Annonsørinnhold

Havnelangs 2019 byr på mye moro og mange spennende aktiviteter for små og store. Her lager barn fiskemat på Havnelangs 2018. Foto: Bo Mathisen

Havnelangs 2019: 50 spennende aktiviteter langs Oslos nye havnepromenade

På Havnelangs 16. juni kan du oppleve mer enn 50 spennende aktiviteter. Oslo Havn inviterer byens befolkning til å bli bedre kjent med fjorden og den ni kilometer lange havnepromenaden.

Publisert

Bli kjent med aktørene og livet på havnepromenaden på årets Havnelangs, søndag 16. juni fra klokken 12-16.

Få med deg verdenspremieren på en VANNvittig illusjon av Alexx Alexxander kl.14. Møt Captain Kid og sjørøverjenta Zita Zot.

Illusjonisten Alexx Alexxander skaper magi med vann på Havnelangs.

Fakta om Havnelangs

En hel dag med aktiviteter og tilbud langs Oslos nye, ni kilometer lange havnepromenade langs fjorden i sentrum.

Opplev et spektakulært vann- og vitenshow, og undervannsdroner som kartlegger havbunnen i Oslofjorden. Smak på deilig sjømat. Gå om bord i spennende båter. Nyt kunst, musikk, eller ta en bryggedans. Hør om miljøet i havet. Hopp i havet fra flytende badstuer. Og mye mer! Les hele programmet her.

 

  • Her ser du en fin video fra fjorårets Havnelangs:

Oslos egen havnepromenade

En tur langs Oslos nye havnepromenade byr på både sightseeing, historie, kunst, arkitektur og opplevelser. Havnepromenaden i Oslo er ni kilometer med uavbrutt gang- og sykkelvei. Den binder byen sammen fra Grønlia i øst til Frognerkilen i vest.

Langs hele strekningen er det satt opp store oransje "fyrtårn" som er synlige på langt hold og viser vei gjennom løypa. Hvert tårn er utsmykket med kunst som viser tegneseriekarakterene Krüger og Krogh på oppdrag i promenadeområdet. Ved tårnene finner du også tavler med historiske fakta og informasjon om hva området rundt har å by på.

Vippa, mathallen på Vippetangen, med et av havnepromenadens "fyrtårn" ytterst. Foto: VisitOSLO/Didrick Stenersen
Folkeliv på Vippetangen under Havnelangs i 2018. Foto: Bård Gudim

På Havnelangs i regi av Oslo Havn KF kommer du i tillegg til å støte på forskjellige spennende aktiviteter og andre tilbud langs hele 48 poster, fra Filipstad i vest til Lohavn i øst. Se hele programmet her. 

Nedenfor har vi valgt ut noen av våre favoritter som det kan være verdt å få med seg, gruppert etter tema.

Her fra "andedammen" under fjorårets Havnelangs. Foto: Bård Gudim
Selv sjørøverjenta Zita Zot møter opp på Havnelangs. Foto: Stena line

Miljøet i Oslofjorden

Oslo er miljøhovedstad i år, og du vil se og lære om miljøet og livet i havet under Havnelangs.

Vann- og vitenshow i regi av Miljøhovedstaden

Vannet er Oslos største og viktigste naturressurs. Miljøhovedstaden kjører vann- og vitenshow på Vippetangen. Her blir et spektakulært vannillusjonsshow med Alexx Aleksander og vitenshow med Andreas Wahl.

Se programmet på Facebook.

Miljøhovedstaden kjører vann- og vitenshow på Vippetangen. Andreas Wahl (avbildet) står for vitenshowet. Foto: Tommy Andresen

Rydder fjorden med undervannsdroner

Plast og søppel i havet er et stort problem. Under Havnelangs kan du høre mer om hva som gjøres og kan gjøres og hvordan plast og søppel fra sjøen kan gjenbrukes. 

Oslo Havn rydder fjorden med teknologi – i form av undervannsdroner og portbin – en flytende søppelbøtte. Disse kan du se i bruk på Havnelangs.

Dronene var nye i fjor, og ble anskaffet for å kartlegge situasjonen på bunnen av havnebassenget. Den flytende søppelkassen samler avfall døgnet rundt.

Oslo Havns egen dronefører og søppelinnsamler, Edvin Wibetoe, med en av dronene som kartlegger havbunnen i Oslofjorden. Foto: Geir Anders Rybakken Ørslien
Oslo Havns dronefører og søppelinnsamler, Edvin Wibetoe, med den flytende søppelbøtten (også kalt portbin). Foto: Geir Anders Rybakken Ørslien

Livet i havet

Fjorden i Oslo er renere enn på lenge, og innbyr til badeliv og rekreasjon. Her kan du nyte badelivet — på strender og badesteder helt i sentrum av byen.

Sørenga sjøbad en varm sommerdag. Sjøbadet har blitt et svært populært innslag for strandløver og badende etter åpningen i 2015. Foto: VisitOSLO/Katrine Lunke

Hva skjuler seg under havoverflaten og hvordan kan vi bevare livet i havet? Dette kan du lære mer om under Havnelangs. En marinbiolog fra Passion for Ocean viser deg det spennende livet i sjøen.

Kunst laget av plast fra havet

Plast og søppel fra havet kan også få nytt liv som kunst.

Flere vil vise frem kunstverk laget av plast på Havnelangs, og også invitere folk til å bidra.

Guerrilla Plastic Movement viser frem en kunstinstallasjon. Folk kan være med å lage en båt av plastsøppel fra havet på Vippa.

Guerrilla Plastic Movement lager kunst av havplast. Foto: Guerrilla Plastic Movement
Foto: Guerrilla Plastic Movement

Båter

På Havnelangs kan du komme om bord i spennende båter: Den vakre skonnerten Svanen, Oslos stolthet Christan Radich, dampbåtene Børøysund og Styrbjørn i veteranbåthavna, minesveiperen Alta, en ærverdig galeas som nå er et skoleskip, og speiderbåten Mohawk.

Den vakre skonnerten Svanen til sjøs, sommeren 2018. Foto: Norsk Maritimt Museum
Christian Radich. Foto: Christian Radich

Den raske politibåten og brann- og redningsetatens båt som har vannkanon er alltid populære hos barna.

Stena Lines rute mellom Oslo og Frederikshavn i Danmark feirer 40 år i år. De viser seg frem ved det nye landstrømanlegget de er koblet på. Hos danskebåten DFDS kan du komme om bord eller være med på aktiviteter på land.

Havnehistorie i 3D

Er du historisk interessert kan du se 3D-filmen Oslo Havn 1798, som lar deg gå rundt i 1700- tallets Bjørvika. Få en liten smakebit her:

https://www.facebook.com/Oslohavn1798/videos/636030356809643/

For de historieinteresserte vil veteranbåtene gi et innblikk i livet til sjøs før i tiden.

Kunst og kultur

Det blir nabotreff på operaen der operaen, Munch-museet og Deichmanske har samlet seg. Da kan du også ta et blikk på de to nye kulturbyggene som reiser seg i Bjørvika.

Det blir teater flere steder under årets Havnelangs, både barneteater og performance.

SALT er et kunstprosjekt som også tilbyr fjordsauna, mat, bar og kultur i Bjørvika, og har blitt et populørt innslag langs denne delen av havnepromenaden. Foto: Endre Lohne

Sport og rekreasjon

På havnepromenaden kan du også få brukt kroppen og komme i form.

I skur 13, byens kuleste skate- og aktivitetshall, kan du prøve deg med og uten hjul.

Skur 13. Foto: Skur 13

Ved Aker brygge kan du svinge deg glad i bryggedans. På turistforeningens friluftshus på Sørenga kan du padle kajakk.

Eller hva med å ro en gammel færing i Bjørvika?

På Sørenga kan du prøve deg på kajakkpadling.

Havnelangs for barna

Havnelangs skal ha noe for alle, men Oslo Havn er veldig glade for å kunne tilby barna mange aktiviteter.

Sjørøvershow, trylleshow, barneteater, Captain Kid, lage barkebåt, kjøre Elias båt, og å teste ut skatehallen er bare noe av det podene kan fylle dagen med.

Barna får muligheten til å bli med en tur på Eliasbåten på Havnelangs i år. Foto: Redningsselskapet

Moderne varelogistikk

Oslo er Norges største offentlige gods- og passasjerhavn, og har Norges største containerhavn som sørger for at varene du kjøper i butikken kommer frem til byens utsalgssteder på en mest mulig miljøvennlig måte.

Bli med på en guidet båttur fra Langkaia, vest for operaen i Bjørvika, for å se hvor varene kommer inn sjøveien til Oslo. Se Norges største containerhavn med Oslo Havn KFs store, stillegående, nullutslipps sjøkraner (kun en tur per person).

Norges største containerhavn, som heter Yilport Oslo. På bildet ligger tre skip inne i havn i 2018, og fire kraner er i sving for å losse disse. 
Foto: Espen Braata

På Filipstad har Schenker startet utslippsfri varelevering til Oslo sentrum – med elektriske varesykler! Disse kan du prøve under Havnelangs.

Schenkers elektriske varesykler fotografert på operaen sommeren 2018. Søndag kan du prøve dem ut på Havnelangs. Foto: Schenker

Hele programmet

Powered by Labrador CMS