Annonsørinnhold

Kunder på Tilt følger anspent med mens Shuffleboard-pucken glir nedover det karakteristiske, kjempelange Shuffleboard-bordet. To-tre sekunder som føles som minutter! Foto: Thor Langfeldt

På Tilt kombinerer du byturen med Space Invaders

Det unike utestedet Tilt gjør stor suksess med en kombinasjon av bar, shuffleboard, og egen spillarkade fylt til randen med dusinvis av pipende spillklassikere.

Velkommen tilbake til den kuleste delen av 1980-tallet.

Tilt er først og fremst en god bar med masse bra spill. Vi er mest kjent som spillsted, men vi har et meget bra ølutvalg og mange bruker oss som bar, så vi er begge deler, sier Bjørn Inge Larsen, daglig leder og medeier på Tilt.

Bjørn Inge Larsen, daglig leder og medeier på Tilt. Foto: Thor Langfeldt

Men på Tilt er det ikke snakk om å slå seg ned med brettspill som Monopol, Ludo og andre relativt tamme favoritter fra barndommen. Tilt er byens største shuffleboard-mekka, og det er retrostedet for tenåringen i deg som hang, eller som du skulle ønske hengte, på mørke spillarkader. Steder med heftige lydeffekter og «insert coin» som viktigste instruks.

Med to store forbedringer: Utvalget arkadespill er unikt i norsk sammenheng (også sammenlignet med 80-tallet), og nå har du lov til å spille spill og drikke samtidig.

  • VårtOslo Brand Studio stakk innom Tilt en ordinær ukekveld i slutten av april og loddet den upåklaglige stemningen:

Arkadespillernes paradis

— Vi har en kombinasjon av spill som er ganske unik i Norge, og faktisk i verdenssammenheng. Shuffleboard er det jo mange som har, men disse arkadespillene fra 80-tallet er det ikke så mange igjen av, og de er gjerne kopier, sier Larsen.

Den fantastiske spillsamlingen er i stor grad takket være en mann: Tilts medgründer og medeier Kjell Gunnar Høen. Høen har samlet arkade- og flipperspill, «enarmede banditter» og lignende spillmaskiner i årevis. I en lengre periode kjøpte han i snitt en spillmaskin per dag. Han har en av verdens største samlinger, med godt over 1000 maskiner på lager i Asker og Kongsberg.

Spillere spiller på en av spillmaskinene til Kjell Gunnar Høen på Tilt. Tilt-medgründer og medeier Høen har en av verdens aller største samlinger arkademaskiner. Foto: Thor Langfeldt

Det er fra Høens gigantiske samling at Tilt får spill. Mange av spillene er i Norge for første gang.

På Tilt spiller du også i en bar som drives av flittige Super Marioer som fikser maskinene du spiller. De har en unik tilgang på retrokompetanse på reparasjonsfronten, slik at arkadespillene sjelden blir stående lenge ute av funksjon. Blant annet heltidsansatte Per Monsen, som har reparert spillmaskiner helt siden arkadenes kanskje største glanstid på 1980-tallet.

Flipperspill på Tilt. Foto: Thor Langfeldt

Space Invaders

Utvalget varierer fra klassikere som Space Invaders og Pacman, til nyere sjansespill som Final Fight. De har aller best utvalg av flipper og arkadespill fra 1981 til 1999, det som anses som gullalderen innen arkadespill.

Tilt byr per dags dato på hele 39 arkadespill og 15 flipperspill. De fleste av arkadespillene i en egen spillkjeller som har gjort stor suksess helt siden den åpnet i oktober 2017.

Kjelleren har også en av Tilts tre barer, som selvfølgelig heter Arcade.

Storklassikeren Space Invaders er bare ett av mange arkadespill du kan spille på Tilt. Foto: Thor Langfeldt

En date med shuffleboard

På huset finner man også biljardbord, to stykk ishockeyspill og ni særdeles populære shuffleboards. Allerede i 2011 utvidet Tilt med to nye rom i hovedetasjen for å få plass til flere av de kjempelange spillbordene.

Shuffleboard dominerer veldig i hovedetasjen. Her kjemper venner, kjærestepar og folk på date mot hverandre med ulik grad av suksess, som gjerne varierer basert på erfaring — eller antallet øl innabords.

To kompiser konkurrerer mot hverandre i shuffleboard på Tilt, og shuffleboard-bordet har selvfølgelig egen ølglassholder. Foto: Thor Langfeldt

Tilt står også for konserter, spillquiz og andre arrangementer. Fredag og lørdag har de DJs som spiller bra musikk i de fleste sjangre. Fra klubbmusikk til country, digitalt og på vinyl.

Konstant «tweaking»

Tilt er altså så populært at eierne har kunnet utvide lokalet to ganger etter åpningen i 2009, med nye shuffleboard-rom i 2011 og spillkjelleren i 2017.

Det skjer også mindre forbedringer fortløpende. Ting du gjerne ikke merker fordi det virker så naturlig.

— Vi har hele tiden ideer. Synes vi ideen er god, iverksetter vi den. Vi tweaker, flytter litt på ting, maler, får inn nye møbler og fine lamper. Hvis det er et eller annet vi tror at vil passe inn, gjør vi det. Vi har blant annet utvidet hovedbaren, uten at noen fikk det med seg. I omtrent 2013 flyttet vi øltankene ved baren ned i kjelleren. Baren ser ganske lik ut, men ble to meter bredere, forteller Larsen.

Hovedbaren på Tilt, som i all stillhet ble to meter lengre omtrent i 2013. Foto: Thor Langfeldt

Mathall-effekten

Tilt holder til i Badstugata 6 i sentrum, i det store bygget som på folkemunne fortsatt kalles Torggata Bad på grunn av det offentlige badet som holdt til der for lenge siden.

Oslos nyeste mathall, Oslo Street Food, åpnet nettopp i delen av bygget ut mot Arbeidersamfunnets plass. Mathallen har blitt voldsomt populær på kort tid.

— Oslo Street Food trekker mye folk til området?

— Ja, utvilsomt. Det er veldig fascinerende. En ting er det at de trekker mye folk, men også at de trekker mye folk som kanskje ikke går ut så ofte ellers. Dermed tror vi at vi kanskje har potensiale for å nå nye grupper, sier Larsen.

Det kan være nok av folk på Tilt selv på en vanlig ukekveld i april. Foto: Thor Langfeldt

— Det er litt tidlig å si ennå, men vi tror at det har en positiv effekt på oss og alle i nabolaget, både på kort og lang sikt. Det vi merker det mest på er lørdagene dagtid, at det har blitt litt mer trykk. Og sannsynligvis også på kveldene, selv om det er litt tidlig å si helt sikkert, sier Larsen.

Tinder på Tilt

Da Bjørn Inge Larsen kom inn på Tilt for første gang uken etter åpningen, skjønte han fort at dette var noe han ville være en del av, og et par uker senere var han på plass bak baren. Han forteller at man ser mye når man jobber i en bar lenge nok – ikke minst en spillbar.

Foto: Thor Langfeldt

— Det har skjedd det meste her, så du kan vel tenke deg: Ikke alt egner seg på trykk! Men: Tinder-dates er veldig flittig brukt hos oss. Da har man noe mer å gjøre enn å bare sitte og prate. Man har en aktivitet å gjøre hvor man kanskje er mindre sårbar, funderer han.

Tilt-veteranen forteller at det er lett for bartenderne å skjønne hvem som er på Tinder-date, det er noe med stemningen og væremåten. Og det beste datespillet? — Shuffleboard er veldig populært, avslører Larsen.

Dermed er det ingen grunn til å nøle. Insert coin, press play, og besøk retroparadiset midt i Oslo by nå. Pling!

Foto: Thor Langfeldt
Powered by Labrador CMS