Annonsørinnhold

Det finnes mange enkle måter å kutte strømregningen på. Dette er kanskje ikke den mest anbefalte. Foto: Knut Fjeldstad / Scanpix

Slik får du en lavere strømregning

Med enkle grep kan du kutte strømregningen din og spare penger og miljøet. Vi viser deg hvordan.

Høsten har for lengst gjort sitt inntog på Østlandet, tett etterfulgt av Kong Vinter. Med det kommer også kulden og mørketiden.

Dette er tiden når vi tilbringer mesteparten av tilværelsen innendørs, som gjerne resulterer i økt energibruk til oppvarming, belysning og hjemmekos. Det er heller ingen hemmelighet at høyere strømforbruk raskt kan gi uønskede utslag i privatøkonomien.

I denne guiden tar vi derfor for oss grepene du kan ta for å unngå høyere strømregninger, og nyte hjemmekosen med god samvittighet.

Kong Vinter er her. Når vi ikke er på skitur er dette gjerne tiden når vi tilbringer mesteparten av tilværelsen innendørs, som gjerne resulterer i økt energibruk til oppvarming, belysning og hjemmekos. Foto: Eidsiva Energi

6 enkle grep for å spare strøm

Det er mye du kan gjøre for å bruke mindre strøm. Her er noen forslag, og de fleste kan du enkelt gjøre allerede i dag.

Bruk ull

Et par ullsokker og en god genser er kanskje det beste energispareproduktet du kan ta i bruk. Og det er behagelig!

Spar på oppvarmingen

Oppvarming er den største kilden til strømforbruk i de fleste norske hjem. Har du en normalt isolert enebolig, står oppvarming alene for over halvparten av strømforbruket ditt.

For hver grad du senker innetemperaturen, sparer du ca. 5 % av kostnadene til oppvarming, samtidig som du får et bedre innemiljø. La romtemperaturen hjemme ligge mellom 19 og 22 grader. Det er lønnsomt for både helsen og lommeboken.

Spar strøm på oppvarmingen ved å:

  • Senke innetemperaturen med en grad eller to. Ta på innesko og et lag ekstra klær i stedet.
  • Senke temperaturen i rom du ikke oppholder deg i, for eksempel gangen og soverommet
  • Senke temperaturen i boligen på natten og når du er på jobb om dagen. Kjøp gjerne enkle tidsur (fås på Clas Ohlson o.l.) eller mer avansert tidsstyring til panelovnene dine. Noen av disse kan du fjernstyre via telefon eller PC.
  • Hvis du har mulighet: Fyr med ved når du er hjemme, og skru av eller ned panelovnene. Tips: Det kan være lurt å fylle på vedlageret så tidlig som mulig. Kjøper du ved tidlig, slipper du å kjøpe fuktig og dårlig ved i januar, fordi vinteren ble kaldere og lengre enn du håpet.
Peiskos er en hyggelig bivirkning av å tenne i peisen for å spare strøm. Foto: Scanpix

Bruk mindre varmtvann

Nesten en femdel av strømmen i en vanlig bolig brukes til oppvarming av vann. Her kan du enkelt spare noen kroner ved å:

  • Dusje i stedet for å ta karbad
  • Dusje kortere
  • Bytte til sparedusj
  • Skifte pakning i kraner som drypper
  • Senke temperaturen på varmtvannsberederen til 65 grader (men ikke mindre)

Ikke bruk lys unødvendig

Den tredje største kilden til strømforbruk i boligen er belysning, som utgjør nesten en tidel. Her er det også mye du kan gjøre for å spare:

  • Bare ha på lys i rommet hvor du oppholder deg
  • Kjøpe lyspærer med bevegelses- og lyssensor til bruk i alle utelamper. Da lyser de bare når du trenger det.
  • Slike pærer kan også med fordel brukes i trapperom, boder, loft og kjeller
  • Bruke sparepærer

Spar strøm på kjøkkenet

Nå som desember og juleforberedelser er her kan vi også gi noen råd om enkle strømtiltak du kan gjøre på kjøkkenet:

  • Bruk kasseroller og stekepanner med flat bunn som passer til kokeplatens størrelse. Hvis kokeplaten er en centimeter større i diameter enn kjelen, øker energiforbruket med 20%
  • Bruk vannkoker når du koker opp vann. Da bruker du bare en tredjedel av energien sammenlignet med en komfyr
  • Sett lokk på kasserollen når du koker mat. Da bruker du faktisk bare en tredjedel av energien sammenlignet med om lokket er av
  • Velg energieffektive hvitevarer med energimerke A eller bedre. Disse kan være dyrere i innkjøp, men er billigere i drift og har lavt strømforbruk
  • La varme middagsrester avkjøles på benken før du setter dem inn i kjøleskapet. Hvis du skal tine frossen mat er det mest energieffektivt å tine maten i kjøleskapet
Hvis kokeplaten er en centimeter større i diameter enn stekepannen eller kasserollen, øker energiforbruket med 20%. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix

Klargjør varmesystemet

De fleste oppvarmingssystemer, som varmepumper og pelletsovner, er driftssikre, men effektiviteten kan avta gradvis uten at du merker det.

  • En skikkelig gjennomgang med jevne mellomrom kan både redusere energibruk og forlenge anleggets levetid.
  • Ta en grundig gjennomgang av det du kan gjøre selv og vurder service av fagfolk dersom det er en stund siden sist.

Vær bevisst!

Det aller viktigste du kan gjøre for å spare strøm, er å være bevisst på når du faktisk bruker strøm i det daglige. Da er det lettere å unngå «strømtyvene».

Enkle eksempler på dette er å ikke sette i gang oppvaskmaskin eller vaskemaskin før det er fullt, henge opp klær til tørk i stedet for å bruke tørketrommel, og å ikke la elektriske artikler stå med strøm på når de ikke er i bruk.

I tillegg er det lurt å tenke strømsparing neste gang du skal kjøpe inn elektriske artikler til huset, eller når du planlegger små eller store oppussingsprosjekter.

Blir strømprisene like høye som sist vinter?

Vinteren 2018/2019 var det uvanlig høye strømregninger.

Det europeiske kraftsystemet er tett knyttet sammen med overføringskabler. Norge har overføringskabler til blant annet Sverige, Danmark og Nederland, og disse landene er igjen knyttet sammen til andre land lenger sør i Europa, som eksempelvis Tyskland hvor en vesentlig del av kraftproduksjonen kommer fra fossile kraftverk.

Mest sannsynlig blir det ikke like høye strømpriser denne vinteren. Hovedforklaringen på det er lavere produksjonskostnader i de fossile kraftverkene. Spesielt gassprisene er vesentlige lavere i år sammenlignet med samme tidspunkt i fjor, som gir lavere kraftpriser i Europa.

Vi sluker strøm som aldri før

I tillegg består norsk kraftproduksjon av 96 prosent vannkraft, som normalt gir oss god tilgang på ren og rimelig strøm.

I fjor hadde vi en rekordtørr sommer og det kom mye mindre nedbør enn normalt, tilsvarende årsforbruket til 800.000 husstander. Fyllingsgraden i norske vannmagasiner er for tiden 81%, som er cirka 4 prosent under normalen. På samme tidspunkt i fjor var den 81,3 %.

Vi bruker også mer strøm enn noensinne tidligere.

Likevel forventes det altså ikke like høye strømpriser som forrige vinter, først og fremst takket være situasjonen nedover i Europa.

11 øre billigere

Eksempelvis ble strømprisen i januar i år 55 øre/kWh eks. mva., mens strømprisen for januar 2020 forventes å lande på omtrent 44 øre/kWh. Det er 11 øre lavere enn januar i år.

Dagens strømpris ligger rundt 41 øre/kWh eks. mva.

Slik det ser ut nå vil strømprisene ligge rundt 42-43 øre/kWh eks. mva. ut året. Litt lavere de dagene hvor det er mildt og mye vind, og litt høyere de dagene det er lite vind og lave temperaturer.

En ting er også greit å huske når strømregningen dumper ned i postkassa eller nettbanken: Vi har hatt Europas laveste strømpriser i nesten 20 år, og slik kommer det til å fortsette å være.

Vil du lære mer?

Powered by Labrador CMS