Slik blir endringene under skifesten i Holmenkollen før årets 5-mil

Etter fjorårets hendelser har Holmenkollen Skifestival og samarbeidspartnere utviklet flere tiltak for å gjøre 5-mila til en trygg, sikker og positiv opplevelse for alle.

Publisert

Etter fjorårets hendelser har Holmenkollen Skifestival og samarbeidspartnere utviklet flere tiltak for å gjøre 5-mila til en trygg, sikker og positiv opplevelse for alle.

De store utfordringene i fjor dreide seg om menneskene som samler seg oppe ved Frognerseteren, der man ikke løser billett. I fjor anslår man at om lag 80.000 personer oppholdt seg utenfor arenaen. Tiltakene i år går i hovedsak ut på å øke sikkerheten, maksimere kapasiteten på kollektivtransport og ha mer fokus på avfallshåndtering.

Foto: Snorre Veggan
Foto: Snorre Veggan
Foto: Christian Haukeli
Foto: Christian Haukeli
Foto: Jacques Holst
Foto: Jacques Holst

TILTAK 1. RENNPROGRAM

 • Rennstart for 5-mila er kl. 10
 • Kombinertløperne går ikke opp til Frognerseteren
 • Aktiviteter for barn og konsert skal hindre trykk på t-banen.
 • Sone-inndeling i marka med lett informasjon
 • Barnefamilier får dedikert område på Hemingseter

Inne i arenaen

En av de største endringene fra fjoråret dreier seg om rennstarten for den tradisjonsrike 5-mila. I fjor gikk starten så sent som 14.30, mens i år går startskuddet allerede klokken 10.00 lørdag 9. mars. Dette tiltaket er satt i verks for å unngå at publikum skal rekke å bli overstadig beruset i forkant av rennet.

Etter 5-mila er det kombinertløpernes tur til å konkurrere i skiløypene. De vil ikke gå opp til Frognerseteren, grunnet fjorårets utfordringer med å holde 5-milspublikummet ute av traseen etter endt konkurranse.

Aktiviteter etter og mellom konkurransene

Det er tilrettelagt for aktiviteter etter 5-mila, slik at publikum har valget om å bli værende på arenaen etter at konkurransene er over. Noen av tilbudene er barneaktiviteter, konsert i Holmenkollen kapell og deilig mat i festivalgata. I tillegg har våre samarbeidspartnere spennende opplegg på programmet. Tiltaket er utviklet for å redusere trykket på t-banen når alle skal hjem samtidig.

TILTAK 2. TRANSPORT OG LOGISTIKK

 • T-banens endestasjon under lørdagens renn vil være Holmenkollen Stasjon
 • Restriksjon av kjøretøy og taxi opp Holmenkollveien
 • Politi vil stoppe all trafikk, boende i området får kjøretillatelse
 • Biler som står feilparkert vil bli borttauet

Holmenkollen stasjon vil være endestasjon

Holmenkollen Skifestival har i samarbeid med politiet, Oslo Kommune, Sporveien og Ruter kommet frem til at Holmenkollen Stasjon vil være endestasjonen Lørdag 9. mars under 5-mila. Det vil si at T-banen ikke vil gå til Frognerseteren stasjon, som de tidligere årene. Sporveien og Ruter kan kjøre 14 000 mennesker i timen ved Holmenkollen Stasjon. Det vil settes opp ekstraavganger både lørdag og søndag, og det vil gå direkte T-baner fra sentrum til Holmenkollen.

Restriksjon av trafikk

I år vil det bli satt opp alternative reiseruter til T-banen. En kan ta T-bane, bruke egne ski fra Sognsvann eller ta beina fatt helt ned til sentrum eller til Midtstuen. Det vil bli tydelig skilting og flere tilbud langs de forskjellige rutene.

Under arrangementet er det ikke tillat med hverken taxi eller bil. Politibetjenter vil være plasserte ved Besserud for å regulere trafikken. Personer som bor i området eller arbeider i nærheten vil ha muligheten til å passere.

TILTAK 3. SIKKERHET OG VAKTHOLD

 • Økt synlig og godt organisert vakthold
 • Politi vil bortvise synlig berusede personer på T-banestasjoner
 • Øke antall frivillige

Økning av politi, vektere og frivillige

Politi og vektere vil være til stede langs løypene og i marka samt på viktige knutepunkt. De vil også være tilstede på Majorstuen T-banestasjon og Jernbanetorget og stå klare til å bortvise synlig berusede personer som er på vei opp til Kollen. Antall frivillige har økt i år, og disse har fått tilstrekkelig med opplæring for å kunne håndtere ulike situasjoner.

TILTAK 4. FOKUS PÅ MILJØ OG AVFALL

Holmenkollen Skifestival ønsker å sette større fokus på miljø. Derfor jobber vi hele tiden med å finne enda mer miljøvennlige løsninger.

Inne på arenaen er det godt tilrettelagt for kildesortering, det er også økt fokus på å unngå matavfall, så all overflødig mat blir gitt videre til fattighuset. Det vil ikke være mulig for publikum å få tak i fysiske program til arrangementene våre, da vi ser på dette om unødvendig bruk av papir.

Under årets skifest vil det blir plassert 15 nye avfallspunkter langs løypene. Gratis søppelposer vil bli gitt ut til publikum av Norsk Gjenvinning. Vi oppfordrer naturligvis alle som oppholder seg i marka om å ta med seg alt av avfall ut av naturen og ikke la noe ligge igjen.

TIL SLUTT EN LITEN OPPFORDRING

Vi ber publikum om å forholde seg til Holmenkollen Skifestivals ”markavettregler”. Nå har vi gjort det vi kan, og vi håper publikum ute i skogen bidrar gjennom å utvise normal god folkeskikk i marka, følge råd og anvisninger og ikke minst – ta vare på seg selv og hverandre!

Les mer om årets skifestival i Kollen.