Annonsørinnhold

Oslomarka gir glede, ro og vennskap
Oslomarka gir glede, ro og vennskap

Guide: Langs Østmarkas badeperler fra Ulsrud til Skullerud

På en tur fra Ulsrud til Skullerud i rolig tempo får du bedre tid til å oppdage og oppleve badeperlene og alt det forunderlige som finnes ute i naturen.

Publisert Sist oppdatert

Det skjer noe med oss når vi kommer ut i naturen. Oslomarka får frem glede, latter og godheten i oss. Vi finner hvilepulsen og hverandre. Barn finner ro, vennskap og kreativitet. Dette er faktisk forsket på av forskere ved Universitetet i Oslo. Naturen utfordrer fantasien – en pinne er ikke bare en pinne; den er en tryllestav, en slange eller begynnelsen på ei hytte.

For barna er en lang tur bare lang. På en kort tur derimot, vil vi alle få bedre tid til å oppdage det forunderlige som finnes bak hver sving.

Det trenger ikke være langt til naturopplevelsen. Det er så mange perler i Oslomarka, og mange av dem ligger nære bebyggelsen. I filmsnutten nedenfor tar vi deg med på en fire kilometer lang strekning i Østmarka, fra Ulsrud til Skullerud:

Nærmarka

De fleste som bruker Oslomarka går ikke langt innover på tur. De finner ro og inspirasjon i nærmarka.

I Østmarka finner du Ulsrudvann noen steinkast fra bebyggelsen og T-banen. Selv om vannet ligger bare 800 meter fra nærmeste T-bane og er tilrettelagt som badeplass, er det et langt roligere vann enn Sognsvann i Nordmarka. Langs vannet er det flere bademuligheter, enten du vil stupe fra en badebrygge eller finne ditt eget svaberg for ro og sjelefred.

Bading i Nøklevann ved Rustadsaga. Foto: Bymiljøetaten
Bading i Nøklevann ved Rustadsaga. Foto: Bymiljøetaten

Korte oppoverbakker, morsomme nedoverbakker

I Østmarka er høydeforskjellene mindre enn i Nordmarka. Oppoverbakkene er kortere, men nedoverbakkene er like morsomme.

Noen få svinger og bakker etter Sørli, ligger Bråten badeplass ved Nøklevann. Dette er den mest tilrettelagte badeplassen ved Nøklevann. Her er badebrygge, stupebrett, HC-rampe og en nydelig spiseplass på en liten topp ved vannet.

 T-banen hjem

Fortsetter vi videre sørover, kommer vi til Rustadsaga, og som navnet forteller, var det sagdrift her helt til 1954. Vi er fremdeles ved Nøklevann, og ved Rustadsaga er det ei barnevennlig badestrand. Herfra er det bare rundt 1,5 kilometer til Skullerud, hvor du kan sette deg på T-banen hjem og kjenne hvordan skogen har gitt ro og ny energi.

Langs denne ruta er det flere steder hvor barn kan ha gleden av å fiske. Mort og abbor finnes på grunt vann. Tett inntil land vil de ganske sikkert gi en liten krok agnet med en mark eller et maiskorn, oppmerksomhet.

Det er mange vakre steder i Oslomarka, og etter denne saken og videoguiden håper vi du snart tar turen ut i Oslomarka og finner din egen markaopplevelse.

Sykkeltur forbi Sørli i Østmarka. Foto: Bymiljøetaten
Sykkeltur forbi Sørli i Østmarka. Foto: Bymiljøetaten