Annonsørinnhold

Fra filmen Scheme Birds, som skal vises på Human internasjonale dokumentarfilmfestival.
Fra filmen Scheme Birds, som skal vises på Human internasjonale dokumentarfilmfestival.

Få med deg verdens beste dokumentarer i Oslo sentrum

Årets Human-festival byr på mange underholdende og provoserende dokumentarer, inkludert Sea of Shadows, som skildrer journalister i Mexico som står opp mot karteller og korrupsjon, og multi-prisvinnende For Sama, fra innsiden av Syria-krigen.

Publisert

Kan dokumentarfilm hjelpe oss å skjønne noe av det som egentlig foregår i verden? Oslos egen dokumentarfilmfestival viser stort spenn, fra det mest alvorlige til det morsomme og rørende.

Human internasjonale dokumentarfilmfestival varer i sju dager, fra 24. februar til 1. mars. Festivalen foregår flere steder i Oslo, spesifikt på Vega Scene, Cinemateket, Kunstplass og Khartoum Contemporary Art Centre.

Den 12. utgaven av festivalen tar opp både de nære ting og store internasjonale spørsmål. Det er alt fra alvorlige og sterke dokumentarer til lette, rørende og morsomme filmer i programmet. I tillegg er det debatter, teaterforestillinger, konserter og kunstutstillinger.

Festivalen vil både underholde og være med å gjøre det litt enklere å forholde seg til en, av og til, ganske vanskelig verden.

Mørke tider

Det er lett å bli overmannet av følelsen av at vi lever i mørke tider.

Klimaendringer truer. Demokratiet er i tilbakegang og autoritære ideer på frammarsj. Internasjonalt diplomati synes å være en ting av fortiden. Statsledere slenger ut beskyldninger på Twitter heller enn å søke dialog. I Norge er myndighetene mer opptatt av å grønnvaske oss bort fra klimatiltak enn å innrømme at vi er på bunnen av globale bærekraftsmålinger.

Politisk polarisering er økende og folk har så forskjellige tanker om hva som er sant og usant at ’virkelighetskollaps’ er blitt et begrep. Mange er sinte, og politiske opportunister benytter seg av sinnet til å øke konfliktnivået.

Bør vi være redde, eller har vi en tendens til å overdrive det negative? Er det sensasjonsjagende nyhetsmedier og algoritmer på internett som gjør at vi tror det går så galt?

Fra filmen Our Time Machine.
Fra filmen Our Time Machine.

Hva er virkelig?

Det beste vi kan gjøre er å forsøke å skille virkelighet fra propaganda. Hvordan vi forstår vår egen tid legger grunnlaget for hvordan vi skaper framtiden.

En måte å skjønne noe av samtiden på er å benytte seg av noe av det fantastiske mangfoldet av gode, aktuelle, spennende, intense, skremmende og morsomme dokumentarfilmer som lages.

Human-festivalen velger ut det beste av norsk og internasjonal dokumentarfilm og lager debatter og samtaler der både filmene og tematikken tas opp.

Blant gjestene er det internasjonale og norske eksperter, filmskapere, journalister, politikere, akademikere og andre. Festivalen samarbeider med en lang rekke organisasjoner, forskningsinstitutter, utdannings-, kultur- og andre institusjoner for å skape gode samtaler.

Fra filmen Behind the Blood.
Fra filmen Behind the Blood.

Imponerende dokumentarprogram

Årets program spenner svært vidt, fra den ekstremt sterke og multi-prisvinnende For Sama til den morsomme og rørende filmen The Biggest Little Farm. Utvalget viser både bredden og styrken i dokumentarfilmproduksjonen i Norge og i verden.

I det internasjonale konkurranseprogrammet kan du se filmen om David og Goliat-kampen mellom Maxima Acuña og et av verdens største gruveselskaper; den hyperinteressante The Advocate om advokaten Lea Tsemel som forsvarer palestinere i det israelske rettssystemet, og filmen Behind the Blood som skildrer volden i Honduras fra innsiden.

On the President’s Order gir dybdeinnsikt i livet på Filippinene under president Dutertes krig mot narkotika; Radio Silence og Sea of Shadows skildrer journalister i Mexico som står opp mot karteller og korrupsjon; Midnight Traveller skildrer en afghansk families flukt for livet til et lite velkommende Europa, og Prison for Profit handler om selskapet G4S og deres drift av et privatisert fengsel i Sør-Afrika

Of Land and Bread ser på palestineres liv under daglig trakassering på Vestbredden, og The Fever hevder at kampen mot malaria styres mer av pengeinteresser enn av ønsket om å gi best mulig helsehjelp.

Fra filmen On the President's Order.
Fra filmen On the President's Order.

Just Human

Just Human er et bredt program av internasjonale filmer utenfor konkurranse. Her kan du se thrilleren Collective som følger uredde journalisters opprulling av gjennomgripende korrupsjon i Romania; Our Time Machine som er en nydelig film om en kinesisk dukkemaker som vil bygge en liksom-tidsmaskin for å holde på sin gradvis mer demente far, og Resistance Fighters om kampen mot antibiotika-resistens.

Den fengslende coming-of-age-filmen Scheme Birds skildrer en ung jentes oppvekst i en forstad til Glasgow; den action-fylte Midnight Family en familie som driver en privat ambulanse i Mexico City, og i Always in Season etterforskeset mord i North Carolina og drapet settes inn i den dystre historien om lynching i USA.

Den både morsomme og alvorlige Angels on Diamond Street handler om en liten kirke i Philadelphia som driver suppekjøkken og blir kirkeasyl for en mexicansk mor og hennes barn, i et USA som driver stadig hardere klappjakt på både flyktninger og de som hjelper dem.

I tillegg vises en rekke andre gode og fascinerende filmer.

Fra filmen Descent into the Maelstrom.
Fra filmen Descent into the Maelstrom.

Svært gode norske dokumentarer

Elleve norske dokumentarfilmer konkurrerer om HUMAN-prisen på 50 000 kroner, og filmene som er valgt ut viser en imponerende styrke og bredde.

Her er Sundance-vinneren Kunsteren og tyven; iHuman om de enorme utfordringene ved kunstig intelligens; Vær Her som skildrer det å leve med demens; filmen om Kampen janitsjar, og den personlige fortellingen False Belief om skremmende konsekvenser av gentrifisering i New York.

Sorry brødre, det ble meg om Jan Erik Vold; Descent into the Maelstrom som gjennom bilder og musikk på en suggererende måte skildrer livet i og rundt Lofoten, og Humanity on Trial om Salam Aldeen som ble arrestert og tiltalt i Hellas for å hjelpe flyktninger fra å drukne.

Transporteringsdans handler om Martin Slaatto som forsøker å lære folk om det energigivende i bevegelse; Newtopia om Audun Amundsen som leter etter sitt utopia i Indonesia, og Vinterens lengsel om livet i et lite samfunn på Grønland.

Fra filmen iHuman.
Fra filmen iHuman.

Bli underholdt og provosert

Human-festivalen inviterer Oslo-folk og besøkende til å komme og se fantastiske filmer, bli underholdt og provosert, og bli med i diskusjonene om filmenes innhold og deres troverdighet.

Festivalen spør om filmskapere og andre kunstnere er under et økende press fra krefter som ønsker å begrense deres ytringsfrihet, og det blir diskusjon om hva som skjedde med Aung San Suu Kyi, kvinnen som var et menneskerettighetsikon og som nå svarer på beskyldninger om folkemord.

Det skal også gjennomføres en samtale om begrepet ”svenske tilstander” og hvor det kommer fra, om palestinske fangers forhold i israelske fengsler, om klimakampen hører hjemme i rettssalen, om dyr bør ha rettigheter på linje med mennesker, og mye, mye mer.

Hele programmet finner du på https://humanfilm.no.

Powered by Labrador CMS