Annonsørinnhold

Ta båtførerprøven og skap gode minner på sjøen

Har du lyst til å nyte båtlivet i sommer? Da er det smart, og kanskje et krav, å ta båtførerprøven. I denne videoen finner du ut hvem som må ta båtførerprøven.

Publisert Sist oppdatert

Skal du føre båt i sommer? Hvis båten er over 8 meter eller har motor over 25 hk må du ha
båtførerbevis hvis du er født i 1980 eller senere.

Sjøfartsdirektoratet anbefaler alle som skal føre fritidsbåt å ta båtførerprøven, uansett alder eller båttype. Båtførerbeviset lar deg føre fritidsbåter opp til 15 meter.

Kan du nok?

Kan du for eksempel vikepliktsreglene til sjøs, hvordan du skal utstyre båten din eller lese et sjøkart? Båtførerprøven tester dine teoretiske kunnskaper innen sjømannskap, navigasjon, sjømerker, håndtering av nødsituasjoner og regler som gjelder til sjøs.

Ved å bestå båtførerprøven får du bekreftelsen på at du har denne kunnskapen - båtførerbeviset.

Det er viktig å opparbeide seg kunnskap for å ferdes trygt til sjøs. Har du kunnskap kan du unngå at du havner i farlige situasjoner.

Før båt i andre land

Du kan også ta en praktisk oppkjøring for å få det internasjonale båtførersertifikatet ICC, som lar deg føre båt i mange land (International Certificate for Operators of Pleasure Craft).

Med båtførerbeviset kan du også oppnå rabattordninger hos enkelte forsikringsselskap ved forsikring av båten din. Skulle du være uheldig å komme utfor en ulykke, vil din forsikringsutbetaling kunne bli avkortet om du ikke har båtførerbevis.

Trenger du kurs?

Du må ikke ta kurs før du avlegger eksamen, men Sjøfartsdirektoratet oppfordrer deg likevel til å delta på kurs. De fleste opplever et kurs som nyttig og lærerikt, og økt kunnskap gir en tryggere båttur.

Det arrangeres mange ulike typer kurs og du bør velge et kurs som passer deg og dine
forkunnskaper. På Norsk Test sine nettsider finnes en oversikt over kursarrangører over hele landet.

Sjøfartsdirektoratet kvalitetssikrer ikke kursarrangørene, så vi anbefaler at du prøver
å finne et kurs om er nyttig for deg.

Hvor tar du båtførerprøven?

Båtførerprøven gjennomføres som en elektronisk test hos et godkjent testsenter. Norsk Test har oversikt over testsentre hvor du kan ta prøven.

Hvor gammel må du være?

Du kan avlegge båtførerprøven fra du er fylt 14 år, men du vil ikke få utstedt båtførerbeviset før du har fylt 16 år.

Når du er under 16 år, har du lov til å føre båt med lengde inntil 8 meter, motor med maks effekt på 10 HK og maks hastighet på 10 knop. Dette gjelder uavhengig av om du har bestått båtførerprøven eller ikke.

Ta båtførerprøven nå, og skap gode minner på sjøen i sommer

Ønsker du mer informasjon kan du besøke våre nettsider www.sdir.no/batforerbevis og
www.norsktest.no