Annonsørinnhold
Som niåring overnattet Øystein alene i skogen. Nå passer han på Østmarka for deg og meg
— Når jeg blir stor skal jeg ha den jobben, sa Øystein Kolseth (27) når han var liten gutt. I dag har han denne jobben, som oppsynsleder i Østmarka. -- Jeg synes det er et privilegium. Skogen gjør noe godt med oss alle.
Det var en barnehagetante som vekket interessen hans for skog og friluftsliv, og allerede som ni-åring overnattet Kolseth alene ute i skogen. Han er kun 27 år, men har allerede vært oppsynsleder i Østmarka i flere år.
— Skogen gjør noe godt med oss alle, man blir rett og slett glad av å være ute i naturen, og man får energi. Og jeg synes det er et privilegium å få bidra til å spre glede og kunnskap om den flotte Oslomarka vår, og ikke minst bidra til å forvalte den til så manges glede, sier Kolseth.
Øystein har kort vei til jobb der han bor på Oppsal, rett ved Østmarka som han er så glad i.
Vi går sammen med Kolseth fra Skullerud og opp mot Korpåsen, videre mot flykningeruta, og han forteller om naturfenomener, skremselshistorier fra gammelt av og viser oss alt det vakre og særegne som Østmarka har å by på, og som han er så inderlig stolt av.
Mens Kolseth forteller, spiser han på blader og røtter. — Denne rota smaker lakris, sier han, og gir oss litt sisselrot. I neste øyeblikk tar han på elgebæsj, mens vi andre griner på nesen. Går det an? — Ja, gammel og gjennomtørr elgbæsj er ikke farlig å ta på, beroliger oppsynsmannen.
Når du vet mer, oppdager du mer
For oss utenforstående ser ikke skogen ved Skullerudstua så interessant ut, men når vi går sammen med Kolseth får vi nye briller.
— Østmarka er så kupert og variert. Store høydeforskjeller og mange dalbunner fører til et mangfold av vegetasjon, forklarer han. I høyden dominerer gran og furu. I de lavereliggende områdene gror edelløvskog med alm, lind og hasseltrær – og Kolseth kan bekrefte at hasseltrær har hasselnøtter.
Jettegryte i Østmarka
Vi klyver oppover bergene, holder oss fast i tau og strener over gamle trestammer på bakken. Så kommer vi til en bergvegg.
— Her ligger en jettegryte. Det er en rund steingryte formet etter istida, da en stor stein ble ført i sirkler av elva under isbreen og dermed dannet en kuleformet «gryte». I bunnen av jettegryta ligger fortsatt steinen som formet den, forteller Kolseth.
Jettegryter er ganske sjeldne i Østmarka, og denne er til og med stor!
I strandkanten for 10 000 år siden
— Oppe på Korpåsen har vi utsikt over Oslos sørlige bydeler, sjøen og Holmenkollåsen. Helt hit opp gikk havet for 10 000 år siden, forteller Kolseth, før han spør om vi vil se på Korpås-boligen.
Vi fortsetter innover ulendt skog, og kommer til ei lita kløft hvor det står igjen rester etter ei hytte. Kolseth forteller om Korpås-Olsen som bodde alene her, at han jobbet som utstopper og var inspirasjonskilden til den kjente norske naturfotografen Sverre M. Fjellstad.
På vei ned mot Skullerudstua viser Kolseth oss små grønne blader som ligner på firkløver. Det er gjøksyre, og de passer godt til en salat for den syrlige smaken.
I denne videosnutten tar Kolseth oss med på en tur i Østmarka som avsluttes nettopp ved koselige Skullerudstua:
Snakk om å få leve ut drømmen og livet i jobben!
Vi er ikke i tvil: Både Bymiljøetaten og Oslos befolkning er heldige for å ha Øystein Kolseth, mannen som virkelig lever og ånder for jobben som østmarkas beskytter og forvalter.