Rusken informerer

Utslippsfrie byggeplasser, forvaltning av elver og beskyttelse av marka er eksempler på områder det har blitt jobbet godt med i 2019 i Oslo, årets Europas miljøhovedstad. Illustrasjon: Firuz Kutal

Rusken oppsummerer Miljøhovedstadsåret

I år har Oslo vært Miljøhovedstaden i Europa, kåret av EU. Det gir Rusken rom for å sette fokus på alt arbeidet som er lagt ned i å gjøre Oslo til en miljøvennlig by.

Publisert

Åpning av elveløp, matavfall som omdannes til biogass og biogjødsel, utslippsfrie byggeplasser, beskyttelse av Marka, byøkologi, karbonfangst på Klemetsrud, og enda mer.

Oslo kommune satser ambisiøst på miljø. Innbyggere, samarbeid med næringsliv og grasrotorganisasjoner er også en stor del av at Oslo har blitt kåret til Miljøhovedstaden. Miljøhovedstadsåret handler om å mobilisere, inspirere og spre kunnskap for å øke takten i den grønne omstillingen av byen.

Ombruk

Det har i år vært satt enda mer fokus på ombruk, og at avfall er ressurser på avveie. Rusken ser gjerne at ting blir gitt bort eller reparert istedenfor at det blir kastet, og er glad for et høyt engasjement rundt Ombruksuka. Klesbyttemarkedet i Rådhuset samlet hele tusen mennesker på en lørdag i hektiske desember. Det er en stor gladnyhet for miljøet med mer ombruk. Rusken håper det kan bli enda mer ombruk av spesielt kaffekopper og take-away emballasje, som genererer mye avfall.

Ruskenuka

Rusken ville gjøre ekstra stas på alle som holder byen ren, og som en del av Miljøhovedstadsåret ble det arrangert Ruskenuka. Den bestod av en hel uke med aktiviteter, informasjonsstand, kunnskap om avfallshåndtering. Ruksneuka ble avsluttet med konsert i Spikersuppa. Mange barn og voksne deltok, og det ble en skikkelig festavslutning lørdagen.

Vi ser fremover

Når vi nå legger bak oss et år som Miljøhovedstad er det bare å se fremover. Rusken skal fortsette å engasjere innbyggerne i å holde byen ren, og at vi må være sammen om denne jobben. Det vil bli enda mer fokus på at avfall på bakken havner i elv og fjord. Vi kommer til å trappe opp elverydding med å utvide Plastrusken fra Akerselva til også Alnaelva, som vi vet er etterspurt og ønsket.

Mer fokus på snus og sneip

Vi vil også ha et fokus på den aller største synderen av alle, nemlig snus og sneip. Det må bli mer tydelig at snus og sneip ikke er organisk avfall, og havner i Oslofjorden via avløp når det ligger på bakken. Det kan ikke være akseptert å hive snus og sneip på bakken. Tenk at vi fant 100.000 sneiper på en liten strekning på Karl Johan på tre dager! Det sier litt om hvor stort omfanget er. Her vil vi virkelig jobbe for å endre holdninger, og øke kunnskapen om hvor miljøfiendtlig snus og sneip er.

Men nå er det snart juleferie, som vi håper blir en velfortjent pust i bakken for alle. Vi vil ønske alle en god jul og godt nytt år, og vi ryddes i 2020!

Powered by Labrador CMS