Rusken informerer
Mindre matsvinn er et av de viktigste miljøtiltakene
Rusken er opptatt av miljøet og reduksjon av avfall. Rusken vil derfor snakke om matsvinn nå før jul.
Mye har skjedd på de 43 årene Rusken har jobbet for en ren og trivelig by. Mengden mat som kastes er en stor utfordring for miljøet.
På verdensbasis kastes 1/3 av all mat som produseres. Det er lett å glemme alle ressursene som brukes på matproduksjon: landareal, vann, for til dyr, arbeidskraft for å høste mat, transport. Og ikke minst - all tiden som brukes på å produsere mat som til slutt går i søpla.
Vi kaster mest i desember
Desember er den måneden hvor vi kjøper mest mat. Vi handler mat for circa 20 prosent mer enn de andre månedene, ifølge Virke. Men det er også den måneden med høyest matsvinn. Jo mer mat vi kjøper, jo mer blir også kastet.
Å kaste mindre mat innebærer å vurdere hvordan man kan bruke overskuddsmat. Her er det både penger og tid å spare. Oslo kommune har i 2019 satt fokus på matsvinn, og konkrete tiltak for å redusere det. Bymiljøetaten koordinerer dette arbeidet i samarbeid med Matvett, Matvalget og Framtiden i våre hender. Det satses spesielt på barnehager, skoler, AKS, sykehjem og kantiner. Rutiner for matinnkjøp gjennomgås, og det er økt fokus på å bruke rester.
Rusken har snakket med fagrådgiver på bærekraftig mat fra Bymiljøetaten, Lars Magnus Ottersen. Han deler noen gode tips før årets julesesong.
Tips for julemat og reduksjon av svinn i desember:
- Buffet fører til mye matsvinn. Skal man servere dette bør man få maten inn i kjøleskap når man er ferdig med å spise, så kan overskuddet spises senere. Men man kan også vurdere å lage noe annet enn buffet, så er det lettere å fryse ned og spise senere.
- Ribberester kan bli til en helt ny rett. Prøv for eksempel å lage asiatisk glazed ribbe.
- Pinnekjøtt egner seg fint i lapskaus, hvor man også kan få brukt opp poteter, kålrot og andre grønnsaker.
- Hvis du sitter igjen med mat du ikke får spist, så er det mange andre som kan ha glede av maten. Jula handler mye om å glede andre, så kanskje det å donere bort mat kan være et godt bidrag.
Mindre matsvinn vil bety mindre avfall, og mindre ressurser som går i søpla. Rusken oppfordrer derfor til å tenke igjennom hvordan man kan bidra til at mindre mat blir kastet, og mer mat spist opp i juletiden.
Bildet i saken er hentet fra kommunikasjonsmateriellet til KuttMatsvinn2020.