Rusken informerer

Ruskengeneral Jenny Krohn med en av sneipekassene ved Spikersuppa.
Ruskengeneral Jenny Krohn med en av sneipekassene ved Spikersuppa.

La oss gjøre Oslos gater sneipfrie

Mange velger fortauet når de kaster fra seg sneipen eller snusposen. Men sneip og snus utgjør en betydelig forurensningskilde. Nye sneipekasser skal fange opp noen av de millionene av sneiper som havner på gata i Oslo hvert år.

Publisert

Rusken og Bilfritt byliv samarbeider med firmaet Sneipfritt om en holdningsendring blant folk for å få bukt med sneipeforsøplinga. Sneipfritt står bak ideen om sneipekasser som er synlige i bybildet og hvor folk enkelt kan hive sneipen.

Sneipekassene har uhøytidelige spørsmål hvor man kan velge svar etter hvor man stumper sneipen.

  • Jeg hadde aldri klart meg uten mamma/sjokolade
  • Dorullen skal verre vendt mot veggen/utfra veggen
  • Gjør regjeringen nok for å hindre forsøpling ja/nei
  • Visste du at sneipen bestod av 95% plast ja/nei
Av de som har tatt stilling til spørsmålet, er 'Utfra veggen' klart i flertall.
Av de som har tatt stilling til spørsmålet, er "Utfra veggen" klart i flertall.

Spiller på humor

– Rusken er ikke glad i snus og sneip som ligger på bakken. Sneipekassene kan på en humoristisk måte gjøre det lettere for folk å rydde etter seg. Stump røyken rett i sneipekassa, så blir Rusken glad. Tar du bort gloa på sigaretten, kan den også kastes i de vanlige søppelkassene, sier Ruskengeneral Jenny Krohn.

Nå setter Rusken og Sneipfritt opp seks sneipekasser rundt Spikersuppa. De skal stå der folk ferdes, helst der folk sneiper røyken. Nedgangene til T-banestasjonene Stortinget og Nationaltheatret er slike steder.

Snus og sneip ender opp i havet

Snus og sneip er ikke organisk materiale. Det er ikke nedbrytbart i naturen. Et sigarettfilter alene inneholder 10 000 fibre av mikroplast. Dette er en stor kilde til plastforurensning i havet, for det er der sneipen og snusen på fortauet ofte havner til slutt.

Sneipen bidrar bidrar til plastforsøplingen i byen. Foto: Anders Høilund
Sneipen bidrar bidrar til plastforsøplingen i byen. Foto: Anders Høilund

I våres hadde Rusken en ryddeaksjon sammen med Gaterusken. I løpet av fire dager ble det plukket opp 100 000 sigarettsneiper bare på Karl Johan. I tillegg til at antallet er høyt, er sneiper og snus også vriene å få vekk fra gater og fortau. De blir gjerne skylt ned i sprekker eller legger seg mellom brusteinene.

Kjærlighet ved første møte

Det er Andrea Storhaug (23) og Lisa Nyland Johansen (24) i firmaet Sneipfritt som står bak ideen om sneipekassene som nå blir satt opp rundt Spikersuppa. Slike sneipekasser finnes allerede flere steder rundt i byen.

Bak firmaet Sneipfritt står Lisa Nyland Johansen (til venstre) og Andrea Storhaug
Bak firmaet Sneipfritt står Lisa Nyland Johansen (til venstre) og Andrea Storhaug

Sneipfritt begynte som en elevbedrift. Etter at jentene sendte en e-post med ønske om samarbeid til Rusken, kom et samarbeid i stand.

– Det ble kjærlighet mellom Sneipfritt og Rusken ved første møte, sier daglig leder og gründer i Sneipfritt, Andrea Storhaug.

Gjør regjeringa nok?

Sneipfritt opplever at både påskriften og plasseringen av sneipekassene har noe å si for hvor fort full den blir.

– Den vi oftest må tømme er den kassa hvor vi spør om regjeringen gjør nok for å forhindre forsøpling, forteller Storhaug.

Powered by Labrador CMS