Annonsørinnhold

Håvard Kjeldseth Hansen fra Bøler skole og Aniruddha Girish Aramanekoppa fra IB-linja på Blindern vgs prøver seg på teknikk og industriell produksjon.
Håvard Kjeldseth Hansen fra Bøler skole og Aniruddha Girish Aramanekoppa fra IB-linja på Blindern vgs prøver seg på teknikk og industriell produksjon.

Ungdomsskoleelever prøver seg på yrkesfag i Sommerskolen

I sommer tester nesten 400 elever yrkesfag på Sommerskolen Oslo. De får prøve seg som blant annet robotingeniør, blomsterdekoratør, bilmekaniker, møbelsnekker og designer.

Publisert Sist oppdatert

– Jeg valgte å søke på design og tekstil fordi det virket interessant, forteller Filippa Caroline Falkman Swenson.

Til vanlig går hun på Majorstuen skole. Nå bruker hun en uke av sommerferien sin til å prøve seg på sommerskolekurset "Prøv deg på design og tekstil" på Edvard Munch vgs. I løpet av uka syr ungdommene sitt eget plagg. De kan velge mellom å lage sommerkjole, skjørt eller hettegenser. Filippa har valgt å sy en hettegenser.

Sommerskolen Oslo

Hele 21000 elever deltar på årets Sommerskolen Oslo. Les mer om kursene her.

– Det er veldig kult at jeg får med denne hjem når uka er ferdig. Denne blir jo akkurat sånn som jeg vil ha den, sier hun.

Filippa Caroline Falkman Swenson syr seg en hettegenser på kurset "Prøv deg på tekstil og design" på Sommerskolen Oslo.
Filippa Caroline Falkman Swenson syr seg en hettegenser på kurset "Prøv deg på tekstil og design" på Sommerskolen Oslo.

Hun forteller at hun har lært en god del i løpet av uka.

– Lærerne her kan faget veldig godt. Det er også et bra nivå på oppgavene vi får, mener Swenson.

9 forskjellige yrkesfag

Sommerskolen Oslo setter opp nye kurs hvert år. I år har ungdomsskoleelever hatt mulighet til å søke på ni forskjellige kurs med fokus på nettopp yrkesfag. Kursene arrangeres på Edvard Munch vgs, Kuben vgs og Etterstad vgs. Hensikten med å yrkesfagsatsningen i Sommerskolen er å gjøre yrkesfagene mer kjent blant elevene i Osloskolen.

– Alle kursene er en type "prøv deg på"/bli kjent med yrkesfaget, der praktisk utprøving og jobbing er i sentrum, og vi ønsker at elever som er nysgjerrig på yrkesfag kan "teste" ut faget hos oss, sier rektor på Sommerskolen Oslo, Kirsten Riise, som forteller at elevene trives veldig godt på kursene.

På kursene brukes det også lærlinger og eldre elever som ekstra støtte.

– På den måten kan elevene lære av og snakke med de eldre elevene om hvordan det er å velge nettopp det faget, sier Riise.

Flinke blomsterdekoratører

På Edvard Munch vgs får elever også prøve seg på design og trearbeid og som blomsterdekoratør. Fabia Buranello Johnson fra Ellingsrud forteller at hun valgte å prøve seg som blomsterdekoratør, siden det hørtes gøy ut.

– Kurset har vært like gøy som jeg trodde det skulle være. Samtidig har jeg lært at man må være forsiktig, for blomsterdekoratører bruker mange skarpe redskaper.

Fabia Buranello Johnson fra Ellingsrud skole trives som blomsterdekoratør.
Fabia Buranello Johnson fra Ellingsrud skole trives som blomsterdekoratør.

Helene Stangnes Færøvik er enig.

– Dette er kjempegøy.

– Hvorfor valgte du dette faget?

– Jeg synes det er gøy med planter. I tillegg liker jeg å jobbe med kreative fag, sier hun.

Fremtidige robotingeniører?

De fleste yrkesfagkursene arrangeres på Kuben vgs. Her blir ungdommene bedre kjent med Bil og motor, frisørfaget, helse- og oppvekstfag, byggfag og ikke minst det populære kurset "Makerspace – prøv deg som ingeniør". På dette kurset får ungdommene veiledning fra robotingeniører, og de skal produsere, montere og programmere sin egen robot.

Danial Bilal og Clovis Bonja fra Holmlia forteller at de valgte kurset fordi de liker å teste ut nye ting.

– I tillegg ønsker jeg å bli dataingeniør eller sivilingeniør. Da passet selvfølgelig det kurset her veldig bra, forteller Danial.

Niklas Leporanta fra Vollebekk skole, Danial Bilal fra Holmlia skole og Clovis Bonja fra Holmlia skole liker seg på kurset "Makerspace – prøv deg som ingeniør".
Niklas Leporanta fra Vollebekk skole, Danial Bilal fra Holmlia skole og Clovis Bonja fra Holmlia skole liker seg på kurset "Makerspace – prøv deg som ingeniør".

Sommerskolen er som en overraskelse

Zarqa David Osman prøver seg på byggfag på Kuben – og er godt i gang med å utforme et småhus i tre og betong.

– Jeg synes dette er et veldig interessant fag. Jeg liker dette faget, og det er gøy å lære noe nytt, sier Zarqa.

Han forteller at han har gjort noe lignende på barneskolen, men da brukte de kun ispinner.

– Hva er det beste med Sommerskolen Oslo?

– Sommerskolen er som en overraskelse. Du vet aldri hva som venter deg – og det er nettopp det jeg liker med Sommerskolen, svarer Zarqa, som ønsker å bli elektriker i fremtiden.

Vurderer å bli ambulansesjåfør

Jonathan Hutchings fra Øraker skole er en av få gutter som har valgt på prøve seg på helse og oppvekstfag.

– Hvorfor valgte du dette kurset, Jonathan?

– Jeg synes det er gøy å lære om helsesystemet i Norge og hvordan det jobbes der, forteller han, før han fortsetter: – Jeg vurderer å bli ambulansesjåfør og være noen år i militæret som feltsykepleier.

Oda Kalløkken fra Stasjonsfjellet skole trekker fram at det er mye praktisk på kurset. – Det gjør kurset veldig interessant, sier hun, mens Jonathan måler blodtrykket hennes.

Jonathan Hutchings og Oda Kalløkken måler blodtrykket på hverandre.
Jonathan Hutchings og Oda Kalløkken måler blodtrykket på hverandre.

På Kuben kan elevene også prøve seg på bil og motor. Der får de lære om og prøve seg på å skru understell, bremser og motor – i tillegg til å få testet bilens elektroniske systemer. I tillegg er kurset "Hår og styling – prøv deg på frisørfaget" populært.

Karita Li Kurås fra Engebråten skole er en av jentene på dette kurset. – Jeg er interessert i å finne ut av hva en frisør driver med. Det har vært veldig gøy hittil, forteller hun.

Karita Li Kurås og Vilde Midthun tester ut frisørfaget i sommerferien.
Karita Li Kurås og Vilde Midthun tester ut frisørfaget i sommerferien.

21.000 elever på Sommerskolen Oslo

Totalt deltar 21.000 elever på Sommerskolen Oslo i år. De fordeler seg på 77 ulike kurs. Les mer om kursene ved å klikke på lenken.

På hvert kurs legges opp til at elevene kan fordype seg i skolefag i kombinasjon med for eksempel programmering, journalistikk, språk, design og formgivning, friluftsliv, matlaging, dans, drama, teknologi med mer.

På andre kurs kan elevene få større faglige utfordringer ved for eksempel å prøve seg på fag og emner de møter senere i skoleløpet.

Alle kursene er kombinert med fysisk aktivitet som svømming, ballspill, dans, turer eller ekskursjoner.