Annonsørinnhold
Haugesund er vikingbyen, men også jugendbyen og jazzbyen. Fem anbefalte steder å besøke
Haugalandet var sete for noen av de mektigste høvdingene og kongene i Norge. I dag byr regionen blant annet på landets vakreste strender, og den sprudlende ungbyen Haugesund, med festivaler og flotte Jugendstil-bygninger.
Sørvest i Norge, der fjordene møter Nordsjøen, ligger Haugalandet og Haugesund. Regionen avgrenses av Folgefonna i nord og Preikestolen i sør.
I flere tusen år var Haugalandet sete for noen av de mektigste høvdingene og kongene i Norge. Norges første trone ble etablert på Avaldsnes etter slaget i Hafrsfjord i år 872, da Harald Hårfagre etter ti år med kamp endelig fikk samlet Norge til ett rike.
Selve Haugesund er en sprudlende ungby med mange festivaler. Blant dem er Den norske filmfestivalen i Haugesund i august, en av Skandinavias viktigste filmfestivaler. Jazzelskere bør sjekke ut Sildajazz, også i august, som stiller med en blanding av nasjonale og internasjonale artister.
Byens hoteller med over 700 sengeplasser ligger sentralt i forhold til sentrum, flyplass, hurtigbåter og vegnett.
Her er noen ting du bør få med deg ved et besøk i Haugesund-regionen:
Byguide til Haugesund
For deg som vil oppleve en by i utvikling; hold deg i sentrum og ta beina fatt. Opplev Haugesund til fots og få med deg alt fra historiske monumenter, industrihistorie og et spennende kultur- og kaféliv.
Haugesund er kanskje mer kjent som shipping- og industriby i dag, med verftet Aibel i spissen. Men det var sildefisket som bygde byen i sin tid.
Legger du ut på byvandring gjennom gatene, ser du at Haugesund er en by med mange bygninger i Jugendstil, faktisk flest i Norge. Legg særlig merke til hjørnehusene og de mange tårnene. Æren for dette tilskrives byborgeren og arkitekten Einar Halleland.
Rådhuset er også verdt en stopp: Dette regnes som Norges fremste eksempel på nyklassisistisk arkitektur og er kåret til Norges flotteste rådhus.
Lokaldesign og shopping
Vil du på shopping, skal du legge turen til Haraldsgata og de tilstøtende gatene rundt. Her vil du finne flere klesbutikker, interiørbutikker og gullsmed. For lokal design, ta turen til barneklesbutikken MeMini, der klærne er designet av haugesundskvinnen Kristine Vikse.
Langs Smedasundet finner du utesteder, barer og restauranter på rekke og rad. I høyden over kaien ligger anerkjente Lothe’s restaurant og lunsjstedet Dattera til Lothe’s. For byens sannsynligvis beste burger, legg turen til Oxe Burger. På Naturbakst i Haraldsgata 81 kan du starte dagen med herlig fersk brødmat.
Underholdning
I byens gamle bedehus, Filadelfia, har ekteparet Pia Noreger og Pål Jackman gjort Guds hus om til gledeshus. På Bedehusets Bar og Bazar blir det i dag arrangert konserter, teaterforestillinger og film.
Hver måned er det "Løye fra London" i Festiviteten, og anerkjente stand up-komikere kommer ens ærend fra London for å underholde i vestlandsbyen. For jazzglade handler det om å ta turen til Høvleriet, det det arrangeres gratis jazzkafé hver lørdag fra kl. 14.00. For den som vil ha litt spenning, kan kanskje en tur i Escape Room være et alternativ. Her blir du låst inne i et rom, og må selv finne veien ut – for moro skyld.
Steinsfjellet midt i Haugesund er en lett tilgjengelig topp. Her kan du enten gå, sykle eller kjøre opp, og du får en fantastisk utsikt over Haugesund og omegn.
Landets vakreste strender
Haugesund-regionen er omkranset av noen av landets vakreste strender. De rene, hvite sanddynnene er en fryd for øyet og herlige turområder hele året. Her kan du ta med deg de du har mest kjær og gå tur. På sommeren kan hele familien slange seg ned i den fine sanden og bade i den friske og klare Nordsjøen.
Åkrasanden er nesten som å oppleve Danmark. Stranden ble i 2014 kåret til Norges flotteste og fikk det blå flagget som er symbol på internasjonal miljøsertifisering for strender og marinaer.
På oversiden av den lange sandstrand, går en turvei. Her kan du rusle i sakte tempo mens du ser skipstrafikken gli forbi. De mer sporty besøkende kan leke seg med drage og windsurfing eller fotografere i en natur og et lys du ikke finner andre steder.
Badevannet på Åkrasanden er langgrunt og barnevennlige. I kort avstand ligger Åkrehamn sentrum, hvor du kan få det du trenger til bespisning og handel.
Strendene ligger på rekke og rad, bare avbrutt av enkelte fjellknauser. Sjekk også ut Sandvesanden. Etter en dag i sjøluften, kan du sette deg ned med en pose friske reker, kjøpt fra en lokal fisker og nyte synet av den smaragdgrønne sjøen.
Øysamfunnet Utsira
Utsira ligger midt ute i havgapet og er den vestligst beliggende øya i Norge. Det lille samfunnet består av 218 mennesker, én skole med 30 elever og ti lærere – og to fyrtårn.
Fyret på Utsira er bygget høyest over havet i Norge (48 meter), og helt siden 1867 har det blitt gjort værobservasjoner for Meterologisk Institutt.
Fugletittere fra hele verden farter til Utsira for å observere de 317 ulike fugleartene som finnes her. Andre naturelskere vil glede seg over de tilrettelagte turstiene i det verneverdige kystlandskapet. Her kan du slappe av og stresse ned. Her får du frisk luft, vind i håret og vill kystnatur.
Arquebus krigsmuseum
Arquebus krigshistorisk museum er et av Norges største forsvarsmuseer og ligger idyllisk plassert innerst i Førresfjorden. Det 2.000 kvadratmeter store museet tar deg gjennom den dramatiske okkupasjonshistorien i en rekke spennende utstillinger.
Her er det lagt til rette for å komme nært innpå den norske og allierte krigshistorien. Du finner detaljerte skisser, innblikk i hvordan motstandsfolk levde og alt du kan tenke deg av militært utstyr.
Dyktige guider ta deg rundt utstillingen. Arquebus er ikke et museum for folk med dårlig tid.
Avaldsnes - vikingenes kongesete
I hele 3 000 år kontrollerte vikinger og fyrster skipsfarten som gikk inn og ut av Nordvegen, det som senere skulle gi navnet til kongeriket Norge.
Helt tilbake til tidsepokene før vikingtiden, var Avaldsnes et sentralt sted som høvdingsete og kongesete. Her var Norges eldste kongesete. Fra og med Harald Hårfagre og hans etterkommere, blir Avaldsnes kongsgård for rikskongene helt inn i middelalderen.
Olavskirken og Jomfru Marias synål
Olavskirken ble bygget i 1250, og er et mektig minnesmerke om tidligere storhetstider. Det var her Kongsgården lå. Selve kirkeområdet på Avaldsnes er omgitt av gravhauger og store bautasteiner fra førkristen tid. Den mest kjente av disse, er bautasteinen kalt «Jomfru Marias synål» som rekker hele 7,2 m over bakkenivå.
Nordvegen Historiesenter
På Nordvegen Historiesenter like ved Olavskirken får du vite mer om Vikingkongene som en gang regjerte landet herfra. Historien om Vikingkongene og livet de levde her baserer seg på fortellinger fra sagaene og spor som er funnet i jorda og i sjøen. På opplevelsessenteret vil en audiovisuell Harald Hårfagre ta deg med på en reise gjennom den 3 500 år lange historien på Avaldsnes.
En gjenoppbygget Vikinggard
Vikinggarden ligger på Bukkøy, en kort spasertur fra Nordvegen Historiesenter. Garden består av rekonstruerte bygninger fra 800-tallet. Her kan du vandre rundt i tradisjonstro omgivelser og oppleve en atmosfære som tar deg raskt tilbake til vikingtiden.