Rusken informerer

Finner du søppel rundt omkring, kan du varsle Ruskenpatruljen via telefonen din. Her fra Huk i år. Foto: Morten Lauveng Jørgensen

Har en sleiping dumpet søppel i nærområdet ditt? Få det fjernet med Ruskens mobilapp

Har en ukjent gjerningsperson lagt igjen en sofa på gatehjørnet? En mobilapp lar deg varsle Ruskenpatruljen.

Det er den som eier et område som har ansvar for avfallet som havner på deres område. Men det er ikke enkelt for en Oslo-innbygger å vite hvem som har ansvar for hva. Det kan være stat, kommune eller en privat aktør.

Hvis det er staten, kan det være Statens Vegvesen eller andre statlige aktører. Hvis det er kommunen, er det mange ulike etater og bydeler som har ulikt ansvar (Bymiljøetaten har nemlig ikke ansvar for alt, heller ikke Renovasjonetaten). I tillegg har vi blant annet næringsliv (restauranter, kiosker etc.), borettslag og sameier som har ulikt eierskap.

Et salig og forvirrende rot, med andre ord! Rusken-appen «Rusken – Holdt Oslo rent!» og Ruskenpatruljen ble etablert for å hjelpe innbyggerne med dette.

Ruskenpatruljen sørger for opprydning

Ved å melde fra om avfall til Ruskenpatruljen, sørger de for å finne ut hvem som eier avfallet og ber disse om å fjerne avfallet.

— Poenget med appen er at den gjør det mulig for byens borgere å melde inn til patruljen at det er forsøpling i byen som ikke skal være der. For eksempel en sofa eller et dødt dyr på et fortau, sier Ruskenpatruljens seksjonsleder, Wenche Asgrimplass.

Ruskenpatruljen til unnsetning. Her med Ruskengeneral Jan Hauger i midten. Foto: Morten Lauveng Jørgensen

— Grunneier skal fjerne avfallet. Vi har ansvaret i hele byen, både det kommunale, statlige og private. Hvis det ligger søppel et sted som for eksempel tilhører Statens vegvesen, reiser vi dit, tar bilder og sender bildene til Statens vegvesen, sier Asgrimplass.

— Hvis det er snakk om farlig avfall, slik som sprøytespisser, glasskår, bilbatteri og malingspang, tar vi det med oss med en gang uten å vente på grunneier slik at ikke blir spredd utover, opplyser hun.

Beskriv alltid funnstedet

Du selv kan sende bilder av avfallet til Ruskenpatruljen via appen. Men noen ganger er ikke bildene store eller tydelige nok til å avsløre hvor du fant avfallet. Derfor er det viktig at du også legger ved en skriftlig beskrivelse.

Appen bruker GPS for å fortelle hvor du sendte meldingen fra. Hvis du tar et bilde uten GPS, er det ikke sikkert at Ruskenpatruljen finner frem til stedet. Hvis man ikke ønsker å tillate GPS, må man beskrive området nøye.

Flere ganger har nemlig både GPS og beskrivelse av stedet uteblitt, og da har ikke Ruskenpatruljen hatt mulighet til å finne ut hvor avfallet befinner seg. Da blir det dessverre liggende.

Kan ta litt tid

Hvis Ruskenpatruljen ikke får en tilbakemelding fra grunneier etter at Ruskenpatruljen har varslet grunneieren om avfall på deres område, tar de en tur til stedet hvor avfallet lå etter omtrent to uker. Hvis avfallet fortsatt ligger der, purrer de på grunneieren. Stort sett fjerner grunneier avfall etter en purring, hvis ikke før.

Hvis avfallet likevel ikke blir fjernet etter flere purringer, mottar grunneier et kommunalt pålegg om å fjerne avfallet. Hvis det for eksempel er snakk om miljøavfall på privat eiendom, har Bymiljøetaten en miljødivisjon som sender pålegg. Da må grunneier sende kvittering fra avfallsmottaket som bekrefter at de har levert inn avfallet.

Dermed varierer det hvor lenge det tar fra du melder fra om avfall i appen, til avfallet faktisk fjernes. Det kan ta opptil flere uker, og faktorer som grunneiers klagerett spiller inn.

— Noen grunneiere er kjempeflinke og fjerner avfall med en gang, mens noen må purres på både en og to ganger, forteller Asgrimplass.

Android og iPhone

Appen er tilgjengelig både på Android- og iPhone-telefoner.

Hvis du ikke kan eller vil bruke appen, er det også mulig å melde fra på andre måter:

Ruskenpatruljens vakttelefon: 924 60 800
Ruskenpatruljens e-post: ruskenpatruljen@bym.oslo.kommune.no

Meld fra til Ruskenpatruljen neste gang du finner avfall hengslengt, og bidra til en penere by.

Powered by Labrador CMS