Annonsørinnhold

Hos Ekebergveien 11 kan du få massasje både som behandlingsverktøy og for velvære. Foto: Morten Lauveng Jørgensen

Om du har vondt her og der, dette er løsningene som kan hjelpe deg videre

– Dagens samfunn er lagt opp til at vi ikke behøver å bevege oss. Vi kan ta bussen, trikken, toget eller bilen dit vi behøver å dra. Det er på sikt uheldig for kroppen, sier fysioterapeut i Ekebergveien 11.

Publisert

De fleste av oss kan kjenne at vi har litt vondt her og der til tider. Det meste går over. Etter hvert. Men så risikerer du at plagene kommer igjen. Og igjen.

– Det er slitsomt å gå rundt og ha det vondt. Det påvirker nattesøvnen, humøret, matlysten, sexlivet, familien og jobben. Hvis du gjør som TV-reklamene anbefaler, så smører du på en smertedempende krem, tar kosttilskudd eller spiser smertestillende tabletter, sier Therese Haslund, fysioterapeut hos helseklinikken Ekebergveien 11.

Fysioterapeut
Fysioterapeuten undersøker muskel- og skjelettsystemet. Hun hjelper deg med å finne årsaken til plagene ved å kartlegge smerter, ubehag, skader og hverdagslivet ditt. Ut fra dette gjør fysioterapeuten en undersøkelse av enkelte ledd for å sjekke hvordan leddene beveger seg, hvordan muskulaturen din er og hvor sterke de forskjellige gruppene av muskler er. Sammen med deg, finner hun frem til et mest mulig optimalt behandlingsforløp for deg. Fysioterapeuten kan også veilede deg med trening og fysiske aktiviteter.

Kiropraktor
Kiropraktoren undersøker muskel- og skjelettsystemet og undersøker eventuelle symptomer, som utstråling i en arm eller et ben. Han behandler og justerer eventuelle låste eller «sublukserte» ledd i kroppen. Kiropraktoren jobber også med musklene og løsner på eventuelle muskelspenninger, triggerpunkter og smertepunkter. Han kan også henvise til videre undersøkelser, som røntgen, CT og MR. Kiropraktoren kan også sykmelde, hvis det er behov for det.

Massør
Undersøker muskulatur og behandler denne ut fra hva du behøver. Det finnes mange forskjellige former for massasje. Blant annet klassisk massasje, dyp massasje, sportsmassasje og yogamassasje. Massasje hjelper både for smerter og for velvære. Berøring og massasje frigjør endorfiner som gir deg en god følelse både samme dag og i de neste dagene.

Personlig trener (PT)
Personlig trenerne har meget god kompetanse på individuelle treninger og gruppetreninger. PTen lager individuelle treningsprogrammer og evaluerer fremgangen din underveis, slik at du opplever mest mulig fremgang med treningene dine. Da kommer også resultatene raskere.

Men smertestillerne dekker dessverre bare over symptomene til plagene du kjenner. Disse grepene gjør ingenting med årsaken til at du har det vondt.

For å gjøre noe med de plagene du kjenner, er det to løsninger. Faktisk kun to mulige alternativer. Men det beste er en kombinasjon av disse.

I terapirommet står massasjebenken klar og møter gjestene. Foto: Morten Lauveng Jørgensen

Alternativ 1: finn årsaken til plagene

– Mange går rundt i årevis og ignorer plager og vondter de kjenner. Da er det naturlig for kroppen å skjerme den delen av kroppen hvor du har vondt. Resultatet er at kroppen kompenserer ved å overbelaste andre deler av deg, forteller Haslund.

Hvis du for eksempel har smerter i den ene hoften eller i det ene bekkenleddet, så vil kroppen belaste den andre siden av kroppen for å skåne den delen av kroppen hvor du opplever smerter.

– Kroppen vår er ganske smart. Smerter er et signal om at vi skal ta det litt mer med ro, slik at du får helbredet deg selv så godt som det kroppen din greier å gjøre på egenhånd. Men dette er kun en kortvarig løsning.

Vi glemmer hvor vondtet begynte

– Smerter og feilbelastning/overbelastning av disse nye delene av kroppen, fører til at også disse delene av kroppen begynner å sende ut smertesignaler. Da har du virkelig et problem, sier Therese Haslund.

Vi er skapt for bevegelse. Det gjør vi dessverre alt for lite av, sier fysioterapeut Per Behn Gustavsen.

Hvis det var den høyre hoften som var problemet til å begynne med, vil du over tid få plager med venstre hofte. Eventuelt også korsryggen. Eller høyre kne. Etter hvert også venstre kne. Og da begynner det å bli utfordrende.

For vi mennesker glemmer ganske raskt. Hvilken del av kroppen er det jeg faktisk har vondt i, og er det den som er kjernen til problemet?

– Behandleren må lytte

Hvis du oppsøker en dyktig behandler, så vil denne gjennom samtale og undersøkelse finne ut hva som plager deg i dag og hva som var de opprinnelige plagene. Behandleren vil mest sannsynlig behandle flere deler av kroppen din gjennom et behandlingsforløp.

– Det er det som skal til at du får en reell bedring av helseutfordringene og de plagene som du har kjent over lengre tid. Sørg for å gå til en behandler som lytter til deg, som utreder grundig og som undersøker deg både ved oppstart og underveis i behandlingsforløpet, råder Per Behn Gustavsen, også han fysioterapeut ved Ekebergveien 11.

En dyktig behandler vil, sammen med deg, finne ut av årsaken til smertene og ubehagene og sørge for at du får den hjelpen du behøver, mener han.

Alternativ 2: fysisk aktivitet

Alternativ 2, fysisk aktivitet, er minst like viktig. Hva du velger å gjøre, er opp til deg. For noen er det å gå turer, trene spesifikke deler av kroppen under kyndig veiledning eller ta opp en aktivitet som du tidligere har likt å gjøre.

Aktiviteter kan være yoga, sykling, treningsstudio, PT smallgroups (å trene i små grupper under kyndig veiledning av en dyktig personlig trener) eller individuell oppfølging av en PT eller fysioterapeut.

– Det viktigste er at du beveger deg. Vi er skapt for bevegelse. Det gjør vi dessverre alt for lite av. Samfunnet som vi lever i dag er lagt opp til at vi ikke behøver å bevege oss. Vi kan ta bussen, trikken, toget eller bilen til alle de stedene som vi behøver å dra til. Det er på sikt uheldig for kroppen, sier fysioterapeut Behn Gustavsen.

Små grep hjelper

– Men det er mulig å ta små grep i hverdagen som gjør denne situasjonen bedre. Disse grepene er det opp til deg å gjøre noe med. Ansvaret for egen helse ligger på hver en av oss. Ikke på staten, på naboene, venner eller familie, understreker Behn Gustavsen.

Han mener at du bør gi deg selv en gave og begynne å bevege deg. Det hjelper, det lover hun.

Ekebergveien 11, et nytt tilbud

Ekebergveien 11 er en nylig startet helseklinikk med dedikerte, erfarne og dyktige behandlere og trenere som lever av og for å hjelpe mennesker med plager og utfordringer på kropp og helse.

På treningssenteret i Ekebergveien 11 fins flere apparater, inkludert en romaskin. Foto: Morten Lauveng Jørgensen

Behandlerne består av fysioterapeuter, kiropraktor, massører og personlig trenere. Helseklinikken har også en fysioterapeut med spesialkompetanse på langvarige smerteplager. Klinikken ligger i Ekebergveien 11, mellom Ekeberg og Gamlebyen/Bjørvika.

– Vi tilbyr individuell undersøkelse og behandlinger og vi vil ha deg raskt over i trening. Vi kan hjelpe både dem som har hatt plager veldig lenge og de med mer nyoppståtte vondterog plager, sier Therese Haslund.

Henvisning ikke nødvendig

– Vi hjelper mennesker i alle aldre. Det er ikke behov for henvisning fra lege for å få time hos oss. De som bruker oss er idrettsutøvere, personer med kroniske diagnoser og lidelser, mennesker med livsstilsplager og de som ønsker et tilbud innen trening og velvære, forteller Haslund.

– Langvarige livsstilsendringer er de viktigste. Ta kontakt med oss, oppfordrer Haslund.

Behandlerne ved Ekebergveien 11 gir deg gjerne kyndig hjelp og veiledning til å velge de fysiske aktivitetene som er bra for deg. Det er aktiviteter som hjelper deg til en bedre helse og som er motiverende å holde på med.

– Hvis du ønsker individuelle timer med personlig trener eller å trene i PT smallgroups, så kan vi hjelpe deg med det også. Å ta grep i eget liv gir deg varige og positive endringer. Pluss de varer over tid.

– Langvarige livsstilsendringer er de viktigste. Ta kontakt med oss, oppfordrer Haslund. Da får du mer informasjon om hva helseklinikken kan tilby. Eller sjekk ut Ekebergveien 11 på Instagram eller Facebook.

– Vi gleder oss til å bli kjent med deg og bli med på din reise til en bedre helse! sier Haslund.

Powered by Labrador CMS