Annonsørinnhold

Bilder fra noen av de spennende dokumentarene som vises på årets Human internasjonale dokumentarfilmfestival.

Få med deg verdens beste dokumentarer

Årets Human-festival byr på mange hardtslående dokumentarer, inkludert Oscar-nominerte Minding the Gap, og Mads Brüggers etterforskning av Dag Hammarskjölds død.

Michael Moores nyeste, krasse USA-kritikk, og filmen om The Panama Papers, er også noe av det spennende filmprogrammet på årets Human internasjonale dokumentarfilmfestival i Oslo.

I tillegg vises en rekke norske og internasjonale nervepirrende, interessante, provoserende og rørende filmer om miljø- og klimautfordringer, engasjement og opprør, kunst og diktatur, journalistikk og politikk, konflikt og forsoning, økonomi, fremmedfrykt, feminisme, og om det å være menneske.

HUMAN-festivalen

HUMAN internasjonale dokumentarfilmfestival er Oslos største dokumentarfilmfestival og byr på norske og internasjonale aktuelle dokumentarer i kombinasjon med debatter og samtaler.

Festivalen har to konkurranseprogrammer og et filmprogram utenfor konkurranse. Her er alt fra personlige historier til filmer som forsøker å se det store bildet.

Årets festival arrangeres fra 25. februar til 3. mars på Vega Scene og Cinemateket i Oslo.

Fra Survivors, en dokumentar om ebolaepidemien i Sierra Leone.

Det beste av ny dokumentarfilm

På Oslo-festivalen HUMAN internasjonale dokumentarfilmfestival vises ikke bare det beste av ny dokumentarfilm. Her diskuteres i tillegg både filmenes innhold og deres troverdighet, og om dokumentarfilmen vil fortsette å være det viktige tillegget til nyhetsmedia som det har vært til nå.

Virkeligheten er under press. Nyhetsselskaper mister tillit og statsledere avviser kritikk de ikke liker som falske nyheter og hevder åpent at alternative fakta er like gode som dokumenterte virkelighetsbeskrivelser. Virkeligheten defineres av den som får flest klikk.
En økende mistillit til etablerte nyhetsmedier gir rom for ekkokamre og propaganda, og bidrar til å forsterke den politiske polariseringen, der ytterpunktene dominerer og sentrum i debatten forsvinner.

"Tran for hjernen" eller underholdning?

Dokumentarfilmen har opplevd en enorm popularitetsøkning de siste 30 årene. Det som tidligere ble oppfattet som ”tran for hjernen” er nå stor underholdning og kommersielle kinodistributører og store streamingselskaper som Netflix konkurrerer om de beste filmene.

Men går dette på bekostning av troverdigheten? Beveger dokumentarfilmen seg for langt ut i underholdningsbransjen til å bevare sin posisjon som en troverdig informasjonskilde? Og vil de fortsatt forstås som virkelighetsformidlere dersom flere og flere mister tilliten til fakta?

Dette blir et av temaene på årets Human-festival.

Fantastiske filmer

Festivalen inviterer Oslo-folk og besøkende til å komme og se fantastiske filmer, bli underholdt og provosert, og til å bli med i diskusjonene.

Erika Balsom fra Kings College i London vil holde et foredrag om dokumentarfilmskaperes evne til å tilpasse seg skiftende tider og endrede krav til troverdighet. Eirik Bergesen fra NRK-satireprogrammet All Makt vil sammen med et panel av medieeksperter og filmskapere undersøke hva dokumentaristene kan gjøre for å beskytte troverdigheten når ekstreme populister som Steve Bannon benytter det samme mediet til å lage propaganda og spre fremmedfrykt.

Fra dokumentaren Meeting Gorbachev.

Kulturminister Trine Skei Grande skal diskutere ytringsfrihet i kunsten, noe som er blitt sterkt aktualisert etter forsøket i Oslo på å sensurere teaterstykket Ways of Seeing, Abid Raja skal diskutere ekstremistenes grep på Pakistan med Asia Bibis advokat, og Yngve Slyngstad og Kristin Halvorsen skal diskutere oljefondets utfordringer i framtiden.

Skadelig turisme og krisforbrytelser

Ratko Mladics forsvarsadvokat gjester festivalen sammen med aktor i krigsforbrytersaken som først fikk sin dom i 2017, for å dele sine erfaringer fra å jobbe med en av de verste krigsforbryterne i moderne europeisk historie.

Det blir debatt om skadelig turisme og om hvordan sukkerindustrien har lurt oss. Vi stiller spørsmål om Norge i sin iver etter å slippe til på det kinesiske markedet har kastet menneskerettighetene overbord og vi tar opp de store teknologiselskapenes samarbeid med undertrykkende stater som Vietnam.

Fra Cold Case Hammarskjöld.

Det er 40 år siden Alta-aksjonen og vi spør hvor samekampen står idag. Veksten i høyreekstremisme i Europa er et tilbakevendende tema og i år fokuserer festivalen spesielt på Ungarn og Ukraina. Og alt dette er fremdeles bare en del av debattprogrammet.

Teater og minikonserter

I tillegg til filmer og debatter er det to teaterstykker, bærekraftquiz, utstilling av Victor LindGalleri Kunstplass, minikonserter og diskusjon om det politiske opprøret i Sudan på Khartoum Contemporary Art Center.

Det hele avsluttes i samarbeid med det store karnevalet som finner sted i Oslo søndag 3. mars.

Fra Minding The Gap.
Powered by Labrador CMS