Bydel Frogner informerer

Mange setter seg ut i den varme sola i Hydroparken ved Solli plass. Bydel Frogners koronaverter (og varaordører Kamzy) er opptatt av at folk holder avstand til hverandre og bruker antibac.

Bydel Frogner engasjerer ungdommer til å bekjempe ungdomssmitten i bydelen

De tre koronavertene Mohammed (15), Alkader (15) og Nima (18) fikk hjelp av varaordfører Kamzy da de skulle dele ut munnbind og antibac til folk på gata og i parkene i Bydel Frogner.

Publisert

– Jeg synes det er viktig å bidra til samfunnet og verden i en vanskelig situasjon. Vi må alle bidra til at smitten ikke sprer seg, sier Nima Maleki (18).

Denne varme april-dagen skal han og to andre unge koronaverter dele ut antibac og munnbind laget til bydelens innbyggere. På munnbindet står det: «Leser du dette er du for nærme».

Nima bor på Elisenberg i Bydel Frogner og går på Oslo Handelsgymnasium. Han synes det har vært et tungt år og forteller at han både har mistet en nær slektning og en kjæreste i løpet av året.

– Jeg er utrolig lei denne koronaen som rammer oss alle. Å bidra til å få en slutt på det, gir meg mening, sier han.

Fra venstre: Frogner-ungdommene Mohammed (15), Alkader (15) og Nima (18) ønsker å bidra til at vi snarest blir kvitt koronaen og har blitt koronaverter i bydelen. Varaordfører Kamzy trer støttende til.

Høy ungdomssmitte

Også varaordfører Kamzy Gunaratnam stiller gjerne opp for å snakke med folk og høre hvordan de har det. Munnbindene hun deler ut er sorte og regnbuefargede.

– Jeg er her fordi bydelen ba meg stille opp. I de vestlige bydelene er smitten spesielt høy blant ungdommene. Derfor synes jeg det er flott at ungdommene tar lederskap og går rundt som gode forbilder. I dag deler vi ut sorte og regnbuefargede munnbind og antibac. Senere skal vi dele ut blå og røde munnbind til russen.

Bydel Frogner har høy smitte blant unge, spesielt gruppen 20 til 29. De unge er mer sosiale nå, er slitne, lei tiltak og smitter hverandre. Noen av dem har også mange nærkontakter, og det gjør smittesporingen utfordrende.

Det har også vært tilløp til en del stygg mobbing i sosiale medier av ungdom som er smittet, og man er engstelige for at de unge slutter å teste seg. Derfor målretter de vestlige bydelene en kampanje mot ungdomsmiljøene nå mot sommeren.

Bydel Frogners koronaverter deler ut munbind som skal minne folk på smittevernet nå som det blir varmere ute.

Minner folk på smittevernet

Det er laget egne effekter for de unge, i samarbeid med fritidsklubbene og ungdomspanelet på Ung Arena Vest. De unge kom frem til at munnbind, antibac, pastill- og tyggegummiesker ville være fine produkter å trykke budskap på. Effekter man kan ha i lomma, med en påminnelse om å fortsatt holde avstand, vaske hender og bruke munnbind.

Det skal fremover deles ut flere tusen av disse i de fire vestlige bydelene, for å minne de unge på smittevern.

Ungdomseffektene skal deles ut av koronaverter, som i dag, men også ungdomstjenesten, utekontaktene, fritidsklubbene og helsestasjonene vil dele ut. Russestyrene skal også få til russen.

Varaordfører Kamzy ser frem mot det tidspunktet hvor vi kan klemme hverandre igjen og gå på en fest.

Lengter etter å klemme folk

Også der Kamzy bor, i Bydel Grorud, ser hun at koronavertene kommuniserer godt med folk.

– Vi må passe på hverandre. Da jeg selv fikk korona i november, var det første jeg gjorde, å si det høyt til alle. På den måten ønsket jeg å motarbeide skamfølelsen som ofte følger med det å bli smittet, sier hun.

Bydelen jobber aktivt for at folk skal ta vare på hverandre.

Kamzy er ikke redd for å si at hun lengter fælt etter å kunne gå på byen og drikke prosecco og klemme venner. – Selv om vi selvsagt må ivareta smittevernet, må vi kunne ha to tanker i hodet på samme tiden, sier hun.

Hun håper at de unge setter pris på munnbindene hun er med på å dele ut og at det vil få de unge til å huske smittevernet i tiden fremover, når de trekker ut og samles i parker og grønne lunger.

Før påske gikk Bydel Frogners koronaverter på dørene i bydelen og delte ut antibac og munnbind.
Powered by Labrador CMS