– Oslo kulturnatt er kulturlivets gave til Oslos befolkning

Den 13. september starter det enorme kulturarrangementet Oslo kulturnatt. Da blir det gratis konserter, dans, slampoesi, grilling av geit og andre eventer over hele byen. Det er bare å plotte inn løypa.

Publisert

Under Oslo kulturnatt, kulturens 17. mai, blir det gratis arrangementer på over 200 steder i Oslo.

– I fjor sto jeg i striregn og vind på operataket og opplevde et utrolig trommeensemble spille. Ved siden av sang et kor. Det var en flott opplevelse. Jeg håper å få oppleve noe lignende i år, sier direktør i Kulturetaten, Stein Slyngstad.

Open Drag Stage goes Recycled er blant showene du kan oppleve under Oslo kulturnatt i år. Foto: Open Drag Stage
Open Drag Stage goes Recycled er blant showene du kan oppleve under Oslo kulturnatt i år. Foto: Open Drag Stage
En rekke utesteder arrangerer konserter på denne dagen. Foto: Vidariv / Flickr
En rekke utesteder arrangerer konserter på denne dagen. Foto: Vidariv / Flickr
Sten Ove Toft er bookingsansvarlig på Blå og forventer innrykk av gjester som vanligvis ikke ville vært på Blå. Foto: Blå
Sten Ove Toft er bookingsansvarlig på Blå og forventer innrykk av gjester som vanligvis ikke ville vært på Blå. Foto: Blå
Det polske elektrobandet Pleśni Blue spiller på Blå under Oslo kulturnatt i år. Foto: Blå
Det polske elektrobandet Pleśni Blue spiller på Blå under Oslo kulturnatt i år. Foto: Blå

Det er nettopp Kulturetaten som profilerer, tilrettelegger og markedsfører det enorme tilbudet under Oslo kulturnatt, og årets arrangement er litt spesielt. Det er det 15. i rekken.

Padle i Akerselva, oppleve dragshow

Spennet på ting som skjer er stort. Det er slett ikke bare sang og dans. Folk kan oppleve slampoesi på rådhustaket, meditere i Sporveisgata, vandre i Nordens største moské på Furuset, høre et islandsk mannskor i kulverten under togsporene på Oslo S, ta sightseeing-cruise i Indre Oslofjord, padle i Akerselva eller bivåne dragshow på Elsker ved Tinghuset.

– Målet er å vise frem mangfoldet, bredden og alt det flotte som skjer i byens kulturliv. Her kan folk få smakebiter og gå innom aktiviteter de ellers ikke ville gått på. Og det hele er gratis. Det er rett og slett kulturlivets gave til oslofolk, sier han.

En skog av kulturaktører

Slyngstad mener få byer kan måle seg med bredden i aktiviteter og arrangementer som du kan finne i Oslo. Her finner du konserter som går utenpå alt, men også en skog av mindre kjente scener og aktører.

– Kulturnatt er en dag for alle tilbudene som faller i skyggen av de store institusjonene. Folk oppsøker de stedene de ellers ikke ville stukket innom.

Sjefen for Kulturetaten gleder seg selv til den store dagen. – Jeg prøver å få med meg så mye jeg bare kan, sier han.

Kræsjkurs i halling og tango

I år gleder han seg spesielt til Kulturnatt-torget på Schous kulturbryggeri. Her blir det laget et vegg-til-vegg-program for hele kvelden: med kræsjkurs i halling og tango og eksklusive utekonserter med blant annet Don Martin, Fela, Castro og Tommy Tee.

Et annet høydepunkt blir gatemusiker-festivalen i Dronningens gate. Her deltar noen av byens mest markante gatemusikere gjennom tidene.

– Oslo kulturnatt vokser år for år og begynner nå å bevege seg ut av sentrum og ut i bydelene. Det betyr at vi får tatt hele byen i bruk. Årets Oslo kulturnatt er enda større og bedre enn tidligere år, sier en stolt kulturdirektør.

Klare for nye inntrykk

Et av utestedene folk kan oppsøke denne dagen er Blå, ved Akerselva.

– Vi merker at folk er åpnere for å sjekke ut nye ting og at mange har notert seg datoen i kalenderen. Publikum kommer med et åpent sinn og er klare for nye inntrykk, forteller Sten Ove Toft, booking ansvarlig på utestedet Blå.

I år kjører utestedet to polske elektronika-band og en DJ under OSLO Kulturnatt. Deriblant elektonika bandene Baasch og Plesni. Sistnevnte kombinerer polsk, ukrainsk, russisk, siberisk og georgisk tradisjonell polyfonisk sang med bassdrevet elektronika.

– Kult initiativ av kommunen

– Vi når frem til et litt annet publikum denne dagen, siden Kulturetaten er med og sprer programmet til byens befolkning. Mange av dem som kommer ville normalt ikke vært på konsert hos oss, sier Toft.

Han estimerer at noen hundre flere enn normalt kommer innom Blå i løpet av Oslo kulturnatt!

– Jeg synes det er kult at kommunen engasjerer seg og lager en slik festival. Et oppegående samfunn må fokusere på kulturtilbudet, for det er kulturen som definerer oss. Det er flott at folk holder av datoen og vandrer rundt i byen denne dagen for å sjekke ut nye steder og la seg overraske, sier Toft.

Her kan du lage din egen løype for Oslo kulturnatt 2019.

Følg Oslo Kulturnatt her:

  • Facebook: facebook.com/oslokulturnatt
  • Instagram: @oslo_kulturnatt #oslokulturnatt
  • Twitter: @OsloKulturnatt
  • Mail: [email protected]

Team Oslo kulturnatt 2019 består av prosjektleder Christin Lundevall, mediekontakt Marie Peyre og prosjekt-koordinator Hilde Drange.