Annonsørinnhold

Fra hengekøya kan du oppleve Oslomarka forandre seg fra dag til kveld, til natt og til morgen.
Fra hengekøya kan du oppleve Oslomarka forandre seg fra dag til kveld, til natt og til morgen.

Opplev natten i marka fra en hengekøye

En overnatting ute i Oslomarka trenger ikke bestandig være planlagt i lang tid i forveien. Har du en hengekøye, kan du på impuls ta den med deg ut i skogen, finne en plass å henge den opp og sove under stjernene.

Publisert Sist oppdatert

Den aller enkleste måten å overnatte i Oslomarka på er å henge opp en hengekøye mellom to trær og krabbe opp i den for å sove. To trær å henge den opp i bør ikke være vanskelig å finne, og hengekøya tar ikke stor plass å få med seg.

Fra hengekøya kan du oppleve at det mørkner i skogen og at lydene fra dagen blir byttet ut med skogens nattelyder. Da synger fuglene på sitt aller mest intense, og rev og grevling kommer fram for å lete etter mat.

I bakgrunnen kan du høre suset som alltid ligger over skogen. Er du ikke langt unna byen, vil du legge merke til at også byen roer seg ned, blir mer dempet, men ikke helt stille.

Med utsikt til stjernehimmelen og med skogsuset i bakgrunnen, sover du godt. Skogsuset er også en avslappende bakgrunn om du vil lese en god bok, lese til eksamen eller bare la tankene fare.

Ørreten napper om natta

På sommeren, når vannene i marka blir varmere, er ørreten mye mer aktiv om natta enn om dagen. Sportsfiskeren som velger å overnatte i en hengekøye ved bredden av et markavann, vil ha gode muligheter til å oppleve et godt fiske.

Det er ingen hast med å komme seg hjemover før mørket senker seg. I stedet for å fomle seg hjemover i natta, kan fiskeren sove godt i hengekøya og våkne tidsnok til å få en fisk på morgenen før sola steiker.

Erfarne markafiskere bruker gjerne natta for å fiske ørret om sommeren.
Erfarne markafiskere bruker gjerne natta for å fiske ørret om sommeren.

Det populære harvefisket, med mark, og fiske med stripende fluer i vannflaten, er måten erfarne markafiskere lurer ørreten på natta.

Hva med myggen?

Hva med myggen, vil noen si. I forhold til mange andre steder i landet, er det ikke mye mygg i Oslomarka.

Finner du en tørr overnattingsplass i barskogen, vil det være et sted som myggen ikke trives så godt. Før sankthans er det lite med stikkende mygg i Oslomarka, og hvem har sagt at du ikke kan overnatte i hengekøye på vinteren?

Friluftsliv viktigere enn økonomi

I 1889 kjøpte Oslo kommune sin første skogbit. Siden den gangen har kommunen kjøpt mye mer skog, og i dag utgjør kommuneskogen hele 167 kvadratkilometer. Det er cirka ti prosent av hele Oslomarka.

Mye av kommuneskogen ligger som et belte rundt byen og er den marka som er nærmest bebyggelsen og mest brukt. Når du går inn i skogen fra Sognsvann, Frognerseteren eller Skullerudstua, er du i kommuneskogen.

Når mørket senker seg over skogen, får du en ny naturopplevelse.
Når mørket senker seg over skogen, får du en ny naturopplevelse.

I kommuneskogen finner du flere naturreservater, slike som Østmarka naturreservat og Mellomkollen naturreservat i Maridalen. Kommuneskogen forvaltes i stor grad på en bærekraftig måte. I driften av kommunens skog er bevaring av biologisk mangfold og tilrettelegging for friluftsliv viktigere enn økonomiske interesser.