Rusken informerer

Ruskengeneral Jan Hauger oppfordrer alle som kan til å hjelpe med å rydde strendene i Oslo. Foto: Tarjei Kidd Olsen

Bli med på Baderusken

Hvert år rydder Rusken flere av badestrendene i Oslo. I år vil de gjerne ha med seg frivillige til å klargjøre for årets badesesong.

Publisert

Baderusken har pågått i en årrekke. Tidligere har Rusken samarbeidet med Oslo Brann- og redningsetat (OBRE). De har da dykket ved badestrender som har stupetårn. Målet har vært å sørge for en ren og trygg badesesong.

– Det er helt utrolig hva folk kan få seg til å kaste uti. Ett år fant vi en handlevogn i vannet rett under et stupebrett. Her hadde noen støpejern festet seg mellom sprinklene på vognen. Det er jo bare å tenke seg hva som kunne ha skjedd dersom dette ikke hadde blitt fjernet før badesesongen startet, forteller ruskengeneral Jan Hauger.

Jan Hauger og Rusken-bilen på rekognoseringstur ute på Bygdøy i forkant av Baderusken. Foto: Tarjei Kidd Olsen

Selv om Baderusken fremstår i ny drakt fra og med 2018, er målet det samme; nemlig å skape trygghet og en ren badestrand.

Sjekk ut Ruskens ulike Baderusken-aksjoner her:

Nordstrand Bad torsdag 3. mai:https://holdnorgerent.no/aksjon/44216/
Katten Bad torsdag 3. mai:https://holdnorgerent.no/aksjon/44217/
Huk lørdag 5. mai:https://holdnorgerent.no/aksjon/44220/
Sandbukta tirsdag 8. mai:https://holdnorgerent.no/aksjon/44226/

Utvider antall strender

Nytt av året er at Baderusken ønsker å få med seg frivillige ildsjeler til å gjennomføre sine aksjoner.

– I år utvider vi Baderusken med et par ekstra stender. Vi skal fortsatt engasjere dykkere ved badestrendene hvor det er dypt. Men vi ønsker å fokusere enda mer på ryddeaktivitet også på land, forteller Hauger.

I tillegg skal avfallet som samles inn kildesorteres og ikke minst brukes til statistikk og rapportering.

– Det er ønskelig å få kartlagt forsøplingen langs badestrendene. Baderusken blir på mange måter en videreføring av Plastrusken, hvor målet har vært å rydde et elvedrag og samtidig finne ut hvor mye plast og øvrig avfall som potensielt kunne ha funnet veien ut i havet, opplyser kommunikasjonsrådgiver Elisabeth T. Faane i Ruskensekretariatet.

Tidligere har Rusken samarbeidet med dykkere fra Oslo Brann- og redningsetat (OBRE). De skal fortsatt dykke ved badestrender hvor det er dypt vann. Foto: Rusken

Vil ha med frivillige

Baderusken-aksjonene er i 2018 en del av Strandryddedagene - et tiltak initiert av Hold Norge Rent. Her kan frivillige ildsjeler etablere egne aksjoner langs strender i Norge, og rapportere inn det de finner av avfall.

– Våre Baderusken-aksjoner er registrert i Ryddeportalen til Hold Norge Rent og åpen for påmelding. Vi håper så mange som mulig ønsker å bli med oss og rydde disse dagene, smiler Hauger.

– Selv om noen av strendene ligger i Akershus, er det slik at Oslo kommune ved Bymiljøetaten har et forvaltningsansvar for disse. Vi har valgt ut strender som vi av erfaring vet har et behov for sikkerhetsmessig gjennomsjekk, sier Hauger.

Ekstra markering på Huk

På selve Strandryddedagen, lørdag 5. mai, er det badestranden Huk på Bygdøy som står for tur. Her vil det bli litt ekstra markering.

– Fordi vi nå åpner dette for publikum, ønsker vi å gjøre litt ekstra stas på det også. Derfor kommer miljø- og samferdselsbyråd Lan Marie Nguyen Berg for å åpne årets Baderusken-aksjoner på vegne av Oslo kommune, sier ruskengeneralen.

– Vi håper på mye sol denne dagen og at det kommer mange mennesker. Jeg er sikker på at vi kan få det trivelig sammen og ikke minst gjøre en enorm innsats for miljøet i Oslo. Vi står sterkere dersom vi tenker at vi er sammen om en ren by, fortsetter Hauger.

Her er Jan Hauger godt i gang med litt spontan rydding på Huk i forbindelse med rekognoseringsturen ut dit. Foto: Tarjei Kidd Olsen

Etteryser erfarne vadere

Baderusken-aksjonene foregår på dagtid hverdager gjennom mai måned. Baderusken på Huk er unntaket.

– Det krever mange ressurser for å gjennomføre en slik aksjon. Vi trenger erfarne vadere på badestrender og dykkere på badestrender der hvor vannet er dypt. I tillegg er det en omfattende miljøstasjon vi må sette opp for å gjennomføre hver enkelt aksjon. Samtidig skal vi også fjerne alt avfallet etter at aksjonen er gjennomført, forklarer ruskengeneralen.

– Dessverre krever dette mye ressurser. Derfor vil det ikke vil være mulig for oss å gjennomføre alle aksjonene på kveldstid eller i helgene. Vi håper likevel at alle som har anledning til å bli med, gjør det. Ellers håper vi på stort oppmøte ved Huk lørdag 5. mai, avslutter Hauger.

Powered by Labrador CMS