Mozart + Techno = sant?

Hvor vakkert, hardt, brutalt og rytmisk kan egentlig et symfoniorkester låte når det kombineres med pulserende klubbmusikk? Det er det Oslo Classics handler om.

Publisert

Førstkommende fredag flytter Kringskastingsorkesteret (KORK) sine feler og alskens av andre stryke- og blåseinstrumenter ut av sitt vante konserthus og inn til klubbscenen på SALT. Her skal de spille opp til dans med ingen ringere enn selveste Dj-legenden Carl Craig.

Craig er å anse som en levende legende innenfor Detroit Techno-scenen, og har vært en inspirasjonskilde i årevis blant mange innenfor den elektroniske klubbscenen.

Kringkastingsorkesteret, også kjent som KORK. Foto: Anna Julia Granberg / BLUNDERBUSS
Kringkastingsorkesteret, også kjent som KORK. Foto: Anna Julia Granberg / BLUNDERBUSS
Yoshinori Hayashi.
Yoshinori Hayashi.
Eli Kristin Hanssveen.
Eli Kristin Hanssveen.

Fremføringen blir en del av den nye mini-festivalen Oslo Classics, et banebrytende samarbeid med Kringkastingsorkesteret. Her vil lyden av kjente Djer fra elektronikascenen i inn- og utland fusjoneres med KORKs symfonier.

Ikke nok med det. Med seg på laget har KORK dratt med seg Sølvguttene etter ørene, som har fått klar beskjed om å synge under fremførelsen. I tillegg har KORK med seg anerkjente solister med et bredt reportoar innenfor ulike sjangre.

KORKs solister på Oslo Classics

Catharina Chen. Allerede som 5-åring begynte Chen å traktere fiolinen. Dette sådde en lidenskap hos henne som banet vei for en internasjonal karriere med de største orkestrene i både inn- og utland. Allerede i en alder av sju år ble hun introdusert for musikkinstituttet Barrat Due, og fremførte Vivaldis fiolinkonsert i G-dur for Stephan Barratt Due. Året etter ble hun elev.

Etter å ha tilbragt mer eller mindre sin barndom hos Barrat Due, fra hun var 8 til 19 år, gikk ferden videre til professor Eduard Schmieder ved Temple University i Philadelphia i USA. Her fullførte hun sitt kunstnerdiplom og mastergrad. I dag er Chen å anse som en av Norges desidert mest talentfulle fiolinister, og mottok i 2004 Oslos kunstnerpris. Chen er forøvrig også tidenes yngste 1. konsertmester ved Den Norske Opera og Ballett.

Yoshinori Hayashi. Japansk DJ og produsent som spiller og produserer eksperimentell og dansbar klubbmusikk, ispedd elektrobeats fra 80-tallet, japanske folketoner, liveinstrumenter, jazz, og ambientelementer. Hayashi fikk æren av å runde av årets TrænaFestival gjennom en totimers gig, til stor begeistring for de fremmøtte.

Yoshinori er kjent for sin unike eksperimentelle og progressive stil, som vanskelig kan forveksles med noen annen artist. Under festivalen byr Hayashi på en ny utgave av hans kritikerroste album Ambivalence, som forøvrig er skrevet spesielt for Yoshinori og KORK.

Eli Hansveen. En norsk opera-sangerinne som også synger pop og visesanger og er fast solist ved Nasjonaloperaen. Hun har hatt mange ledende roller i oppsetninger som «Barabbas», «Die Flädermaus», «Jorden rundt på 80 dager» og «Hamsun i kjærlighet».

Norsk elektronisk musikk

I tillegg blir det elektronisk musikk fra Sex Judas, som består av Tore Gjedrem fra den kjente elektronika-duoen Ost&Kjex, og Kim Dürbeck, et kjent navn i Oslos DJ-verden fra blant annet Jæger, Villa og Dattera til Hagen.

Bendik Hovik Kjeldsberg, alias BHK, har blant annet gitt ut kritikerroste techno/ambient-låter, og DJ Annette Kvithyll, aka PURPURRPURPLE, har blant annet fått ros fra By:Larm for å levere oppsiktsvekkende god og kompromissløs klubbmusikk.

Dette må du vite

Oslo Classics gjennomføres på SALT i Bjørvika, førstkommende fredag 30. og lørdag 31. august.

Dørene åpner på SALT Arena klokken 17 på fredag.

  • Du finner programmet her.
  • Billetter kjøper du her.

God fornøyelse!