Rusken informerer

Bli med på strandrydding på Huk lørdag 4. mai. Foto: Rusken

Bli med på strandrydding på Huk til helga

Bli med på en stranddag med mening. Kanskje ryker rekorden i antall kilo ryddet avfall fra i fjor. Da samlet 200 ivrige ryddere 320 kilo avfall på stranda på Huk.

Bli med på en stranddag med mening på Huk lørdag 4. mai fra kl. 10.00 til klokka 15.00.

Kanskje rekorden i antall kilo ryddet avfall fra i fjor ryker. Da samlet 200 ivrige ryddere 320 kilo avfall på stranda på Huk.

Alle frivillige som kommer vil få utdelt et område å rydde og ryddeutstyr. Etter ryddeaksjonen vil Ruskenpatruljen fjerne alt avfallet. Men først vil Baderusken sette opp en miljøstasjon hvor avfallet sorteres, for å vise hva slags avfall det ble funnet mest av. Er det Q-tips, plastposer eller fiskesnøre, eller noe annet?

Plastkopper, isopor, sigarettsneiper, sugerør og snusdoser er blant søpla som ligger slengt på stranda. Foto: Rusken

Plasten blåser på havet

Når du sitter og koser deg i strandkanten og den tomme posen etter bakevarene blåser i vei, blir ikke posen borte. Den blir bare liggende et annet sted. Sigarettsneipen og snusposen blir heller ikke borte, og ikke korken til brusflaska eller engangsbestikket.

80 prosent av alt avfall i havet kommer fra land. En 50 meters promenade langs strandkanten på Huk gir oss nok av eksempler på hva som ikke burde ligge i sanden. På stranden skylles det i land mye søppel fra sjøen. Mye søppel som kastes på land blåser også ned til strandkanten.

Dykkere fra Drøbak undervannsklubb kommer for å rydde under vann. Foto: Rusken

Drøbak Undervannsklubb stiller opp og kommer til å dykke etter avfall under vann. I tillegg holder Oslofjordens Friluftsråd stand og vil opplyse om marin forsøpling.

Plasten blir til mikroplast

Plast lar seg ikke bryte ned, men brytes opp i mindre partikler og ender opp i det som kalles mikroplast.

– Mikroplasten blir tatt opp i næringskjeden av fugl og fisk og krepsdyr, forteller Ruskengeneral Jan Hauger og viser fram en håndfull med nyplukket plast i form av sigarettfiltre, Q-tips og isoporbiter.

– Vi må bli mye flinkere til å stoppe plastforurensningen. Er vi ikke flinke til det, blir strandryddingen som å øse en båt som lekker, sier Jan Hauger.

Baderusken vil sette opp en miljøstasjon hvor avfallet sorteres for å vise hva slags avfall det ble funnet mest av. Foto: Rusken

Magen full av plast

– Undersøkelser viser at for enkelte sjøfuglarter er plast som flyter på havet et alvorlig problem. Hos døde sjøfugl har man funnet at 90 prosent av mageinnholdet er plast, foreller Hauger.

Han oppfordrer inderlig til folk at sneiper og snuspakker tas med hjem.

– Et sigarettfilter er tettpakket med mikrofibre, opptil 10 000 bare i ett filter. Kommer dette ut i havet, løser det seg opp, sier Hauger.

Isopor fra byggeplasser

Ruskengeneralen plukker opp noen små isoporbiter som ligger på stranda. – Til nå har det ikke vært snakket så mye om forsøpling fra byggeplasser. Men her ute på strendene ser vi mye isopor. Mye av denne kommer fra byggeplasser, sier han.

Ruskengeneral Jan Hauger har ingen vanskeligheter med å finne søppel på stranda på Huk. 4.mai kan du være med på å rydde. Foto: Anders Høilund

– Det finnes forskrifter på hvordan isopor skal tas vare på, men de følges ikke alltid, sier ruskengeneralen i Oslo kommune.

– Vi må løse plastproblemet sammen. Vi må ikke tenke fragmentert på problemet. Det må samarbeides internasjonalt, kommunalt og lokalt, sier Hauger, enda mer engasjert enn vanlig.

Han oppfordrer så mange som mulig til å melde seg på en hyggelig dag på Huk. Her blir det også konkurranse blant de som har vært flinke til å sortere eget avfall, og premien er billetter til Miniøya.

Les mer om og meld din interesse for arrangementet her.

Powered by Labrador CMS