Rusken informerer

Klima- og miljøminister Ola Elvestuen, tidligere Ruskengeneral Jan Hauger og fungerende Ruskengeneral Jenny Krohn sammen med elever fra universitetet i Ås på Strandryddingsdagen på Huk. Foto: Rusken

Mindre plastavfall på Huk i år. Har folk begynt å skjerpe seg?

I mer enn ti år har Rusken arrangert Baderusken. Tiltaket går ut på å rydde strendene før badesesongen. Men det større målet er å skape gode holdninger mot å forsøple strendene langs fjorden.

— Hvis vi ikke forbedrer holdningene våre til å forsøple havet med plast, vil strandryddingen være som å øse en båt som er lekk, ifølge tidligere ruskengeneral Jan Hauger under en befaring på Huk i slutten av april.

I år ble Baderusken arrangert på den populære badestranda Huk på Bygdøy. Det skjedde på Den internasjonale strandryddedagen 4. mai. Nesten 100 frivillige møtte opp, og Baderusken fikk i tillegg hjelp av Drøbak undervannsklubb. Etterpå ble det innsamlete avfallet veid og sortert.

Dykkere fra Drøbak Undervannsklubb ryddet strandområdet under vann. Foto: Rusken

Til sammen plukket Baderusken og samarbeidspartnerne opp 79,4 kilo avfall fra stranda. Det er ikke lite, men blekner mot resultatet for ett år siden. I 2018 kom det inn voldsomme 320 kilo avfall under oppryddingen på Huk.

Mindre avfall i år

Arrangørene forklarer nedgangen med at færre deltok under årets Baderusken-aksjon, men peker også på at flere frivillige tar initiativet til å rydde byens strender også ellers i året. Kanskje er det på vei til å bli slik at vi rydder etter oss etter en dag på stranda. At vi sørger for at engangsbestikk og plastkrus, sigarettsneiper og snusposer ikke får ligge og forsøple stranda etter at vi har gått hjem.

Etter innsamling ble avfallet sortert. Foto: Rusken

Frivillige dykkere fra Drøbak undervannsklubb hadde med seg egen båt og samlet inn avfall som lå under vann. Ruskenpatruljen fant sneiper, plastkorker, isopor, bygningsmateriale, fiskeutstyr og leker.

Forbud mot engangsbestikk

NRK var innom for å lage reportasje med klima- og miljøminister Ola Elvestuen (V). Elvestuen opplyste om at fra 2020 vil engangsbestikk være forbudt.

Å fiske er morsomt, men husk å rydde opp etter deg. Fiskesnøre er både forurensing og en fare for fugler. Foto: Rusken

Baderuskenes funn på Huk samsvarer godt med funnene fra den amerikanske miljøorganisasjonen Ocean Conservancy. De har listet opp de vanligste enkeltgjenstandene som forsøpler havet internasjonalt.

Her er de ti enkeltgjenstandene man finner mest av i havet, ifølge Ocean Conservancy.

1. Sigaretter

2. Matemballasje av plast

3. Plastflasker

4. Plastkorker

5. Plastposer

6. Andre type plastposer/bager

7. Sugerør og rørepinner

8. Plastbeholdere for mat/take out

9. Plastlokk

10. Skumbeholdere

Mikroplasten havner i magen

Ifølge en rapport fra World Economic Forum havner ni millioner tonn plast i havet hvert år. Plast lar seg ikke bryte ned, men brytes opp i mindre partikler. Plasten blir til det vi kaller mikroplast. Plastbiter på fem millimeter og mindre havner i magen på sjødyr, fugler og fisk, men er også funnet i mennesker.

En av samarbeidspartnerne til Baderusken er Oslofjordens Friluftsråd. Foto: Rusken

80 prosent av alt avfall i havet kommer fra land. Å skape en bevisst holdning til at det vi kaster eller mister på stranda faktisk gjør en skade for miljøet, er en av Baderuskens viktigste oppgaver.

Hele rapporten om Baderusken kan du lese her.

Powered by Labrador CMS