Annonsørinnhold
Oslos middelalderby trues av utbygging. Bli med på en omvisning før det er for sent
Bymuseet lanserer gratis sommervandringer i fortidens Oslo. Først et dagsaktuelt besøk i «Nordens Pompeii», Oslos middelalderby som trues av utbyggingsprosjekter.
Omvisningen gjennomføres tirsdag 25. juni, med oppmøte ved Mariakirkens ruiner i Middelalderparken klokken 18.
En by blir til der veier møtes, og i middelalderen vokste Oslo fram som en travel og viktig havneby der stadig flere varer ble lastet om fra landevei til sjøvei. I 1624 ble borgerne tvangsflyttet over til den nye by Christiania, og Oslos første bysamfunn ble lagt under jord og etter hvert glemt.
Dette reddet middelalderbyen som et «Nordens Pompeii». Men siden veiløpene besto, ble den nedgravde byen fullstendig overkjørt. Først da det midt på 1800-tallet skulle legges jernbaneskinner gjennom området, fant man igjen bysamfunnet. Fra da av har det vært en utfordring å kombinere gjennomkjøring med historiebevaring.
Oslo middelalderby, alltid i veien
Dette dilemmaet er tema for den spesielle vandringen i Oslos middelalderby, som er den første i en ny satsning på byhistoriske sommervandringer i regi av Bymuseet.
I vandringen, titulert «Oslo middelalderby, alltid i veien!», får du høre om den viktige rivningen av Loenga bru i 1996, som ga Oslo tilbake helheten i middelalderbyen. Men du får også se hvordan lokaltrafikken nå angriper og skader helhetsopplevelsen ved å rive opp de historiske markeringene på Oslo torg.
Vandringen gjennomføres av den anerkjente historieformidleren Leif Gjerland, som blant annet har en egen historiespalte i Aftenposten, i samarbeid med foreningen Middelalder-Oslo.
Kjenn din by
Vandringen «Oslo middelalderby, alltid i veien!» er en del av serien med vandringer året rundt som Bymuseet kaller «Kjenn din by».
Dette er et konsept som startet allerede i 1950. Det nye er at vandringene nå også skal tilbys om sommeren.
«Oslo middelalderby, alltid i veien!» er den første vandringen i sommer. Oppmøte er ved Mariakirkens ruiner i Middelalderparken, tirsdag 25. juni klokken 18.
Fra torg til torg
Etter dette blir neste vandring 2. juli. Vandringen heter «Fra torg til torg» og tar for seg Christiania fra 1624 til 1850, fra Christiania Torg til Stortorget og Nytorget.
De andre Kjenn din-by-vandringene i juli tar for seg Ibsen og 1800-tallets hovedstad, 1900-tallets Akerselva, den nye bydelen Bjørvika, og det mangfoldige Oslo med mennesker fra ulike steder.
Les mer om sommerens Kjenn din by-vandringer her.
Enda flere byvandringer
Bymuseet, Interkulturelt Museum og Arbeidermuseet tilhører alle det som heter Oslo Museum. Alle tre tilbyr gratis byvandringer året rundt. Ønsker du og eventuelt gruppen din det, er det også mulig å betale for private, skreddersydde vandringer.
Hundrevis følger museets byvandringer hver eneste sesong. Temaene varierer fra kjente og ukjente bystrøk, via biografiske vandringer, til eldre og nyere byutviklingsprosesser, og dagsaktuelle byfenomener.
Du blir kjent i byen, ser og lærer masse spennende, og det koster deg ingenting.