bydel St. Hanshaugen skal være et tolerant og raust lokalsamfunn for folk i alle aldre, sier lederen av bydelsutvalget.
– Å mingle med fremmede, som her under speedfriendingen, er et kjempefint tiltak. Spørsmålene vi ble stilt underveis aktiverte fantasien. Jeg kan godt tenke meg å prøve dette igjen, sier Henriette Bokeli, fra Adamstuen.
Hennes samtalemakker, Elias Joseph, er helt enig. – Det er kjempegøy å snakke med folk fra et annet samfunnslag og alder. Noen av de jeg møtte her i dag, ville jeg aldri snakket med ellers. Jeg har en tendens til å gå med de samme gamle vennene, forteller Joseph.
Speedfriending foregår over et langbord med folk som har meldt seg frivillig til å mingle med fremmede. Hele seansen varer i ca 40 minutter, og underveis får deltakerne spørsmål som setter i gang praten. Hvert sjuende minutt blir samtalepartnerne rotert rundt bordet.
Mange finner hverandre
– Hvis du fikk reise til drømmestedet ditt i sommer, hvor ville du reise? spør Viktor Sanden de ni parene som står rundt langbordet på Knud Knudsens plass. Praten går lett og ledig. Folk smiler og ler og har det hyggelig.
Organisator Sanden, fra Nordic Vagabonds, er selv en tilflytter til Oslo og har opplevd hvor vanskelig det kan være å finne venner i storbyen.
– Mange som treffes på speedfriending, møter hverandre senere. For eksempel på kafé eller nyttårsfeiring, forteller han.
Ganske så ufarlig med fremmede
Viktor begynte med speedfriending i fjor, som en del av musikkfestivalen «Festival uten navn», på Akershus festning. Etter kort tid fikk han en henvendelse fra et hotell i Drammen. Siden har han vært med å organisere speedfriending over 50 ganger, i ti ulike byer.
– Jeg stiller åpne og hyggelige spørsmål: Hvis du skulle skrive en bok, hva ville den handle om? Hvis du kunne gjøre én ting annerledes med ditt yrke eller utdanning – hva skulle det være?
Han forteller at folk er litt forsiktige i begynnelsen, men at det går overraskende fint å snakke med en fremmed.
– Deltakerne opplever hvor ufarlig det er å snakke med en person de ikke kjenner fra før. På den måten blir det lettere å snakke med en fremmed også på skolen eller jobben, tror han.
Langt over forventningene
En som er svært fornøyd med bydelsarrangementet er Ingrid Kristiane Fardal, folkehelsekonsulent i bydel St. Hanshaugen.
– Dette går allerede langt over mine forventninger, utbryter hun under første speed-bordsetting for dagen. – Selv om det er krevende å snakke med fremmede, her smiler og ler deltakerne, poengterer hun.
Speedfriendingen denne dagen er en del av bydelsdagene «Sammen i Bydel St. Hanshaugen». Bydelsdagene inkluderer også fysisk aktivitet i Aktiv Park, gatematfest, klesbytting og Haugenfestival i Stensparken. Sistnenvte er det ungdom i bydelen som organiserer.
Målet for Sammen i Bydel St. Hanshaugen er å fremme tilhørighet og felleskap, skape glede og trivsel i nabolagene gjennom de ulike arrangementene.
Skaper møteplasser
I fjor fikk Fardal tilsendt en mail fra en som ønsket seg speed dating under festivalen. Han påpekte betydningen av det å være i et fellesskap.
– Mailen var en påminnelse om behovet for møteplasser mellom folk og bidro til at vi arrangerte speedfriending, forteller folkehelsekonsulenten.
– Bydelen ønsker å bidra til å skape uformelle møteplasser. Etter et slikt arrangement blir det lettere for folk å møtes på butikken og si hei og takk for sist. Det kan lett bli litt anonymt i byen, slik at folk ikke snakker med hverandre.
– En tolerant bydel
På bydelsdagen deltar en rekke organisasjoner og politiske partier. Blant organisasjonene som har funnet veien er Speideren, Redd Ullevål sykehus, Røde Kors Oslo og Keum gang taekwondo.
– Jeg tror at mennesker trenger mennesker. I tillegg trenger vi møteplasser. Jeg er opptatt av at St. Hanshaugen er en tolerant bydel, som folk føler tilhørighet til. Det legger vi til rette for her. Å treffe andre mennesker er den beste medisin mot ensomhet og psykiske problemer, sier Anne Christine Kroepelien (H), leder av bydelsutvalget på St. Hanshaugen.