Annonsørinnhold

Peer Gynt av Henrik Ibsen. Fra svenske Dramaten. Foto: Sören Vilks

Ibsen-fest med forestillinger i verdensklasse

Opplev Ibsens klassikere, tolket av ledende internasjonale og nasjonale scenekunstnere. Det er klart for Ibsenfestival på Nationaltheatret.

Publisert

Henrik Ibsen er Norges største kunstner gjennom tidene. Hvordan settes hans skuespill opp i utlandet? Og hvordan spiller vi ham her, i Norge?

Den internasjonale Ibsenfestivalen går av stabelen på Nationaltheatret fra 8. til 19. september. Dette er Norges største teaterfestival, som feirer og diskuterer den store dikteren. I år er over ti nasjoner representert – og du kan oppleve storslåtte oppsetninger i både nyskapende og stilren drakt, slik som Peer Gynt, Hedda Gabler og Byggmester Solness.

Den internasjonale Ibsenfestivalen 2018

Arrangeres av Nationaltheatret for 16. gang.

Går av stabelen fra 8. til 19. september og byr på Ibsen-oppsetninger fra inn- og utland, samt et rikt sideprogram med kunstnersamtaler, debatter, barnearrangement – og utdeling av Den internasjonale Ibsenprisen.

Mads Ousdal som byggmester

Under festivalen byr Nationaltheatret på flere egenproduserte forestillinger, som også kan oppleves på teatret gjennom hele høsten. Vi tar blant annet pulsen på Hedda Gabler og på hennes forgjenger, Hjørdis, i Hærmennene på Helgeland. De to er heftige og kompromissløse kvinner, som går under i en verden som ikke er laget for dem.

Byggmester Solness slites mellom stormannsgalskap, midtlivskrise og gnagende skyldfølelse.. Foto: Nationaltheatret

Et av Ibsens siste stykker, Byggmester Solness, spilles på Hovedscenen med blant andre Mads Ousdal, Mariann Hole og Gisken Armand i rollene. Det handler om byggmesteren som har ofret både egen og andres lykke for kunsten. I Mads Ousdals skikkelse slippes vi tett på den jagede arkitekten, som slites mellom stormannsgalskap, midtlivskrise og gnagende skyldfølelse.

Den anerkjente franske teatersjefen og regissøren Stéphane Braunschweig setter forestillingen i scene. Han er kjent for sine vakre og teksttro forestillinger og spør: Kan man være byggmester uten å være menneske?

En spektakulær Peer Gynt plassert i en forlatt fornøyelsespark Foto: Arnaud Bertereau

Unik mulighet

Ibsenfestivalen byr også på en unik mulighet til å oppleve nasjonalikonet Peer Gynt i to kritikerroste oppsetninger, fra Sverige og Frankrike.

«Teater på sitt beste» og «en makeløs Peer Gynt» konkluderte anmelderne etter premieren på Peer Gynt i tyske Michael Thalheimers regi på Dramaten i Stockholm. Nå kan klassikeren, i konsentrert form og med et stjernelag av svenske skuespillere, oppleves på Nationaltheatret.

Det samme kan franske David Bobées Peer Gynt fra Centre Dramatique National (CDN) Normandie-Rouen. Bobée plasserer Peer i en scenografi som ligner en forlatt fornøyelsespark – med en berg- og dalbane i oppløsning og et fastfrosset pariserhjul. Mer spektakulært blir det neppe.

Franske David Bobées Peer Gynt. Foto: Arnaud Bertereau

Ibsen, rap og slampoesi

Og det stopper ikke her. Ibsenfestivalen presenterer En folkefiende fra Chile, byr på en kontroversiell Lille Eyolf fra Teater Ibsen i Skien, blander Ibsen med rap og slampoesi og huser utdelingen av Den internasjonale Ibsenprisen, verdens største teaterpris. Bli med på byvandring med Ibsen i egen person, opplev samtidsdramatikk, frokostmøter, kunstnersamtaler, barnearrangement, quiz og konsert.

Ibsenfestivalen gir et unikt innblikk i hvordan ulike kunstnere, på tvers av landegrenser og kunstsyn, tolker Ibsen. «Å dikte er å se», sa Henrik Ibsen. Og gjennom sine verk gir han oss stadig ny innsikt i menneskenes liv.

Fransk Peer Gynt. Foto: Arnaud Bertereau
Powered by Labrador CMS