Bydel Frogner informerer

Égal teater har søkt om støtte fra frivillighetsmidlene i Bydel Frogner flere ganger og skaper mye glede og overskudd til folk i nærområdet. Hulda Josefine Hein Guitierrez (i rødt) spiller Ronja Røverdatter.

Nå kan du søke frivillighetsmidler i Bydel Frogner!

Har dere en spennende ide eller et prosjekt som dere ønsker å gjennomføre?

Publisert

Bydel Frogner ønsker å legge til rette for frivillig innsats som bidrar til økt trivsel, inkludering og aktivitet i bydelen, samt skaper gode opplevelser og bygger felleskap for bydelens innbyggere.

For 2021 er potten på hele 400 000 kroner. Midlene vil kunne brukes 2. halvår 2021 og 1. halvår 2022, sier frivillighetskoordinator i Bydel Frogner Azita Radpey.

Hvem kan søke?

Alle frivillige organisasjoner, lag og foreninger som har tilknytning til Bydel Frogner, i tillegg til kommunale virksomheter, dersom aktiviteten gjennomføres i samarbeid med frivillige.

Det som er nytt for i år er at frivillige organisasjoner, lag og foreninger må ha et organisasjonsnummer for å søke, og at enkeltpersoner eller egenorganiserte grupper kan søke i samarbeid med frivillige organisasjoner, lag og foreninger. Frivillige organisasjoner gis også tilgang til å søke om tilskudd til mindre arrangement for sine frivillige som skaper samhold og bidrar til mer frivillig aktivitet på sikt, sier Azita Radpey.

Teatersjefene ved Égal teater, ekteparet Vivian Hein og Porfirio Gutierrez, har siden 2005 samlet frivillige og profesjonelle rundt Oslos eneste rene barneteater, som forhåpentligvis snart kan åpne.

Fått støtte i en årrekke

Et av tiltakene som har fått frivillighetsmidler er Égal teater. Det fargerike Égal teater er byens eneste rene barneteater. Her er det stor takhøyde, rom for frivillige i alle aldre og teaterforestillinger som tar side for de svake.

Ègal teater ligger i Munkedamsveien på Skillebekk. På de buede vinduene utenfor henger fargerike teaterplakater fra diverse forestillinger. I et tre henger et stort banner med Emil fra Lønneberget.

– Vi kaller oss teatersjefene, sier ekteparet Vivian Hein og Porfirio Gutierrez, som møter oss i døra med den glade teaterhunden Freya. – Scenografen vår reagerte spontant med at dette er jo ekte teater sånn som dere driver det, forteller Porfirio. Det er viktig at teatrene i Oslo også har en sosial samfunnsfunksjon, i tillegg til en åpen dør mot frivilligheten, mener de.

Det første du får øye på når du kommer inn i det intime teaterlokalet er kulissene til Kardemommeby, inkludert trikken og tårnet til Tobias. På gulvet, foran scenen står også teaterets siste innkjøp, en trapes, hvor artistene kan lufte vingene.

Her er noen få av stykkene teatret har spilt inn.

Besteforeldre deltar med barnebarna

I dag er det Ègal teater som ivaretar tradisjonen som forsamlingslokale. – Ordet egal kommer fra den perfekte tonen, den som har litt av det lyse og litt av det mørke i seg, forteller Porfirio, som selv har vokst opp rett i nærheten, på Uranienborg.

Han og Vivian er de hjertevarme altmuligmenneskene som driver stedet. De skriver og adapterer manus, kjøper inn kostymer, fikser plakater til forestillingene, øver opp skuespillere, rigger lys, lyd og scene, sminker, lager vafler til publikum, står for markedsføring og salg av billetter og rengjør lokalet etter forestillingen.

Men de er ikke alene om jobben. Utenom profesjonelle bransjefolk og skuespillerkollegaer, får de to heldigvis også masse hjelp fra frivillige i alle aldre: Foreldre og besteforeldre som deltar med barnebarna sine eller kreative ungdommer som også har scene- og musikkerfaring og som finner glede i samholdet og vennene de finner her. Vivian og Porfirio synes det er fint når voksne og barn kan samarbeide på tvers av generasjoner og sammen med et erfarent og profesjonelt kjerne ensemble.

Respekt for teaterkunsten

– Mange foreldre henvender seg og lurer på om det er muligheter for deres barn her. Vi sier, bare kom! Vi har et tilbud til alle. Det er utallige oppgaver både på og utenfor scenen, som å henge opp plakater, fikse lys og lyd og kostymer eller å sminke skuespillerne. Men på scenen stiller vi krav. Det handler om respekten for teaterkunsten. Det er litt som å komme på kamp, man kan ikke gjøre det uten å være med på treningen først, sier Vivian.

– Etter forestillingen snakker vi gjerne med barna. Vi prøver å føre en sokratisk dialog, noe som resulterer i utrolig mange gode spørsmål, sier Porfirio.

Pippi står på repertoaret til Teater Egal.

Frivilligheten skaper felleskap

For de frivillige er ikke teatret bare en scene, men også en trygg sosial arena. Det sosiale som skjer etter øvelsene og forestillingene, når deltakerne bare kan henge sammen, er vel så viktig som å stå på scenen, mener Vivian og Porfirio.

– Jeg tror det er sunt å komme sammen og spille og synge. Her får deltakerne utløp for følelsene sine, og de lærer mye av å stå på scenen, av å bli sett og hørt. Her er alle på lag og gjør ting sammen.

– Jeg var selv kvisete og manglet selvtillit i tenårene, men vokste av å stå på scenen. Det betydde enormt mye i mitt liv, forteller Porfirio rørt. – Vi tilbyr en annen form for kultur enn fotball og friidrett, og det er viktig at det også fins et tilbud på teatret, mener han.

Enkelt å søke

– Det skal være enkelt å være frivillig og vi som bydel ønsker å tilrettelegge for frivilligheten, slik at flere kan få muligheten til å være en del av et større felleskap, slik Vivian og Porfirio tilrettelegger for her på Égal teater, sier Azita Radpey.

Blant stykkene teatret har satt opp er velkjente barnebøker, som Knerten og Lillebror, Folk og Røvere i Kardemomme by, Ole Brum og Karius og baktus. Men også stykker fra egne manus.

Nami Kitagawa Aam (foran), spiller Piccolina i Den hvite klovn. Til venstre: Azita Radpey, frivillighetskoordinator i Bydel Frogner, Vivian Hein og Porfirio Guiterrez.

– Jeg er inspirert av Augusto Boal og De undertryktes teater. Målet er å slippe til de som ikke har en stemme i offentligheten. Det forsøker også vi, sier Porfirio.

Blant temaene teatret tematiserer er barnefattigdom og utrygghet, incest og diskriminering av romfolk. I stykket Sinnamannen, basert på barneboka av Gro Dahle, tar de to erfarne skuespillerne og teaterpedagogene opp det alvorlige og viktige temaet familievold.

Den hvite klovnen

Da korona satte inn, var teateret i gang med Den hvite klovnen, et stykke om lille Piccolina som bor på sirkus med sin far og som forsøker å finne sin egen identitet. Stykket er også et forsvar for de omreisende artistenes liv. Ronja Røverdatter og Trollenes jul ble fremført utendørs på Tinkern, i nabolagsparken. Dermed kunne teatret fortsette å holde åpent i fjor, da alt som foregikk inne ble stengt ned.

– Vi synes det er fint å tilrettelegge for frivilligheten i disse koronatider, slik at det fortsatt finnes tilbud og møteplasser for barn og unge, sier Azita Radpey.

Teatret kjører lave billettpriser, siden det fins mange i Bydel Frogner som ikke har så god råd. – Jeg har vokste opp her og er veldig klar over det. Frivillighetsmidlene fra Bydel Frogner bidrar til at vi har mulighet til å ikke ta medlemsavgift for å undervise i teaterpedagogikk. Det gir også en mulighet til at vi kan gjøre hyggelig og sosiale ting sammen, som å nyte en pizza eller is i ny og ne etter en forestilling eller prøve.

Knerten og Lillebror står på repertoaret til barneteatret på Skillebekk.

Har nytt godt av frivillighetsmidlene

Teateret mottok frivillighetsmidler fra bydelen i 2020 for prosjektet «égal teater en kulturarena for barn, unge og voksne».

Frivillighetsmidlene bidrar også til innkjøp av kostymer, sminke, rekvisitter og utsyr, som sjongleringsutstyr, som benyttes under teaterøvelser, prøver til forestillinger og selve forstillingene. – Vi vil at kulturen skal være tilgjengelig, sier Porfirio.

Nå er teatersjefene utålmodige etter å komme i gang igjen. Målet er at det alltid skal være mulig å finne en forestilling for barn i helgen.

Vi håper Égal teater kan være med å inspirere og motivere andre frivillige organisasjoner i bydelen til å søke frivillighetsmidler. Det er enkelt å søke på midlene, og vi hjelper gjerne til, sier Azita Radpey.

Informasjonsmøte og søknadsfrist

Vi skal holde et digitalt informasjonsmøte 1. juni kl. 18-19, der alle frivillige lag, organisasjoner og ildsjeler som ønsker å vite mer om frivillighetsmidlene i Bydel Frogner er velkomne. Her vil dere få et innblikk i kriteriene, hvem og hvordan man kan søke midler. Dere vil også få anledning til å høre litt erfaringer med ordningen fra Skattekammeret Frogner og Tidemandstuen frivilligsentral, sier Azita Radpey.

Klikk her for å bli med på møtet

Søknadsfristen for å søke på frivillighetsmidlene er 15. august 2021. Søknadskjema finner dere her.

Er det noe annet dere lurer på, så er det bare å ta kontakt, så skal vi være behjelpelige.

Kontakt oss på: frivillighet@bfr.oslo.kommune.no

Frivillighetskoordinator Azita Radpey oppfordrer foreninger og lag til å søke om støtte fra Bydel Frogner.

Her finner du mer info om frivillighetsmidlene.

Powered by Labrador CMS