Rusken informerer

Ruskengeneral Jan Hauger og leder for Miljøorganisasjonen Akerselvas venner, Are Eriksen, syns oslofolk er flinke til å ta vare på elva, og setter stor pris på folks miljøengasjement. Foto: Anders Høilund

– Når jeg ser det engasjementet som ungdommen har for miljøet, gir de meg et håp for planeten vår

Plastrusken har fått med seg venner av Akerselva og elevene ved Elvebakken skole til å rydde plast og annet skrot. Oslofolk har blitt flinkere til å passe på elva si.

– Det er mye rart som havner i Akerselva. Vi finner alt fra sykler, sprengningsledninger og handlevogner til bildekk, soveposer, mobiltelefoner og keyboard. Man kan jo lurer på hvordan slike ting klarer å ende opp i Oslos mest urbane elv, sier Jan Hauger.

Heller ikke elektriske sparkesykler kan svømme, men blir liggende på bunnen av elva, akkurat som andre sykler.

Det finnes ingen grenser for hva som blir slengt i elva. En hårføner, som ordføreren holder opp her, er av det mer kuriøse som ble plukket opp av Akerselva 7. mai. Foto: Anders Høilund

Nylig gikk plastrusken av stabelen i Akerselva, fra Nedre Foss Park til Vaterlandsparken. Nytt av året var at flere samarbeidspartnere var med og ryddet i elva.

Elever fra Elvebakken videregående skole plogget, altså plukket søppel og jogget, helt opp til Hønse-Lovisas hus på Sagene. I tillegg stilte nykommerne Mad Goats og Akerselvas Padleklubb samt faste travere som Miljøforeningen Akerselvas Venner, Oslo Elveforum og Oslomarkas Fiskeadministrasjon.

Bymiljøetatens entreprenør Steen & Lund samlet sammen avfallet i elven. Oslo Brann- og redningsetat sørget for å rydde i kulverten under Oslo S.

Padlerne i Mad goats er med på å rydde i elva. Foto: Anders Høilund

– Oslofolk er flinkere

Daglig leder i Oslomarkas Fiskeadministrasjon, Finn Hungerholt, har med seg ti små laksunger. De setter ordfører Marianne Borgen ut i elva. Hun ønsker dem en god tur ut i verden.

I fjor ble det hentet opp 1159 kg søppel fra elva under plastruskendagen. 159 av disse kiloene var plast. I år var tallene henholdsvis 1147 og 159 kilo.

– Dette er tredje året plastrusken arrangeres i Akerselva, og vi ser en forbedring. Vi finner færre ting fra byggeplasser og mindre plast enn det første året. Oslofolk har blitt flinkere til å passe på elva si, mener ruskengeneral Jan Hauger.

Sammen om en renere by, står det på genseren til ordfører Marianne Borgen. Oslofolk får ros for å ta bedre vare på Akerselva. Foto: Anders Høilund

Viktig med avfallssortering

– Plastrusken er et flott tiltak, og vi ser færre sykler og handlevogner som er dumpet i elva. Rusken er flinke til å engasjere folk, både små og store. Vi må likevel fortsette arbeidet, for om vi slapper av, vil forsøplingen øke igjen, sier lederen av Akerselvas venner, Are Eriksen.

Et av tiltakene Rusken jobber med er å engasjere næringslivet langs Akerselva. Jan Hauger ser effekten av at firmaer har en god avfallssortering. – Selv om vi ser en positiv trend, må vi bli mye flinkere til å ta vare på søpla vår, slår han fast.

Are Eriksen mener spesielt byggebransjen har blitt flinkere etter at det ble innført strengere kontroll på byggeplassene.

Ungdom er miljøengasjerte. Elever fra Elvebakken videregående skole plukket søppel helt opp til Sagene. Foto: Anders Høilund

Mindre mating av fugler

Rusken får også med seg at det er mindre foring av fugler langs elva. Denne foringen, som stort sett foregår ved å kaste ut gammelt brød på bakken, gir gode levevilkår for rotter.

– Jeg er vokst opp på Nordstrand og tok toget til byen for å besøke bestemor på Grünerløkka. Jeg gikk av toget på Østbanen og fulgte Akerselva oppover. Jeg husker godt alle trebåtene som lå fortøyd tett i tett. Etter at kulverten ble bygd over utløpet av elva i 1964-68 forsvant båtene, forteller Jan Hauger.

Både Hauger og Eriksen ønsker at det en gang i framtiden blir mulig å åpne elva ned mot fjorden igjen.

Ungdommer skaper håp

Hauger synes folk engasjerer seg mer i plastforsøpling enn før. Han forteller at over 200 elever fra Elvebakken videregående skole var med å rydde under årets plastrusken-aksjon.

– Når jeg ser det engasjementet som ungdommen har for miljøet, gir det meg et håp for planeten vår, sier han.

– Ja, vi må bare håpe at engasjementet holder seg, sier Eriksen.

Daglig leder for Oslomarka fiskeadministrasjon, Finn Hungerholt hadde med seg noen ettårige ørret, som ordføreren satte ut i elva. Til høyre for Marianne Borgen, lederen for Oslo Elveforum Per Østvold. Helt til høyre, ruskengeneral Jan Hauger, som hadde kontroll med det meste under Plastrusken. Foto: Anders Høilund

Andre byer er nysgjerrige

Andre byer, med større miljøutfordringer enn Oslo, har sendt representanter hit for å se hvordan Rusken arbeider. Ikke minst er de nysgjerrige på hvordan Rusken har klart å engasjere så mange og hva folk kan bidra med selv, for å minske forsøplingen.

– Rusken står for noe positivt, de får med seg barnehagebarn, skoleungdom og voksne på sine dugnader, det er viktig, sier Eriksen.

Det var i 1976, i Albert Nordengens tid som ordfører, at han syntes byen var blitt så skitten at han ville rydde opp. Han startet Rusken som et tidsbegrenset prosjekt og engasjerte Boris Hansen som ruskengeneral. Siden da har Rusken blitt en permanent del av bybildet.

Siste år var rundt 300 000 av Oslos befolking på 683 794 personer med på ett eller flere ruskenarrangementer. Det vitner om et bredt engasjement.

Powered by Labrador CMS