Bydel Frogner informerer
– Jeg drømte at jeg ville få en sommerjobb i bydel Frogner
Abd al Kader (15) og Hedvig Topnes Hauge (17) har fått sommerjobb i bydel Frogner. De to var blant de heldige ungdommene som fikk jobb, etter en hard utsiling av søkere.
Bydel Frogner har tilbudt sommerjobb i en årrekke. Men samtidig med at det er færre sommerjobber enn vanlig, siden mange bedrifter har permitterte ansatte, tilbyr bydelen flere jobber enn noensinne. Og det har vært utrolig populært. Hele 350 personer har søkt om å få seg sommerjobb.
Til slutt måtte ungdomsteamet beslutte at det var bydelens ungdommer som skulle få jobbene. Og etter å ha lest gjennom søknadene og gjennomført intervjuer, var det 90 personer som fikk tilbud om sommerjobb. Noen jobber i en uke, andre i to.
– Vi har tatt inn maks av det vi klarer å skaffe av jobber og har strukket oss langt. Vi ser at det er et viktig tiltak og er veldig fornøyde og stolte av at vi kan tilby såpass mange sommerjobber, sier enhetsleder for helse, barn, og unge, Toril Berg Rønning.
Prioriterte unge uten erfaring
– Blant søkerne fra bydelen prioriterte vi de vi har hatt kontakt med før, gjennom andre kommunale tjenester og de som ikke har hatt sommerjobb i bydelen tidligere, forteller Rønning.
Ungdomstjenesten bestemte samtidig at de ville senke alderen for dem som fikk et tilbud, fra 15 ned til 14 år, og opp til 18. Arbeidsplassene som tilbys er gode og ansvarsfulle jobber i barnehager og butikker.
– Sommerjobb er et viktig tiltak for å gi ungdommene noe meningsfullt å gjøre. I tillegg får de smaken på arbeidslivet og litt penger i lommeboka, sier utekontakt Pernille Michelsen.
Gleder seg
To av dem som har fått jobb i bydelen i sommer er Abd al Kader (15) og Hedvig Topnes Hauge (17). Abd fikk et tips fra utekontakt Pernille om at han burde søke på sommerjobb. Hedvig googlet rett og slett ordene «sommerjobb» og «ungdom» og kom på den måten over utlysningen fra bydelen.
Hedvig aldri hatt noen sommerjobb før, men gleder seg til å jobbe to uker i Monolitten barnehage.
– Det virker koselig å kunne jobbe i barnehage, siden jeg er glad i barn. Dessuten er det fint å ha noe å gjøre i sommerferien. Jeg kjenner noen som jobber på Tusenfryd og misunner ikke dem. Det er langt unna og veldig varmt.
Før hun fikk jobben måtte hun sende en søknad og stille til et intervju på Teams. – Under intervjuet ble jeg spurt om hva jeg er god på, hvorfor jeg ønsket sommerjobb, mine forbedringspotensial og hva jeg forventet av sommerjobben.
Rekker ikke snu døgnet
Også Abd gleder seg til to ukers jobb, han i Kongskogen barnehage.
– Senere kan jeg sette det på CVen min at jeg har hatt sommerjobb. Hadde jeg ikke jobbet, ville jeg hengt på Huk og badet.
Han synes det er greit å begynne uka etter han har sluttet i skolen, for da rekker han ikke å snu døgnet.
– Jeg gjorde jobbintervjuet på skolen. Rundt meg var det en haug av venner som så på. Det var svært forstyrrende. Så jeg måtte skru av lyden og be dem holde kjeft, sånn at jeg kunne jeg fortsette med intervjuet, forteller han.
Kjekt med lønn
Ungomslos i bydel Frogner, Numan Özdemir forteller at selve jobbsøkeprosessen er viktig. – Det handler ikke bare om å få en jobb, men også om å lære å sende søknad, skrive CV og stille på intervju. Vi vil at ungdommene skal være litt nervøse og samtidig føle at de lykkes, sier han.
Abd forteller at han var litt nervøs, men lærte seg å slappe av og ikke stresse mens han ventet på jobben. I en drøm kom Numan opp til ham, knipset og sa «du har jobb!».
Ungdommene legger ikke skjul på at det er kjekt å få en lønn.
– Jeg skulle egentlig på interrail i sommer. Men det ble det ikke noe av. Nå sparer jeg heller pengene og har mer til senere, sier Hedvig.
Jeg skal bruke halvparten i sommer og spare resten, sier Abd.
Får arbeidserfaring
– Vi ser at det har en betydning for ungdommen å få seg en jobb og å kunne tjene litt penger. De ansatte i ungdomstjenesten har strukket seg veldig langt for å skaffe gode og meningsfulle jobber. Her holder det ikke bare å møte opp og gjemme seg bak en busk. Årets sommerjobber gir arbeidserfaring og er ikke bare et sosialt tiltak, sier Toril Berg Rønning.
Om to uker kan Hedvig ta en velfortjent ferie. – Da skal jeg på hytta og pusse opp rommet mitt.
Abd på sin side skal ligge på Huk og bade med kompisene.