Opplev Mahlers berømte, overjordisk vakre 5. symfoni

Vil du oppleve en av verdens mest storslagne symfonier? 5. april får du sjansen i Nordstrand kirke, i regi av de fremragende musikerne i KORK og Barratt Due.

Publisert

KORK (Kringkastningsorkesteret) samarbeider med unge musikere fra Barratt Dues musikkinstitutt for å få den rike klangen som en ekte Mahler-symfoni krever.

Mahlers 5. symfoni fra 1903 er manges favoritt, med et følelsesmessig musikalsk utrykk som følger utviklingen i Mahlers kjærlighetsforhold og til slutt giftemål med Alma Maria Schindler, en sosietetsdame fra Wien. Den overjordisk vakre og brømte Adagietto (Kjent fra filmen Døden i Venedig) representerer en kjærlighetserklæring til Alma Mahler.

Gustav Mahler i omtrent 1907. Foto: Moriz Nähr/Imagno/Getty Images
Gustav Mahler i omtrent 1907. Foto: Moriz Nähr/Imagno/Getty Images

Østerrikiske Gustav Mahler (1860-1911) ville skape ”en hel verden” i sine symfonier. Her får du en verden som starter med en sørgemarsj og en ikonisk trompetsolo og ender i en feiende finale over én time senere.

Til minne om en engel

Konserten åpnes med én av de fineste fiolinkonserter fra forrige århundre. Østerrikiske Alban Bergs (1885-1935) Fiolinkonsert fra 1935 har Marianne Thorsen, en av KORKs beste fiolinister, som solist.

Selv om fiolinkonserten benytter datidens svært moderne 12-toneteknikker, er den først og fremst et utrolig vakkert og rørende verk. Berg benytter seg både av en folkemelodi og Bach-koralen Es ist genug.

Konserten er tilegnet Alma Mahlers datter Manon, som døde bare 18 år gammel ("Til minne om en engel"). Selv skal Berg dø bare noen måneder etterpå, og fiolinkonserten blir hans aller siste komposisjon.

Det du trenger å vite

Hvor og når: Nordstrand kirke fredag 5. april kl. 18.00
Billetter: Kjøp billetter her
Hvem: Kringkastingsorkestret (KORK) og studenter fra Barratt Dues musikkinstitutt.
Dirigent: Baldur Brönniman.
Fiolin: Marianne Thorsen

Komponisten Herbert von Karajan (1908-1989) sa en gang at når du hører Mahlers 5. symfoni, "glemmer du at tiden passerer. En storstilt fremføring av den 5. er en transformativ opplevelse. Den fantastiske finalen nesten tvinger deg til å holde pusten."